Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-11-2019 12:13

Ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην κηδεία του πεσόντα στρατιώτη Δώρου Χαραλάμπους

Με αισθήματα βαθιάς λύπης και με πόνο ψυχής συγκεντρωθήκαμε σήμερα στον ιερό τούτο ναό για να αποδώσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον έφεδρο στρατιώτη του 321 Τ.Π. Δώρο Χαραλάμπους, τα λείψανα του οποίου εντοπίστηκαν στο κοιμητήριο της Μόρφου όπου είχαν ταφεί μετά τον ηρωικό θάνατο του την επομένη της ημέρας έναρξης της τουρκικής εισβολής, στις 21 Ιουλίου 1974, στη μάχη των Καζιβερών.

Ευχαριστώ την οικογένεια για την τιμή που μου κάνει να είμαι εδώ σήμερα. Είναι μεγάλη η τιμή να μιλήσει κανείς για ένα ήρωα, και να του αποδώσει τον προσήκοντα δίκαιο φόρο αιώνιας ευγνωμοσύνης. Όπως εύστοχα υπέδειξε ο Καβάφης, πρέπει τιμή αληθινή σε εκείνους «όπου στη ζωή των όρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες, ποτέ από το χρέος μη κινούντες».

Ο Δώρος είναι ακόμα ένας από τους νέους μας που πρόσφερε τον εαυτό του θυσία για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Ένας ακόμα νέος μας που τοποθετήθηκε άξια στο πάνθεον των ηρώων και μαρτύρων του έθνους μας.

Γεννήθηκε στο Αργάκι της Μόρφου τον Φεβρουάριου του 1944 και πριν την τουρκική εισβολή διέμενε με την οικογένεια του στην Κατωκοπιά. Ήταν φιλήσυχος και αγαπητός στο χωριό. Εξασκούσε το επάγγελμα του μηχανικού γεωργικών μηχανημάτων. Διακρίνετο για τον πολύ καλό χαρακτήρα του και την εργατικότητα του. Ήταν φιλήσυχος χαρακτήρας και αγαπητός στο χωριό και στους φίλους του. Γονείς του ο Χαράλαμπος και η Μαρία που δεν είναι πια στη ζωή. Έφυγαν από τη ζωή χωρίς να μπορέσουν να πουν το τελευταίο αντίο στο σπλάχνο τους και να ακουμπήσουν το φέρετρο του. Αυτή είναι η τραγική μοίρα πολλών εκ των συγγενών που ζουν όλα αυτά τα χρόνια με την αγωνία να πάρουν απαντήσεις για την εξαφάνιση των αγαπημένων τους, πριν ολοκληρώσουν τον δικό τους κύκλο της ζωής. 

Σύζυγος του η Χρυστάλλα με την οποία προσευχόμαστε μαζί για την ανάπαυση της ψυχής του αγαπημένου της συζύγου. Η μνήμη της ταξιδεύει, βέβαια, με αγάπη στα χρόνια που έζησαν μαζί και έφεραν στον κόσμο τα δύο αγαπημένα τους παιδιά, την Μαρία και τον Ανδρέα, που ασφαλώς είναι εδώ, με άλλους συγγενείς, φίλους και εκτιμητές της θυσίας και της προσφοράς του ήρωα. Όλοι μαζί κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ. 

Εκ μέρους της Πολιτείας, εκφράζω προς αυτούς τη μεγάλη εκτίμηση και τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά του Δώρου Χαραλάμπους. Ειδικά προς τη σύζυγο του Χρυστάλλα που ανέβηκε σε όλα αυτά τα χρόνια τον προσωπικό της Γολγοθά βιώνοντας όσο λίγοι συμπατριώτες μας το δράμα της τουρκικής εισβολής, εκφράζω μαζί τον μεγάλο μας θαυμασμό για τη δύναμη και την αντοχή που έδειξε στα πολύ δύσκολα της ζωής που αντιμετώπισε.

Το 1964 ο Δώρος είχε καταταγεί στο ΚΕΝ Μόρφου για να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία. Μετά τη βασική του εκπαίδευση τοποθετήθηκε στο 211 Τάγμα Πεζικού και το 1965 μετατέθηκε στο 246 Τάγμα Πεζικού, όπου και ολοκλήρωσε τη θητεία του.

