Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-11-2019 10:36

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη στην 21η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων

Μέχρι το 2025, ο αριθμός  των ηλικιωμένων ανά το παγκόσμιο θα ανέλθει στο 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε συνδυασμό με την καλύτερη πρόσβαση στο τομέα της  υγείας, έχει καθορίσει την ομάδα  πληθυσμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας, ένα μεγάλο τμήμα της παγκόσμιας κοινωνίας.  Με αυτά τα δεδομένα, τα σύγχρονα κράτη θα πρέπει να εντατικοποιήσουν πιο στοχευμένα τις ενέργειες τους, για πιο αποτελεσματική στήριξη των ατόμων αυτών σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Η 21η Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων «Διεκδικώ, Επιμένω, Κερδίζω», είναι ένας θεσμός ο οποίος δίνει την ευκαιρία στους ηλικιωμένους μας να έχουν ρόλο και λόγο στα θέματα που τους αφορούν. Μια πρωτοβουλία την οποία συντονίζει το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού.

Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί σήμερα σοβαρό πρόβλημα με προεκτάσεις κοινωνικές, οικονομικές, ασφαλιστικές και υγειονομικές. Πρέπει όλοι μας να  είμαστε ουσιαστικοί στην αντιμετώπιση των   προβλημάτων των ηλικιωμένων, να κατανοήσουμε την ψυχολογία τους και να διασφαλίσουμε τη φροντίδα, την αυτονομία τους, τη συμμετοχή τους στα κοινά, την αξιοπρέπεια.

Ιδιαίτερα στον τόπο μας οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αφού στην  εποχή μας παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, στη μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του οικογενειακού πυρήνα.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού αφορά τόσο την πολιτεία, όσο και την κοινωνία. Οφείλουμε να περιβάλλουμε με σεβασμό και αγάπη όλους εσάς, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ώστε να σας παρέχουμε την ποιότητα ζωής που σας αξίζει. Ποιότητα στην υγεία, στη διαβίωση, στην ψυχαγωγία, στην κοινωνική ένταξη και στην εργασία.

Η ενεργός γήρανση αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική πολιτική για εμάς. Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι στοχεύουμε στη νέα γενιά, όμως οφείλουμε και δεν παραλείπουμε με τις πολιτικές μας να εστιάζουμε και στην τρίτη ηλικία, καθώς οι έρευνες αναδεικνύουν τα οφέλη της συμμετοχής στην ενεργό γήρανση και της εμπλοκής σε εθελοντικές δραστηριότητες που βελτιώνουν σχεδόν κατά 40% την πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία.

Η δημιουργία ενός δυναμικού και ευνοϊκού περιβάλλοντος στήριξης σας, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πυλώνα με ευρύ πεδίο δράσης, όπου μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη σοφία σας ως πολύτιμη γνώση, και με τις εισηγήσεις σας να συμβάλετε στη συνδιαμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό των πολιτικών του κράτους.

Προσδοκούμε ότι θα συμβάλετε σε αυτό το κοινό πεδίο δράσης όχι ως απλή έκφραση ευγνωμοσύνης για την πολυποίκιλη προσφορά σας προς την κοινωνία, αλλά ως οφειλόμενο σεβασμό στις αξίες που πρεσβεύετε και σαφώς με την πεποίθηση ότι μπορείτε να έχετε ενεργό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία, ώστε η συμβολή σας να ενισχύσει ουσιαστικά και άμεσα την ανταπόκριση μας στις ανάγκες της τρίτης ηλικίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Πρωτίστως είναι καθήκον μας ως άνθρωποι να είμαστε κοντά σας, για να σας στηρίζουμε και να διαφυλάξουμε το δικαίωμα σας για ποιοτική ζωή.

(ΑΧ)