Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-11-2019 23:05

Ομιλία ΥMEE κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λευκωσίας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση σας για να απευθύνω  χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας. Επιθυμώ να σας εκφράσω  την απεριόριστη εκτίμηση της Πολιτείας, για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλετε ώστε να ενταχθεί η Κύπρος στη λίστα των χωρών που θεωρούνται ως ελκυστικοί και ανταγωνιστικοί προορισμοί, αναπτύσσοντας εμπορικές και επιχειρηματικές συνεργασίες σε όλες τις ηπείρους.

Το όραμά σας, οι στόχοι σας και  κατ’ επέκταση η δραστηριοποίησή σας μας βρίσκουν σύμφωνους άρα και συνοδοιπόρους σας, διότι συμβάλλετε ουσιαστικά, στην ανάπτυξη και την πρόοδο όχι μόνο της πρωτεύουσας αλλά και της Κύπρου γενικότερα.

Το 2019, θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ισχυρής ανάπτυξης για τη χώρα μας. Το 2019 θα έχουμε την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση στην ευρωζώνη. Το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος παραμένει ψηλό, αλλά  διαχειρίσιμο και σε σταθερά πτωτική πορεία. Το τραπεζικό μας σύστημα έχει ισχυροποιηθεί και εξυγιανθεί σε μεγάλο βαθμό. Απολαμβάνουμε άνετη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Είμαστε μια ανάσα από την επίτευξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης. Οι κοινωνικοί δείκτες και οι δείκτες κατανομής εισοδήματος έχουν καταγράψει πλήρη διόρθωση και είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Φίλες και φίλοι,

Οι θετικές ενδείξεις περαιτέρω ανάκαμψης της οικονομίας μας, δίνουν το έναυσμα για εντατικοποίηση των κοινών μας ενεργειών. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η προώθηση της δραστηριοποίησης των κυπριακών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και η συνεχής αύξηση των εξαγωγών μας, αποτελούν για την Κυβέρνηση βασικές προτεραιότητες.

Στον ενάμιση περίπου χρόνο της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη έχουν προγραμματιστεί και προϋπολογιστεί επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Έχουμε δημιουργήσει νέες δομές και  διαθέσει σημαντικούς πόρους στην έρευνα και την καινοτομία. Έχουμε καταθέσει ενώπιον της Βουλής νομοσχέδια που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την μεταρρύθμιση των δικαστηρίων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της δημόσιας υπηρεσίας, την πρόταση για σύσταση μιας νέας εποπτικής αρχής για τις ασφάλειες και τα ταμεία προνοίας αλλά και τη σύσταση Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο θα αναλάβει τους σημαντικούς  τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Πρόσθετα, ως Κυβέρνηση, επικεντρωθήκαμε στην ανάδειξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του επιχειρηματικού μας οικοσυστήματος με την υλοποίηση ενός στοχευμένου σχεδίου δράσης. Σίγουρα δε κάνουμε θαύματα αλλά προσπαθούμε - και θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση αυτή την προσπάθεια - να τροχοδρομήσουμε και να χτίσουμε σωστές βάσεις για τη δημιουργία ενός ορθολογιστικού συστήματος πάνω στο οποίο θα αναδομήσουμε το οικοσύστημα μας.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση θα  συνεχίσει να υλοποιεί προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, αξιολογώντας τις βασικές παραμέτρους που συνθέτουν το σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον και στοχεύοντας στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής καινοτομίας, την ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα αλλά και την προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη στήριξης και εκσυγχρονισμού της κυπριακής μεταποιητικής βιομηχανίας. Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας προχώρησε  στο σχεδιασμό μιας στρατηγικής για τη βιομηχανία στοχεύοντας στην αύξηση της συνεισφοράς της στο ΑΕΠ, την αύξηση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και των εξαγωγών. Αποστολή της νέας βιομηχανικής πολιτικής θα είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ψηλής προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια της κυπριακής βιομηχανίας. Βασική πρόκληση η επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων που ταλανίζουν τη βιομηχανία, η περαιτέρω αναβάθμιση και ψηφιοποίησή της με στόχο να δώσουμε προοπτική, μέλλον και ελπίδα στη βιομηχανία μας.

Εδώ οφείλω να αναφερθώ στην προσπάθεια που καταβάλλει το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου μου για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή στα πλαίσια της οποίας έχει ανατεθεί σε οίκο η επικαιροποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής, μια προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί από το Υφυπουργείο, μόλις αυτό δημιουργηθεί.

Αυτό ωστόσο που προέχει όμως, είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να προσαρμόσουμε την οικονομία μας στα δεδομένα της εποχής μας και να προετοιμάσουμε την χώρα μας για τις αλλαγές που έρχονται.

Ένας συγκεκριμένος και μετρήσιμος στόχος θα μπορούσε να ήταν η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για να πετύχουμε αυτό τον φιλόδοξο στόχο πρέπει από τη μια να διαφυλάξουμε τους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας μας και από την άλλη να ενθαρρύνουμε την  ανάπτυξη και νέων, προκειμένου να διευρυνθεί η παραγωγική μας βάση. Αυτό προϋποθέτει την διατήρηση ενός περιβάλλοντος σταθερού, ασφαλούς και φιλικού για την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την καινοτομία.

