Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-12-2019 14:53

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης δέχθηκε τον Αντιπρόεδρο του Κινεζικού Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης δέχθηκε, σήμερα, τον Αντιπρόεδρο του Κινεζικού Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων (CPIFA) κ. Li Huilai. Ο κ. Li, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, επικεφαλής αντιπροσωπείας του CPIFA, πέραν της ιδιότητάς του ως Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, είναι επίσης Μέλος της Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Κίνας (CPPCC).  Τον κ. Li συνόδευαν ο Επιτετραμμένος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο κ. Wang Sheng και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε τις εξαίρετες σχέσεις φιλίας μεταξύ Κύπρου και Κίνας, τονίζοντας τη βούληση για περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς για τις δύο χώρες, σε όλα τα επίπεδα. Υπογράμμισε δε τη δέσμευση της Βουλής των Αντιπροσώπων για την προώθηση συνεργειών μεταξύ των αρμοδίων φορέων, με στόχο την υλοποίηση πρακτικών δράσεων προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών. Ευχαρίστησε παράλληλα τον κ. Li για τη διαχρονική στήριξη της Κίνας στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα και τη σταθερή θέση αρχών της χώρας, ιδιαίτερα υπό την ιδιότητά της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπέρ της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

Ο κ. Li εξήρε τις μακρόχρονες και φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κίνας, τονίζοντας ότι βασίζονται στην αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό. Επανέλαβε ότι η Κίνα στηρίζει, όπως πάντα, την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ιδιαίτερα υπό την ιδιότητα της χώρας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Κινέζος αξιωματούχος επεσήμανε τη βούληση της Κίνας για περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κίνας «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος» και υπογράμμισε την ετοιμότητα του CPIFA να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

(ΕΚ/ΕΙ)