Στις 20 Ιουλίου 1974 ημερομηνία έναρξης της τουρκικής εισβολής, ο Δώρος κατατάγηκε έφεδρος στο 321 Τάγμα Πεζικού που λειτουργούσε ως κέντρο κατάταξης εφέδρων.

Την ίδια μέρα αποφασίζεται ότι θα έπρεπε να τεθεί ο τουρκοκυπριακός θύλακας των  Καζιβερών υπό τον έλεγχο της Εθνικής Φρουράς, καθώς εκτιμήθηκε ότι με την οργάνωση εντός του χωριού την οποία είχαν οι Τουρκοκύπριοι και τον πολεμικό  εξοπλισμό τους, αυτό θα μετατρεπόταν σε προγεφύρωμα του τουρκικού στρατού, ο οποίος είχε ήδη αποβιβαστεί στις ακτές τις Κερύνειας.

Η δύσκολη αποστολή εξουδετέρωσης του τουρκοκυπριακού θύλακα των Καζιβερών ανατέθηκε στο 321 Τάγμα Πεζικού, στο οποίο είχε καταταγεί και ο Δώρος. Φθάνοντας στο χωριό, οι άνδρες του 321 Τάγματος Πεζικού δέχτηκαν καταιγιστικά πυρά από τους πάνοπλους τουρκοκύπριους του χωριού.

Δόθηκαν άμεσα οδηγίες και εγκαταστάθηκαν λίγο έξω από το χωριό, ενώ μία δύναμη πυρός κινήθηκε προς αυτό, αφού η εξουδετέρωση του τουρκικού θύλακα θεωρήθηκε και ήταν επιτακτική ανάγκη.

Την επομένη μέρα, στις 21 Ιουλίου 1974, γύρω στις 10 το πρωί, ο Δώρος δέχτηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών θανάσιμο κτύπημα από βλήμα καμπύλης τροχιάς. Παραλήφθηκε από άνδρες του λόχου του και μεταφέρθηκε στο πρόχειρο νοσοκομείο Μόρφου, για να ταφεί στην συνέχεια στο κοιμητήριο της κωμόπολης.

Χάριν της ιστορίας, αλλά και ως οφειλή προς τους ηρωικούς πεσόντες συμπατριώτες μας, να αναφέρω ότι στη μάχη των Καζιβερών τον Μάρτιο του 1964 τραυματίστηκε θανάσιμα ο αστυνομικός Κυριάκος Κακουλλής από το Γέρι. Μαζί δε με τον επίσης ήρωα που αποχαιρετούμε σήμερα, τον Δώρο Χριστοδούλου, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 21 Ιουλίου 1974 και ο διοικητής του 321 Τάγματος Πεζικού Αντισυνταγματάρχης Χρήστος Φώτη με καταγωγή από την Άσσια η κηδεία του οποίου έγινε πρόσφατα, ο οποίος ηγήθηκε προσωπικά της επιχείρησης για εξουδετέρωση του θύλακα των Καζιβερών.

Η όλη επιχείρηση ήταν επιτυχής, τα τουρκοκυπριακά φυλάκια περιήλθαν υπό τον έλεγχο της δύναμης της Εθνικής Φρουράς. Προς το τέλος όμως της επιχείρησης, μια ριπή έκοψε το νήμα της ζωής του ήρωα Κύπριου Αντισυνταγματάρχη. Η σορός του, όπως και εκείνη του Δώρου Χαραλάμπους, ετάφη στο κοιμητήριο της Μόρφου.

Τα οστά του ήρωά μας εκτάφηκαν την περίοδο 2016 – 2017 από το κοιμητήριο Μόρφου, όπου είχε ταφεί μαζί με άλλους ήρωές μας. Εκτάφηκαν με κάθε σεβασμό, όπως ακριβώς τάφηκε μετά την ηρωική του θυσία.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Σαράντα πέντε χρόνια από τότε εξακολουθούμε να θάβουμε παλληκάρια μας. 

