Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-12-2019 14:47

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Ανδρέα Πασιουρτίδη στις εργασίες της 62ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της ΕΕ

Συνεχίζονται σήμερα, στο Ελσίνκι, οι εργασίες της 62ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) από 1η ως 3 Δεκεμβρίου 2019. Στη Διάσκεψη τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν οι βουλευτές κ. Άγγελος Βότσης, κα Ελένη Σταύρου κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης και κ. Ηλίας Μυριάνθους.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος «Προώθηση του Κράτους Δικαίου στην ΕΕ και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ», ο κ. Πασιουρτίδης χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Φινλανδικής Προεδρίας να το θέσει στην ημερήσια διάταξη της ολομέλειας της Διάσκεψης κατά την παρούσα 10η επέτειο της έναρξης ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, αφού, με την ισχύ της Συνθήκης, τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, οι ελευθερίες και οι αρχές που αναφέρονται στον Χάρτη θεσμοθετήθηκαν νομικά και δεσμευτικά για την ΕΕ και τα κράτη μέλη. Ο Χάρτης, επεσήμανε, ο κ. Πασιουρτίδης, αποτελεί το σύνολο των αξιών και θεμελιωδών δικαιωμάτων που πρέπει να καθοδηγούν τις δράσεις της ΕΕ και των κρατών μελών της και έχει συμβάλει καθοριστικά στην εισαγωγή θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στις ενωσιακές πολιτικές και νομοθεσίες. Ωστόσο, πρόσθεσε, 10 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του Χάρτη, μια ζοφερή εικόνα επικρατεί, με τον καθημερινό περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από νομοθεσίες που υιοθετούνται και την ανάγκη υπόμνησης ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο όταν θεσπίζονται νομοθεσίες, στο ενωσιακό, ή εθνικό επίπεδο. Η έννοια του κράτους δικαίου, είπε ο κ. Πασιουρτίδης αναγνωρίζει όχι μόνο υποχρεώσεις στο άτομο, αλλά και δικαιώματα, τα οποία το κράτος πρέπει να διασφαλίζει, τονίζοντας παράλληλα ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφορά όχι μόνο τα κράτη μέλη της Ένωσης, αλλά και τις χώρες οι οποίες προσδοκούν να ενταχθούν.

Χαιρετίζοντας την πρόταση για Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που να λαμβάνει υπόψη τις περιπτώσεις ελλειμμάτων του κράτους δικαίου στη διαδικασία άντλησης κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο κ. Πασιουρτίδης ανάφερε ότι η παραβίαση του κράτους δικαίου σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στα νομικά συστήματα των χωρών τους, καθώς και την ίδια την αξιοπιστία των κρατών. Τα δικαστήρια των χωρών μας, υπογράμμισε, πρέπει να είναι σε θέση να εκδικάζουν και να απονέμουν δικαιοσύνη με ταχύτερους ρυθμούς, ειδικότερα στις περιπτώσεις που εξετάζουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Πασιουρτίδης τόνισε ότι απώτερο στόχο εξακολουθεί να αποτελεί η βελτίωση των επιπέδων διαβίωσης όλων των προσώπων που διαμένουν στην Ένωση, με διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασής τους σε βασικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με ειδικές ικανότητες, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, πρόσθεσε, πρέπει επίσης να τυγχάνουν μιας πιο ανθρωποκεντρικής μεταχείρισης, προκειμένου να μπορέσουν να στηριχθούν και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, με απώτερο στόχο να απολαμβάνουν μια καλύτερη και αξιοπρεπή ποιότητα ζωής. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι η πτυχή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών για βελτίωση της ζωής των πολιτών της ΕΕ, αφενός, με την υιοθέτηση εφαρμόσιμων και καινοτόμων νομοθεσιών και, αφετέρου, με την υιοθέτηση μιας συνεχούς διαδικασίας αλλαγής κοινωνικών νοοτροπιών.

(ΕΚ/ΕΙ)