Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-11-2019 16:32

Αναγκαιότητα η αύξηση της κλίμακας δικαιοδοσίας των Επαρχιακών Δικαστών και των Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών, λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης

Για την αναγκαιότητα και το επείγον η Βουλή να προχωρήσει στην εξέταση και ψήφιση του  νομοσχεδίου που προνοεί την αύξηση της κλίμακας δικαιοδοσίας των Επαρχιακών Δικαστών και των Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών, γεγονός που θα υποβοηθήσει την εκκαθάριση του όγκου των καθυστερημένων υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των Επαρχιακών Δικαστηρίων – απαραίτητη προϋπόθεση για υλοποίηση της δικαστηριακής μεταρρύθμισης – ενημέρωσε το πρωί την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σαββίδης είπε ότι  το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι ένα από τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης, συντάχθηκε μετά από αίτημα του Ανωτάτου Δικαστηρίου και με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων φορέων που εμπλέκονται στη μεταρρύθμιση και αποσκοπεί στην ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον των Επαρχιακών Δικαστηρίων. 

Βάσει του νομοσχεδίου, αυξάνεται η δικαιοδοσία των Επαρχιακών Δικαστών κατά τρόπον που να μπορούν να χειριστούν πιο πολλές υποθέσεις, είπε ο κ. Σαββίδης, σημειώνοντας ότι στα Επαρχιακά Δικαστήρια υπάρχουν τρεις βαθμίδες Δικαστών: οι Επαρχιακοί Δικαστές, οι Ανώτεροι Επαρχιακοί Δικαστές και οι Πρόεδροι των Επαρχιακών Δικαστηρίων. Οι Επαρχιακοί Δικαστές είναι πολύ περισσότεροι, λιγότεροι οι Ανώτεροι Επαρχιακοί Δικαστές και ακόμη πιο λίγοι οι Πρόεδροι των Επαρχιακών Δικαστηρίων.  Οπόταν με το νομοσχέδιο αυτό αυξάνεται το όριο που υπάρχει τώρα στις δικαιοδοσίες των Επαρχιακών Δικαστών και των Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών, σημείωσε ο κ. Υπουργός.

Όπως εξήγησε, σήμερα ένας Επαρχιακός Δικαστής μπορεί να δικάσει υποθέσεις οικονομικής διαφοράς μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ και ένας Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής μπορεί να δικάσει μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να αυξηθεί το όριο της δικαιοδοσίας των Επαρχιακών Δικαστών από 100 χιλιάδες ευρώ σε 500 χιλιάδες ευρώ και των Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών από 500 χιλιάδες ευρώ σε 1 εκ. ευρώ.

Με την ψήφιση του νόμου αυτού, θα υπάρχει πιο πολλή ευελιξία και περισσότερη δυνατότητα σε καθυστερημένες υποθέσεις που εκκρεμούν στα Επαρχιακά Δικαστήρια να μπορέσουν να τύχουν χειρισμού από πιο πολλούς αριθμητικά Δικαστές, έτσι ώστε να πετύχουμε το επιδιωκόμενο που είναι η ουσιαστική σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για τη συμπλήρωση μιας αστικής διαδικασίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια, υπέδειξε ο κ. Σαββίδης.

_________________

ΜΛ/ΕΙ