Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-11-2019 11:03

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου σε συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2019

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που για άλλη μια χρονιά είμαι εδώ μαζί σας, την ίδια μέρα, 14 Νοεμβρίου, για να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι ο διαβήτης αφορά όλους μας και όλοι μας πρέπει να αφυπνιστούμε και να λάβουμε τα μέτρα εκείνα για να τον προλάβουμε.

«Προστάτεψε την οικογένειά σου» λέει το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. Και όντως, ο διαβήτης δεν αφορά μόνο τον ίδιο τον ασθενή ατομικά, αλλά και την οικογένειά του και την κοινωνία ευρύτερα. Γι αυτό και επιβάλλεται όλοι να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και σωστά ενημερωμένοι, ώστε ο κάθε ένας από μας, από τη δική μας θέση, να συμβάλει στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης.

Ο διαβήτης στην εποχή μας είναι πλέον ένα σύνδρομο με ραγδαία ανάπτυξη και έχει καταστεί παγκόσμια επιδημία και μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Επομένως, η ευαισθητοποίηση του κοινού για υιοθέτηση υγιεινής διατροφής, σωματικής άσκησης και γενικότερα συμπεριφορών που ενισχύουν την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη.

Παρά τις ενέργειες που λαμβάνουν τα κράτη παγκόσμια, τεράστιος ποσοτικά είναι ο πληθυσμός που παραμένει ακόμη μη καταγεγραμμένος, αδιάγνωστος και χωρίς θεραπεία, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο αδιάγνωστος ή ο μη ρυθμισμένος διαβήτης επιφέρει σοβαρές παθήσεις στο άτομο και μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου οκτώ χρόνια, ενώ είναι οικονομικά ασύμφορο για τα συστήματα υγείας.

Στην περίπτωση της Κύπρου εκτιμάται ότι ποσοστό περίπου 10% του συνολικού πληθυσμού έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, κατατάσσοντας τη χώρα μας στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Γι αυτό αποτελεί ευθύνη όλων μας η προστασία του εαυτού μας και της οικογένειάς μας. Οι πλείστες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν και οι επιπλοκές τους να αποφευχθούν με μόνο κάποιες τροποποιήσεις στην καθημερινότητα.

Το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει το θέμα του διαβήτη με μεγάλη σοβαρότητα. Μέσα από προγράμματα και δράσεις επενδύει στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της νόσου. Μέσω της Εθνικής Επιτροπής για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, πραγματοποιούνται δράσεις, στοχεύοντας στην ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας, στη βάση των διεθνών προτύπων και την επιστημοσύνη και τα δεδομένα της χώρας μας.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο τη συνεχή βελτίωση των Διαβητολογικών Κλινικών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ όσο και την ενθάρρυνση για τη δημιουργία τέτοιων ολιστικών κέντρων και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, με την εισαγωγή της Α’ φάσης του ΓεΣΥ, η Εθνική Επιτροπή Διαβήτη έχει σημαντικό ρόλο και συμβολή στη δημιουργία πρωτοκόλλων, την ένταξη αντιδιαβητικών σκευασμάτων στο Συνταγολόγιο και την αναγνώριση της ειδικότητας του διαβήτη. 

Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον πυλώνα της εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας τη συνεχή εκπαίδευση των ιατρών, των νοσηλευτών και άλλων ενδιαφερόμενων επαγγελματιών υγείας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν στους ασθενείς σύγχρονες μεθόδους θεραπείας. Επιπρόσθετα, η καθημερινή λειτουργία των Κλινικών Διαβήτη στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, αποσκοπεί στη σωστή ενημέρωση και τη ρύθμιση των ασθενών. Οι Διαβητολογικές Κλινικές που λειτουργούν στα Γενικά Νοσοκομεία όλων των Επαρχιών στελεχώνονται σήμερα από ιατρικούς λειτουργούς και νοσηλευτές που έχουν τύχει εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε Πανεπιστημιακές Κλινικές του εξωτερικού, στη βάση των πιο σύγχρονων πρωτόκολλων, για τη σωστή διαχείριση του ατόμου με διαβήτη.

Στα σημαντικά καταγράφεται και η λειτουργία της εξειδικευμένης Παιδο-Διαβητολογικής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στην οποία είναι τοποθετημένες συσκευές συνεχούς παρακολούθησης σακχάρου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αξιολόγηση κάθε παιδιού και στην εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπευτικής αγωγής.

Οι προσπάθειες είναι συνεχιζόμενες και εντατικές και γίνονται έχοντας την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση στο επίκεντρο. Είναι σημαντικό όλοι οι πολίτες να προβληματίζονται και να αναζητούν ενημέρωση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, που μπορεί να επηρεάζει την υγεία τους. Η ανάγκη για στοχευμένη και ορθή πληροφόρηση είναι απαραίτητη.

Γι αυτό και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τόσο την Εθνική Επιτροπή Διαβήτη για το πολύ σημαντικό της έργο, αλλά και όλους εσάς, τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που χωρίς τη συμβολή σας δεν θα μπορούσαμε να στείλουμε τα σωστά μηνύματα και τις πληροφορίες σε όλους τους πολίτες, με κύριο στόχο την προστασία των ιδίων, αλλά και των οικογενειών τους.

(MKY/ΕΚ)