Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-11-2019 13:31

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Κωστή Ευσταθίου στις εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ, στο Στρασβούργο

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, στο Στρασβούργο, οι εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).  Στο πλαίσιο της συνεδρίας, ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου, Μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, παρουσίασε Έκθεσή του με τίτλο «Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή». Το σχετικό Ψήφισμα και η Σύσταση εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη Μόνιμη Επιτροπή.

Στη σχετική παρέμβασή του ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν διαμορφώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις οικονομίες, τις αγορές εργασίας, αλλά και τις κοινωνίες και τον τρόπο ζωής εκατομμυρίων συνανθρώπων μας. Η διείσδυση στη νέα αυτή εποχή, σημείωσε ο Κύπριος βουλευτής, εμπεριέχει ωστόσο κινδύνους που δυνατό να πλήξουν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα πρέπει, είπε, να αναχαιτιστούν οι αρνητικές συνέπειες που ελλοχεύει η αλόγιστη και ανεύθυνη χρήση του διαδικτύου και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ιδιαίτερα, επεσήμανε ο κ. Ευσταθίου, θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρα όρια, ώστε να διασφαλίζεται, αφενός, η ελευθερία της έκφρασης και, αφετέρου, να περιορίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η δυνατότητα εκμετάλλευσης ψηφιακών μέσων που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, ύβρεις, ρητορική μίσους ή αναπαράγουν τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της. Περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων, είπε ο κ. Ευσταθίου και η διάδοση σχετικού υλικού, έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια λόγω της χρήσης νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων.

Η εκπαίδευση, επεσήμανε ο κ. Ευσταθίου, έχει συνεπώς ζωτικό ρόλο να διαδραματίσει, ώστε να εξοπλίσει τα παιδιά και τους νέους με τις απαραίτητες δεξιότητες που θα ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες της νέας εποχής και δη της αγοράς εργασίας. Επιπρόσθετα, είπε, η εκπαίδευση οφείλει να καλλιεργήσει στα παιδιά, από την πιο νεαρή ηλικία, την παράμετρο της ασφάλειας, τόσο όσον αφορά στο περιεχόμενο και την εγκυρότητα των πληροφοριών, όσο και σε σχέση με την προστασία των  προσωπικών τους δεδομένων και της ιδιωτικής τους ζωής. 

Απαραίτητη προϋπόθεση, πρόσθεσε ο κ. Ευσταθίου, για να πετύχουμε την προσαρμογή της εκπαίδευσης στη νέα ψηφιακή εποχή, είναι η διασφάλιση της ίσης πρόσβασης στην ψηφιακή τεχνολογία ολόκληρου του ευρωπαϊκού χώρου, χωρίς αποκλεισμούς. Η διεθνής συνεργασία, ανέφερε, είναι πολύ χρήσιμη σε αυτό το πλαίσιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα, έχει πρωταρχικό ρόλο να διαδραματίσει σε ό,τι αφορά στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, που να διαλαμβάνει όλο το φάσμα της ψηφιακής εκπαίδευσης και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που αυτή εμπεριέχει. Ο κ. Ευσταθίου κατέληξε με τη θέση ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη δεν είναι μόνο ικανούς χρήστες της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά υπεύθυνους και κριτικούς πολίτες μέσων της ψηφιακής τεχνολογίας.

(ΕΚ/ΕΙ)