Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-11-2019 11:00

Δήλωση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της εκστρατείας με θέμα την κομποστοποίηση

Το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Υπεραγορών και την στήριξη του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών διοργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την Οικιακή Κομποστοποιήση.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα, στις φρουταρίες των υπεραγορών οι οποίες δήλωσαν συμμετοχή στην εκστρατεία, θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό με σαφείς οδηγίες για το πως μπορεί κάποιος να εφαρμόσει την οικιακή κομποστοποίηση στο σπίτι του.

Επίσης το  Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος έχει ετοιμάσει σύντομο ενημερωτικό φιλμάκι το οποίο έχει προωθηθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού.

Τι είναι η Οικιακή Κομποστοποίηση;
Η κομποστοποίηση είναι μία εντελώς φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται, μέσω βιολογικής διαδικασίας και μερικής αποσύνθεσης, σε ένα πλούσιο οργανικό φυσικό λίπασμα.

Γιατί να κάνουμε κομποστοποίηση;

  • Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης.
  •  Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας περίπου κατά 40%.
  • Είναι η πλέον οικονομική μέθοδος διαχείρισης των οργανικών υλικών.
  • Είναι μια μέθοδος που τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής και συναίνεσης.
  • Με την εκτεταμένη χρήση του κομπόστ αντιμετωπίζεται η εντεινόμενη διάβρωση των εδαφών και καταστέλλονται πολλά φυτοπαθογόνα του εδάφους.
  • Επιτυγχάνεται εξοικονόμηση νερού.
  • Μειώνονται οι εκπομπές του CO2 και οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.
  • Η χρήση του κόμποστ βοηθά στην αντιμετώπιση της απερήμωσης.
  • Χρησιμοποιώντας το δικό μας φυτόχωμα στον κήπο μας αποφεύγουμε τη χρήση χημικών παρασκευασμάτων και την ενέργεια που καταναλώνεται για την παρασκευή τους.

Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί μια δράση που συμβάλει στην Κυκλική Οικονομία.

Δίνουμε «ζωή» στα σκουπίδια μας μετατρέποντας τα σε πλούσιο φυσικό λίπασμα που μπορούμε να  το χρησιμοποιήσουμε στις γλάστρες, στον κήπο μας ή στο χωράφι μας.

 Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε διαλογή στην πηγή μειώνοντας τα σκουπίδια που πετάμε στους κοινούς κάδους απορριμμάτων καθώς και τα χρήματα που πληρώνει η Τοπική Αρχή στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), του οποίου τελικός αποδεκτής του κόστους είναι ο πολίτης. 

(ΑΧ/ΣΧ)