Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-11-2019 06:25

Ενημερωτικές συναντήσεις της Επιτρόπου Περιβάλλοντος με τα Κοινοτικά Συμβούλια Πάφου

Ολοκληρώθηκαν χθες Πέμπτη, με επιτυχία, οι ενημερωτικές συναντήσεις της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου με τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων της Επαρχίας Πάφου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 11 και 14 Νοεμβρίου στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου στην παρουσία της Επάρχου κας Μαίρης Λάμπρου. 

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Λειτουργοί του Γραφείου της καθώς και η Διευθύντρια της Κυπριακής Εταιρείας Πιστοποίησης (ΚΕΠ) κα Αθηνά Παναγιώτου  ενημέρωσαν του Κοινοτάρχες για τα οφέλη από τη σταδιακή εφαρμογή του Διεθνούς Πρότυπου ISO 37101 για Ανάπτυξη Βιώσιμων Πόλεων/Κοινοτήτων  το οποίο αφορά τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και, ιδιαίτερα, τον στόχο 11 που στοχεύει στην βιωσιμότητα των πόλεων και κοινοτήτων.

Το πρότυπο ISO 37101 εκπονήθηκε για να βοηθήσει τις πόλεις/κοινότητες να απαντήσουν στα ερωτήματα «Πώς μπορεί να είναι βιώσιμη και τι στρατηγική θα πρέπει να ακολουθήσει για να το πετύχει;».

Η επιτυχής εφαρμογή του παρόντος Προτύπου μπορεί να βελτιώσει τη βιωσιμότητα, την ευφυΐα και την ανθεκτικότητα στρατηγικών, προγραμμάτων, έργων, σχεδίων και υπηρεσιών που διενεργούνται υπό την άμεση ευθύνη των πόλεων/κοινοτήτων ή στα διοικητικά όριά τους.

 Επίσης, οι Κοινοτάρχες Πάφου ενημερωθήκαν για τα οφέλη της εφαρμογής της οικιακής κομποστοποίησης στις Κοινότητές τους, αφού αποτελεί την πλέον οικονομική μέθοδο διαχείρισης των οργανικών υλικών και μειώνει  το σύνολο των οικιακών αποβλήτων, περίπου, κατά 40%. 

Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί μια δράση που συμβάλλει στην Κυκλική Οικονομία. «Δίνουμε ζωή» στα σκουπίδια μας μετατρέποντας τα σε πλούσιο φυσικό λίπασμα που μπορούμε να  το χρησιμοποιήσουμε στις γλάστρες και στον κήπο μας. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε διαλογή στην πηγή, μειώνοντας τα σκουπίδια που πετάμε στους κοινούς κάδους απορριμμάτων, καθώς και τα χρήματα που καταβάλλει η Τοπική Αρχή στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) και που τελικός αποδεκτής του κόστους είναι ο πολίτης.  

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος θα πραγματοποιήσει ανάλογες ενημερωτικές συναντήσεις σε συνεργασία με τους οικείους Επάρχους σε όλες τις Επαρχίες.

Η επόμενη ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου στο Περιβαλλοντικό Κέντρο στη Σκαρίνου, σε συνεργασία με τον Έπαρχο Λάρνακας κ. Οδυσσέα Χατζηστεφάνου και τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων της Επαρχίας Λάρνακας.

(AM)