Το θέμα των αγνοουμένων αλλά και όσων πεσόντων τάφηκαν σε γνωστούς και άγνωστους χώρους στις κατεχόμενες περιοχές μας, μάς απασχολεί πάντα έντονα, στοχεύοντας στη διακρίβωση της τύχης όλων ανεξαίρετα, προκειμένου να ησυχάσουν από το μεγάλο βάσανο οι ψυχές όλων των συγγενών. Εξακολουθούν να αγνοούνται 815 παλληκάρια μας. Είναι η κατοχική δύναμη που στέκει εμπόδιο στην εφαρμογή των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων και των άλλων θεσμών και αρνείται να συνεργαστεί σε ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα. 

Ελληνίδες, Έλληνες,

Η ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας είναι γεμάτη από θυσίες και αγώνες. Τιμούμε τους ήρωες μας και αγωνιζόμαστε να δικαιώσουμε τη θυσία τους η οποία λειτουργεί ως φάρος για την επίτευξη του κύριου και βασικού στόχου μας: εκείνου της διασφάλισης της επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού σε αυτό τον τόπο με την υπερτρισχιλιετή ελληνική ιστορία που δεν μπορεί με τίποτα να παραγραφεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει, είναι έτοιμος να εμπλακεί με όλη την καλή θέληση του στη διαπραγματευτική διαδικασία, έτσι όπως την έχει καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Κάθε άλλο. Με υπευθυνότητα, σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα αγωνιζόμαστε για λύση του κυπριακού προβλήματος η οποία να μπορεί να λειτουργήσει προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων. Λύση διαρκής και βιώσιμη χωρίς επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα, λύση που να επανενώνει τη χώρα μας τερματίζοντας την τουρκική κατοχή, λύση που να οδηγεί σε ένα καλύτερο κοινό μέλλον, μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και κοινής ευημερίας, λύση που να βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.  

Ελληνίδες, Έλληνες ,

Σήμερα, γράφουμε τον επίλογο της τραγικής ιστορίες ενός άξιου τέκνου της πατρίδας μας.

Περήφανοι θα αισθάνονταν σήμερα για τον λεβεντονιό τους οι γονείς του Δώρου, Χαράλαμπος και Μαρία που έφυγαν από την ζωή με τον καημό της εξακρίβωσης της τύχης του. 

Αγαπητή Χρυστάλλα, σύζυγε του ήρωα μας,

Αγαπητά παιδιά του ήρωά μας, Μαρία και Αντρέα,

Αγαπητοί και σεβαστοί συγγενείς,

Πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι για τον ήρωα σας, για την κληρονομιά που σας άφησε, όχι μόνο σε εσάς, αλλά και στην κοινωνία και σε όλους εμάς. Μια κληρονομιά που σε εσάς αποδίδει την ύψιστη τιμή και σε εμάς την ευθύνη για τη δικαίωση της θυσίας του.  Θα αναπαύεται μαζί με τους άλλους γενναίους της Κύπρου μας στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στον ιερό αυτό χώρο που αποτελεί σύμβολο δόξας και τιμής και δίπλα από το σεπτό μνημείο της Μάνας των Αγνοουμένων, της μάνας που ατενίζει με πόνο τον Πενταδάκτυλο και περιμένει τον γιό της. Αυτός ο πόνος είναι και πόνος όλων των συγγενών των αγνοουμένων μας για 45 χρόνια.

Εύχομαι το τέλος της μακρόχρονης αγωνίας για την τύχη του Δώρου σας, να γαληνέψει την ψυχή σας και να απαλύνει τον πόνο σας. 

Αποχαιρετούμε σήμερα τον Δώρο Χαραλάμπους και τιμούμε με ευγνωμοσύνη την μνήμη του. Ο Δώρος έπεσε στις επάλξεις του καθήκοντος και προς αυτόν, όπως και σε όλους όσοι έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου μας οφείλουμε πολλά. Οφείλουμε την ύπαρξη μας ως Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και την αξιοπρέπεια μας ως ελεύθεροι άνθρωποι.

Αιωνία ας είναι η μνήμη και η δόξα του Έφεδρου Στρατιώτη του 321 Τάγματος Πεζικού, Δώρου Χαραλάμπους,  του Χαράλαμπου και της Μαρίας.

Αιωνία και τιμημένη.

------------------------

(ΜΓ/ΣΧ)