Ακόμη πιο σημαντική είναι η προετοιμασία και της δικής μας οικονομίας, κυρίως μέσω της επένδυσης στην εκπαίδευση, για την μαζική αναδιάταξη που με ταχύτατους ρυθμούς, φέρνει η ψηφιακή επανάσταση. Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη θα δημιουργήσει ευκαιρίες αλλά και σοβαρότατες προκλήσεις, κυρίως στην αγορά εργασίας, σε κάθε ανεπτυγμένη οικονομία.

Κυρίες και κύριοι,

Σε ότι αφορά στην Λευκωσία, στόχος μας είναι  μια πρωτεύουσα που να αποτελεί το διοικητικό κέντρο της Κύπρου, κάτι που καταδεικνύεται άλλωστε μέσα από τα έργα που υλοποιούνται,  ύψους 405 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου.

Πλειάδα έργων βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης, όπως η ολοκλήρωση της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας που αισίως βρίσκεται προς το τέλος, η ανακατασκευή της Λεωφόρου Ομήρου και η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης, η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Ευαγόρου-Στασικράτους, η ανάπλαση και μονοδρόμηση των Λεωφόρων Καλλιπόλεως και Μακαρίου, η αναδόμηση και αποκατάσταση του ιστορικού Παγκύπριου Γυμνασίου.

Στολίδι για την πόλη μας αποτελεί η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας ενός εμβληματικού κτιρίου, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2019.

Σε πορεία υλοποίησης βρίσκεται παράλληλα, η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα συνδέει τα πανεπιστήμια της Πρωτεύουσας με το κέντρο της πόλης, όπως επίσης και έργα υποδομής για σκοπούς αναζωογόνησης περιοχών της Λευκωσίας, που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή.

Προγραμματίζεται παράλληλα, η εκτέλεση μιας σειράς νέων αναπτυξιακών έργων που θα συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της Πρωτεύουσας, όπως, η ανέγερση του νέου Κυπριακού  Μουσείου, η ανέγερση του νέου κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων και η ανέγερση νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Με την ολοκλήρωση των αναπτυξιακών έργων, η Λευκωσία θα αλλάξει εξ ολοκλήρου όψη. Θα καταστεί μία σύγχρονη πόλη με υψηλού επιπέδου υποδομές, μια πόλη πιο φιλική και προσβάσιμη για τους πολίτες και τους επισκέπτες της, για την οποία όχι μόνο οι δημότες του Δήμου Λευκωσίας, αλλά και ολόκληρος ο κυπριακός λαός, θα είναι περήφανοι.

Με την ευκαιρία αυτή  επιθυμώ να ευχαριστήσω το ΕΒΕ Λευκωσίας για τη δυνατότητα που μου έδωσε στις 30 Οκτωβρίου 2019, να παρουσιάσω  τους σχεδιασμούς του Υπουργείου μου για το ζήτημα του κυκλοφοριακού της πόλης. Μέσα από τις ομιλίες και το διάλογο που αναπτύχθηκε, ακόμη και την εποικοδομητική κριτική, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων παρουσίασε το όραμα του, την ολοκληρωμένη στρατηγική του και την πλειάδα των δράσεων και έργων του σε όλο το φάσμα των πυλώνων της πολιτικής μας. Οι συμπολίτες μας έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς και χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί συγκροτημένα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του κυκλοφοριακού. Προσβλέπουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων μας που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, αν αναλογιστούμε   το γεγονός ότι στις πόλεις μας πέραν του 90+% των διακινήσεων διενεργούνται με ιδιωτικής χρήσης οχήματα.  Ανάλογα ποσοστά χρήσης είναι σπάνιο να τα εντοπίσεις αλλού στον κόσμο. Γι’ αυτό και η στρατηγική μας, το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας Λευκωσίας το οποίο θα επικαιροποιηθεί εντός του 2020 δίνει έμφαση στα εναλλακτικά μέσα διακίνησης έναντι του αυτοκινήτου (δημόσιες μεταφορές, ποδήλατα, πεζοκίνηση). Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι η προκήρυξη των νέων Συμβάσεων Δημόσιων Μεταφορών  προνοεί αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων, διαφοροποίηση των διαδρομών ως προς την στοχευμένη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, προσβάσιμα λεωφορεία, πλήρη ανανέωση του στόλου από τον 1ο χρόνο λειτουργίας, δημιουργία νέων σταθμών και στάσεις με σύγχρονα στέγαστρα  αλλά και αναβάθμιση των υφιστάμενων.

Φίλες και φίλοι,

Συνοψίζοντας, θα ήθελα απλά να ευχαριστήσω, για ακόμα μια φορά, τους επιχειρηματίες της Λευκωσίας και, ειδικότερα, τα μέλη του ΕΒΕ, για τη μεγάλη προσφορά σας στην καθολική προσπάθεια που καταβάλλουμε για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Είμαι βέβαιη ότι και στο μέλλον θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και την ίδια εργατικότητα, να ανταποκρίνεστε στις νέες εξελίξεις και, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, να συμβάλλετε τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος του τόπου μας.

Από την πλευρά της Κυβέρνησης πάντως, σας διαβεβαιώνω ότι πρόθεσή μας είναι να εντατικοποιήσουμε τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου.  Πάντοτε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και συνυπολογίζοντας στις υπό διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικές μας τις δικές σας εισηγήσεις, απόψεις και προβληματισμούς.

( ΔΚ )