Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-11-2019 18:17

Έναρξη της πολιτιστικής σειράς «Κυπριακές Στιγμές» με την εκδήλωση «Λευκωσία», στη Γερμανία

Με την ευκαιρία της 30ής επετείου της πτώσης του τείχους του Βερολίνου και 45 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης κα Αννα Μαραγκού, ο αρχιτέκτονας και φωτογράφος κ. Γιώργος Πανταζής και ο συνθέτης και πιανίστας κ. Σάββας Σάββα σε συνεργασία μαζί με την Πολιτιστική Ακόλουθο της Κυπριακής Πρεσβείας στο Βερολίνο κα Γιώργα Σολομώντος, εμπνεύστηκαν την εκδήλωση «Λευκωσία» η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα και στο Βερολίνο.

Στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, η εκδήλωση «Λευκωσία» που είναι βασισμένη στο λόγο, την εικόνα και τη μουσική, σηματοδότησε τα εγκαίνια της πολιτιστικής σειράς εκδηλώσεων «Κυπριακές Στιγμές» που τελέστηκαν σε αίθουσα εκθέσεων του παλαιού Ενεχυροδανειστηρίου της Κολωνίας (Altes Pfandhaus).

Οι τρεις συντελεστές, ο κάθε ένας με το δικό του ιδιαίτερο προσωπικό τρόπο, οδήγησαν το ως επί το πλείστον γερμανικό κοινό της κατάμεστης αίθουσας, σε ένα περίπατο μέσα από την πολύχρονη ιστορία της Λευκωσίας, που αντανακλά τη Δύση και την Ανατολή.

«Όπως όλοι εμείς οι Κύπριοι έχουμε ρίζες βαθιές, πανάρχαιες και πολύπλοκες, έτσι είναι και η πόλη μας. Μικρή σε έκταση, αλλά μεγάλη σε βάθος ιστορίας. Σήμερα, στον 21ο αιώνα δυστυχώς, μια διχοτομημένη, μισή και κολοβωμένη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε στην ιστορική της αφήγηση, μεταξύ άλλων, η κα Μαραγκού.

Στο τέλος της διάλεξης της η κα Μαραγκού συγκίνησε το ακροατήριο, υπενθυμίζοντάς του, ότι οι Λευκωσιάτες και οι Κύπριοι βιώνουν αυτά που μέχρι πριν 30 χρόνια βίωναν και οι ίδιοι οι Γερμανοί.

Οπτική εικόνα της Λευκωσίας δόθηκε στο ακροατήριο μέσα από τις φωτογραφίες του Γιώργου Πανταζή, που προβάλλονταν κατά τη διάρκεια της διάλεξης.

Η μουσική του συνθέτη και πιανίστα Σάββα Σάββα, με αποσπάσματα από το έργο του «οι 3 πύλες», έδωσε το ηχοτοπίο της πόλης.

Στους χώρους παρουσιάστηκε και η έκθεση φωτογραφίας «Λευκωσία» με έργα της Κατερίνας Ατταλίδου, του Γιώργου Πανταζή και του Θοδωρή Τζαλαβρά.

Στην έκθεση η κα Κατερίνα Ατταλίδου παρουσιάζει μια σειρά εικόνων μοντάζ/assemblage που δημιούργησε μεταξύ 2003 και 2009, με διάφορες τεχνικές και έτσι ξεφεύγοντας από τη ρεαλιστική απόδοση της φωτογραφίας, αφήνει να αναδειχτεί «μια άλλη διάσταση» της πραγματικότητας.

Οι φωτογραφίες του Γιώργου Πανταζή είναι πρόσφατες φωτογραφίες, τόσο από την ελεύθερη όσο και την κατεχόμενη Λευκωσία, που παρουσιάζονται και στο βιβλίο της κας Άννας Μαραγκού «Περπατώντας στις όχθες του Πεδιαίου ποταμού».

Ο Θοδωρής Τζαλαβράς παρουσίαζει φωτογραφίες του, που τράβηξε μεταξύ 2006 και 2010,  φωτογραφίες από την Πράσινη Γραμμή, που όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο του «Nicosia in Dark and White» αναπόφευκτα λειτουργούν ως τεκμήριο της φυσικής έκφανσης της σύγχρονης ιστορίας. Oι φωτογραφίες του είναι έκφραση των συναισθημάτων του για αυτήν την πάντα παρούσα αλλά και συστηματικά αγνοημένη πτυχή της πόλης.

Την πολιτιστική σειρά «Κυπριακές Στιγμές» οργανώνει και επιμελείται η Μορφωτική Ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας στο Βερολίνο κα Γιώργα Σολομώντος η οποία είχε και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτής της σειράς όπως και των άλλων πολιτιστικών σειρών που διοργανώνονται σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας.

Οι «Κυπριακές Στιγμές» 2019 πραγματοποιούνται φέτος μεταξύ 9 και 28 Νοεμβρίου 2019.

___________

/ΣΧ