Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-11-2019 13:00

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας

Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι σήμερα, μαζί σας, για την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Αστυνομίας Κύπρου, Τμήματος Αρχαιοτήτων και Κυπριακού Ινστιτούτου για Συνεργασία για Λήψη Μέτρων για την Καταπολέμηση της Αρχαιοκαπηλίας και την Παρακολούθηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αρχαίων Μνημείων. Το Μνημόνιο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.   

Ως Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Υπουργείου που προΐσταται του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο αποτελεί το αρμόδιο Κυβερνητικό Τμήμα για τη διαχείριση και την προστασία της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου και αποτελεί έναν από τους τρεις εταίρους που ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτή την προσπάθεια, επιθυμώ να εκφράσω την αμέριστη υποστήριξη και τον ενθουσιασμό μου γι’ αυτή τη σημαντική ερευνητική πρωτοβουλία, την οποία θεωρώ πολύ σημαντική.

Είναι με συνεχές ενδιαφέρον που παρακολουθώ την ανάπτυξη του Επιστημονικού Κέντρου   Επιστήμης   και   Τεχνολογίας   στην   Αρχαιολογία   και   τον   Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου, στο οποίο πρόσφατα ξεναγήθηκα και ενημερώθηκα από πρώτο χέρι για τα προγράμματα, τις δυνατότητες, τα διάφορα εργαστήρια και τις υποδομές που διαθέτει. Αποτελεί ένα πρότυπο Κέντρο Έρευνας, το οποίο θέτει στο επίκεντρο του τις ανάγκες των αρχαιολόγων, των συντηρητών, των ειδικών της πολιτιστικής κληρονομιάς, και δρα υποστηρικτικά και ενισχυτικά στο έργο του Τμήματος Αρχαιοτήτων, των μουσείων και των πολιτιστικών μας ιδρυμάτων. Πέρυσι τέτοια εποχή εγκαινιάσαμε το Εργαστήριο Δενδροχρονολόγησης Κύπρου. Φέτος υπογράφουμε ένα άλλο σημαντικότατο Μνημόνιο Συναντίληψης, το οποίο αποδεικνύει ότι η καθιερωμένη επίσημη συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων συνεχίζει να φέρνει καρπούς.

Στρατηγικό εταίρο σε αυτή τη προσπάθεια αποτελεί η Αστυνομία Κύπρου και η σημερινή παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας εδώ μαζί μας, δίνει με έμφαση το στίγμα τόσο της σημαντικότητας του Μνημονίου, όσο και του θέματος που αυτό καλείται να χειριστεί. Η συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου με δύο βασικές υπηρεσίες της Κυβέρνησης, του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Αστυνομίας Κύπρου, υπογραμμίζει τη σημασία και το κοινό ενδιαφέρον για αυτή την προσπάθεια.

Η σύληση της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς και η εμπορία της στις παγκόσμιες αγορές τέχνης, υπερβαίνει τα όρια αρμοδιοτήτων και αποτελεί υπόθεση όλων μας, καθώς αυτή η κληρονομιά καθορίζει την ταυτότητα μας ως λαού. Και ως γνωστό ο λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να μην έχει και μέλλον. Σε αυτά τα πλαίσια, μια τέτοια συνεργασία μεταξύ ενός ερευνητικού ιδρύματος με κυβερνητικές υπηρεσίες που έχουν ως κοινό στόχο να θέσουν την προηγμένη έρευνα στην υπηρεσία του κοινού καλού, αποτελεί μια πρωτοβουλία που σίγουρα ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να μετατρέψει την Κύπρο σε χώρα γνώσης και καινοτομίας.

Εν κατακλείδι, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία.

Σας ευχαριστώ.

(ΕΚ/ΣΧ)