Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-11-2019 09:41

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στα εγκαίνια της Έκθεσης καλλιτεχνών και δημιουργών από την Επαρχία Κερύνειας, χθες

Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκληση να θέσω υπό την αιγίδα μου και να εγκαινιάσω την Έκθεση καλλιτεχνών και δημιουργών της Επαρχίας Κερύνειας, που διοργανώνει το Λαογραφικό Μουσείο του Σοφοκλή Φυττή. Δράσεις όπως αυτή που εγκαινιάζουμε, αναδεικνύουν την πλούσια παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας και κρατούν άσβεστη τη μνήμη των κατεχόμενων εδαφών μας, μεγαλώνοντας τον πόθο για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες. Ο εμβολιασμός της νεότερης γενιάς με τον πόθο της επιστροφής καθώς και η επαφή της με την παράδοση και τον πολιτισμό μας, θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας, και η παρούσα Έκθεση συμβάλλει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Σοφοκλής Φυττής, καταγόμενος από την κατεχόμενη σήμερα Λάπηθο, γεωπόνος, συγγραφέας, πρώην βουλευτής και Κοσμήτορας της Βουλής, προεδρεύων του Σώματος αλλά και του Κράτους σε πολλές περιπτώσεις, είναι γνωστός σε όλους για τους διαχρονικούς αγώνες του για επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους, για διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και για πρόοδο του αγροτικού μας κόσμου. Στο πλαίσιο των πολλών και αξιοσημείωτων δράσεών του, ο κ. Φυττής έχει ιδρύσει πρόσφατα ένα λαογραφικό μουσείο, αποτέλεσμα πολύχρονης συλλογής παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης, ειδών χρήσης από παραδοσιακά επαγγέλματα της Κύπρου και άλλων υλικών. Στο Λαογραφικό Μουσείο του Σοφοκλή Φυττή εκτίθενται είδη κεντητικής, υφαντικής, ξυλογλυπτικής, αγγειοπλαστικής, σιδηρουργίας και μαχαιροποιίας καθώς και υλικά οικιακής χρήσης, εργαλεία γεωργικής απασχόλησης, βιβλία, παλιές φωτογραφίες από την Επαρχία Κερύνειας, παλιές διαφημίσεις και παλιά χαρτονομίσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και αξιόλογο δημιούργημα, το οποίο επισκέπτονται, με ελεύθερη είσοδο, ιδιώτες, μαθητές και ομάδες από διάφορα οργανωμένα σύνολα.

Η Έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, περιλαμβάνει έργα συμπατριωτών μας που κατάγονται από την Επαρχία Κερύνειας και αποτελεί άλλη μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του Σοφοκλή Φυττή, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Λαογραφικού του Μουσείου. Στην Έκθεση αυτή, μπορεί κανείς να δει και να θαυμάσει, αγιογραφικές εικόνες, έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, είδη αγγειοπλαστικής και ξυλογλυπτικής, παραδοσιακά κεντήματα του Καραβά και της Λαπήθου, βιβλία και άλλα δημιουργήματα καταξιωμένων ή και νέων Kερυνειωτών καλλιτεχνών, δημιουργών και συγγραφέων .

Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στηρίζουμε με όλους τους τρόπους εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες όπως αυτή, αφού ανάμεσα σε άλλα, συμβάλλουν στην ανάδειξη του αγώνα, του κόπου και του μόχθου του Κύπριου αγρότη, καθώς και της συνεισφοράς του στον τόπο μας. Ο κ. Φυττής, που διετέλεσε και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, είναι ένθερμος υποστηρικτής και συμπαραστάτης των αγροτικού μας κόσμου. Σημαντική θεωρείται η συμβολή του στον σχεδιασμό και στη δημιουργία του Μητρώου Αγροτών και η συνεχιζόμενη ακόμα προσπάθειά του για απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης σε αυτό και για την ένταξη παραδοσιακών αγροτικών επαγγελμάτων όπως οι υφάντριες, οι τσαεράες, οι καλλικάες, οι παπλωματάες, οι ταλιαδώροι, οι στρατουράες, οι καλαθάες και άλλοι.

Κλείνοντας, επιθυμώ να συγχαρώ θερμά και να ευχαριστήσω όλους όσοι έχουν ευγενώς παραχωρήσει προσωρινά τα έργα τους για τη διοργάνωση της Έκθεσης αυτής. Συγχαίρω, επίσης, τον Δήμο Στροβόλου για την απόφαση του να προωθήσει και να στηρίξει την εκδήλωση, καθώς και όσους συμμετέχουν στο σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και συγχαρητήρια απευθύνω στον κ. Σοφοκλή Φυττή, τόσο για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της Έκθεσης όσο και για την πολύ σημαντική γενικότερη δράση του προς όφελος των συμφερόντων και των δικαίων της μικρής μας πατρίδας.

Σας ευχαριστώ.

____________

ΜΑΚ/ΣΧ

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα