Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-11-2019 14:51

Συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 21 Νοεμβρίου 2019, στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), με έμφαση στην πορεία των εργασιών για εκσυγχρονισμό των βασικών λειτουργιών του Οργανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, τους Υπουργούς απασχόλησαν και οι προετοιμασίες για την 12η Υπουργική Συνδιάσκεψη του ΠΟΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2020 στο Καζακστάν.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι κύρια προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποτελεί η αντιμετώπιση της κρίσης του Εφετειακού Σώματος του ΠΟΕ, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να εξευρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν. Αναφερόμενος στην επικείμενη Υπουργική Συνδιάσκεψη του ΠΟΕ, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ενόψει αυτού του σημαντικού ορόσημου, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του ΠΟΕ, αλλά και να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις με άλλους εμπορικούς εταίρους για ενίσχυση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού.

Οι Υπουργοί είχαν επίσης την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις και τα επόμενα βήματα σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και να ανταλλάξουν απόψεις για την εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπρόσθετα, έγινε παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των αποτελεσμάτων της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για το διεθνές εμπόριο. Τέλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τις εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας, καθώς και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε άλλες διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Για το tour de table του Υπουργού Ενέργειας, πατήστε τον σύνδεσμο: https://youtu.be/LHD5IjBrwGs

(ΜΦ/ΜΓ/ΕΙ)