Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-04-2018 15:42

Απάντηση Υπουργείου Εσωτερικών στις δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου, αναφορικά με την παραχώρηση από το κράτος άδειας χρήσης παραλιακής κρατικής γης

Αναφορικά με σημερινές δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος σε μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ σε σχέση με την παραχώρηση από το κράτος άδειας χρήσης παραλιακής κρατικής γης, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Για την παραλιακή κρατική γη, για την οποία έγινε αναφορά, παραχωρήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1994 άδεια χρήσης, η οποία ανανεώνεται αυτόματα από χρόνο σε χρόνο, σε συγκεκριμένη εταιρεία-ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου που γειτνιάζει με την παραλία, για την τοποθέτηση καρεκλών και κρεβατιών θαλάσσης, για εξυπηρέτηση των πελατών του ξενοδοχείου. Αποτελούσε δε, όρο της παραχωρηθείσας άδειας, η διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης και απρόσκοπτης διέλευσης του κοινού.

Στις 20 Ιανουαρίου 2015, ο Δήμος Πάφου προχώρησε, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών, σε προκήρυξη διαγωνισμού για παροχή υπηρεσιών, ενώ η εν λόγω άδεια χρήσης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της προαναφερθείσας εταιρείας βρισκόταν σε ισχύ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα τον περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο, Κεφ. 59, «(4) Η οικεία αρχή δύναται να εκδώσει άδεια παροχής υπηρεσιών σε τμήματα της παραλίας τα οποία εμπίπτουν σε κρατική παραλιακή γη που έχει εκμισθωθεί από το Κράτος». Επισημαίνεται ότι αυτό επιβεβαιώνεται και από σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία εξασφαλίστηκε αφότου περιήλθαν σε γνώση του Υπουργείου Εσωτερικών οι ενέργειες του Δήμου.

Κατά συνέπεια, ο Δήμος Πάφου όφειλε να υποβάλει αίτηση για να του εκμισθωθεί η εν λόγω κρατική παραλιακή γη, προτού ο ίδιος προβεί σε προκήρυξη διαγωνισμού, κάτι το οποίο δεν έπραξε.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε τις δηλώσεις του Δημάρχου πρόωρες, ενόψει και της συνάντησης που έχει συγκαλέσει για συζήτηση του θέματος.

(ΜΛ/ΕΙ)