Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-11-2019 19:10

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, για το μεταναστευτικό

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση αναφέρθηκε σε εκκολαπτόμενη κρίση που λαμβάνει διαστάσεις, αν δεν αντιμετωπιστεί. Το ζήτημα, είπε, είναι καυτό και απασχολεί την Κύπρο ως χώρα πρώτης γραμμής, η οποία επωμίζεται μεγάλο βάρος λόγω και της ανωμαλίας της κατοχής.

Ανέφερε ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και υπηρεσίες λαμβάνουν μέτρα για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο Υπουργός Εσωτερικών, τόνισε, ότι μόνη της η Κύπρος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση και πλέον δεν προσδοκάει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά την αιτείται και τη διεκδικεί.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στην μη επίτευξη συμφωνίας για αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου για ισομερή διαχείριση των βαρών στα κράτη μέλη, στην ανάγκη για αναθεώρηση συμφωνιών με τρίτες χώρες και στην ανάγκη για διασφάλιση συνθηκών ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, αφορούν την αλλαγή του κώδικα που διέπει τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, καθώς και άλλα νομοσχέδια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εξωτερικών για περιορισμό του φαινομένου κατάχρησης της ανωμαλίας που δημιουργεί η κατοχή και οδηγεί στην εισροή παράτυπων υπηκόων τρίτων χωρών. Τόνισε, όμως, για άλλη μια φορά την ανάγκη μιας πιο ολιστικής ευρωπαϊκής πολιτικής, που θα αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε, ότι οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους και στη συνεδρίαση η κατάσταση αποτυπώθηκε με γεγονότα και αριθμούς και εκεί οι βουλευτές, όπως είπε, αναγνώρισαν το αυτονόητο.

Η κατάσταση, συνέχισε, εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο που δεν μπορεί μόνη της η Κύπρος να τη διαχειριστεί.

Ο κ. Πετρίδης είπε, παράλληλα, ότι τεράστια πρόκληση αντιμετωπίζει και το σύστημα κοινωνικής ευημερίας και ότι θα χρειαστούν πολλαπλάσιοι πόροι για να γίνει η κατάσταση διαχειρίσιμη. Σκοπεύουμε, τόνισε, να λύσουμε το πρόβλημα, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας.

--------------------

ΕΙ