Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-11-2019 21:46

Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού

Η Κύπρος πέτυχε  την επανεκλογή της στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) στην ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα στο Λονδίνο, στα πλαίσια της 31ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Η Κύπρος ήταν υποψήφια για επανεκλογή ως ένα από τα 20 μέλη του Συμβουλίου της Κατηγορίας Γ. Από τις 165 χώρες που ψήφισαν, η Κύπρος έλαβε την υποστήριξη των 140, εξασφαλίζοντας την 4η θέση.

Η Κύπρος είχε εκλεγεί για πρώτη φορά ως μέλος του Συμβουλίου του ΔΝΟ στην κατηγορία Γ το 1987 και έκτοτε επανεκλέγεται συνεχώς στην ίδια κατηγορία. Λόγω του επιτυχούς έργου της Κύπρου στα πλαίσια των εργασιών του Συμβουλίου και των άλλων οργάνων του Οργανισμού, καθώς και των έντονων προσπαθειών που καταβάλλονται πριν και κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, την τελευταία δεκαετία η Κύπρος επανεκλέγεται μεταξύ των πέντε πρώτων στην κατάταξη των ψήφων και η υποψηφιότητά της υποστηρίζεται κατά μέσο όρο από πέραν του 80% των κρατών μελών.

Η συμμετοχή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Οργανισμού θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφού παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής στις διεργασίες για λήψη στρατηγικών αποφάσεων που επηρεάζουν τη ναυτιλία και ενισχύοντας την εικόνα της Κύπρου ως διεθνής ναυτιλιακή δύναμη.

Προσφωνώντας τη Συνέλευση η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα  Νατάσα Πηλείδου τόνισε τη σημασία που έχει η ναυτιλία για την Κύπρο και παράθεσε τις ενέργειες και δράσεις που γίνονται για περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη του τομέα διεθνώς. Η κα Πηλείδου αναφερόμενη στους στόχους του ΔΝΟ, υπογράμμισε τη δέσμευση της Κύπρου για συνέχιση της σημαντικής συνεισφοράς της στο έργο του ΔΝΟ, στηριζόμενη στη μακροχρόνια πολιτική της στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, όπως και στην οικονομική σταθερότητα του ΔΝΟ και των συνδεδεμένων με αυτόν ιδρυμάτων. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης η Υφυπουργός Ναυτιλίας και η Κυπριακή Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς της Γαλλίας, Γεωργίας, Εσθονίας, Μαλαισίας και Παναμά, όπου συζητήθηκαν  ναυτιλιακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και  συνεργασίας.

______________

/ΣΧ