Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-12-2019 13:51

Τελετή παράδοσης παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 3 Δεκεμβρίου 2019, η τελετή παράδοσης - παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον τέως Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου στον νυν Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κυριάκο Κούσιο και της τέως Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Κλέλιας Βασιλείου στον νυν Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Παναγιώτη Σεντώνα.

Μιλώντας στην τελετή, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή που μου έκανε με το να μου εμπιστευτεί τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Δεν χρειάζεται ίσως να το πω, αλλά και πάλι το νιώθω έντονα και θα το πω: ότι ήταν μια πολύ έντονη και πολύτιμη εμπειρία, που με έφερε κοντά σε πολύ σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα και για το μέλλον της, αλλά και σε σοφές επιλογές και επιδέξιους χειρισμούς του Προέδρου για την προάσπιση των συμφερόντων του Κυπριακού Ελληνισμού, καθώς και του μέλλοντος της Κύπρου γενικότερα. Υπήρξαν σίγουρα και δυσκολίες, όμως είμαι πέραν από σίγουρος ότι υπερισχύουν και απέχουν παρασάγγας τα θετικά.

Στο διάστημα της θητείας μου σε αυτή τη θέση, για σχεδόν δύο χρόνια τώρα, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με τον Πρόεδρο και με τα μέλη της Κυβέρνησης, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά. Ήταν μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα γόνιμη εμπειρία.

Όπως βεβαίως συνεργάστηκα στενά και γι’ αυτό ευχαριστώ τα πολύτιμα στελέχη, τους συνεργάτες όλους εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μια προσπάθεια να κοινοποιούμε τη δραστηριότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και το έργο της Κυβέρνησης.

Προσπαθήσαμε να υπηρετήσουμε την υποχρέωση ενημέρωσης και λογοδοσίας και να εξασφαλίσουμε διαφάνεια, τόσο απέναντι στο πολιτικό σύστημα όσο ακόμα περισσότερο και έναντι του συνόλου των πολιτών.

Δεν είναι πάντα εύκολο, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες που επικρατούν στη σημερινή εποχή· ωστόσο μας βοήθησε το γεγονός ότι η διακυβέρνηση αυτή έχει έργο, προχωρά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και με την κατάκτηση των απαραίτητων οικονομικών δυνατοτήτων -σε περιβάλλον σταθερής ανάπτυξης- μπορεί να εφαρμόζει πολιτικές που κάνουν τη χώρα μας καλύτερη. Και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει η διακυβέρνηση, στη βάση του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχοντας ξεκινήσει από τις πολύ ζοφερές μέρες της βαθιάς κρίσης, έφερε τη χώρα στην ομαλότητα και την οδηγεί σε ένα συνεχώς καλύτερο μέλλον.

Εξυπακούεται ότι για τη θητεία μου σε αυτή τη θέση ευχαριστίες και χάριτες οφείλω σε όλους τους συνεργάτες στο Προεδρικό. Είναι από τα αυτονόητα που πρέπει όμως να λέγονται.

Προηγουμένως όμως, επιτρέψετέ μου, να ευχαριστήσω όλους τους …, ας τους ονομάσω ‘εξωτερικούς συνεργάτες’, τους εκπροσώπους της δημοσιογραφικής οικογένειας -και μην παρεξηγηθεί ο όρος ‘συνεργάτης’ εδώ, έτσι τους ένοιωθα ακόμα και όταν με δυσκόλευαν...δεόντως! Με πρώτους αυτούς με τους οποίους ήμασταν σε καθημερινή επαφή, τους ρεπόρτερ που κάλυπταν το Προεδρικό. Αλλά και τους εικονολήπτες που μαζί με τους φίλους δημοσιογράφους...ταλαιπωρούσαμε. Για καλό σκοπό θέλω να ελπίζω! Το ίδιο όμως ευχαριστώ και όλους τους άλλους δημοσιογράφους που συνεργαστήκαμε σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, στις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα. Ευχαριστίες θα απευθύνω όμως και στην Ένωση Συντακτών, όπως και στη διοίκηση και το προσωπικό του ΚΥΠΕ και του ΡΙΚ, ως δημοσίων φορέων. Στενή και αποδοτική συνεργασία όμως υπήρξε και γι’ αυτό ευχαριστώ τη διεύθυνση και τα στελέχη του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Θέλω, όμως, να ευχαριστήσω σε ένα πιο προσωπικό τόνο, όλους τους συνεργάτες εδώ στο Προεδρικό.

Πρώτα βεβαίως την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο, την Κλέλια Βασιλείου, για την αγαστή συνεργασία και για ένα έργο που, μπορεί να μην είχε πάντα την προβολή που θα του αντιστοιχούσε, αλλά ήταν απολύτως απαραίτητο για τη συλλογική μας προσπάθεια. Ήμουν τυχερός που είχα δίπλα μου έναν άνθρωπο με τέτοια ακεραιότητα και συνέπεια. Της εύχομαι τώρα κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντά που αναλαμβάνει ως Επίτροπος Περιβάλλοντος. Επιτυχία για την οποία είμαι βέβαιος, αφού θα αφοσιωθεί σε έναν τομέα για τον οποίο ξέρω καλά πως και έχει ιδιαίτερες γνώσεις, αλλά και ενδιαφέρον και ζήλο. Ίσως κάτι περισσότερο: αγάπη για τον τόπο μας. Για το περιβάλλον, ως περιβάλλον των ανθρώπων.

Ευχαριστίες οφείλω και στους στενούς συνεργάτες μου στο Γραφείο Τύπου, για την ακούραστη καθημερινή προσπάθεια, τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου και τον Λοΐζο Αντωνίου. Καθώς και στη Μαρία Χαραλάμπους και την ομάδα μας για τα ηλεκτρονικά μέσα, για τη δική τους μεγάλη προσπάθεια και συμβολή στο έργο μας. Με ευγνωμοσύνη για τη συνεισφορά τους, θα θυμάμαι τις λογογράφους μας, την Άντζελα Ευαγγέλου και την Εύη Χατζηκωστή.

Δεν θα μπορούσα όμως να μην αναφερθώ ιδιαίτερα στην υπερπολύτιμη συμβολή της Ριάνας Μαγίδου που ήταν διαρκώς κοντά μας, σε κάθε βήμα, κάθε στιγμή και με θαυμαστή υπομονή, επιμονή και αποτελεσματικότητα, ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Πρέπει βεβαίως να ομολογήσω ότι χωρίς τη γραμματειακή υποστήριξη της Ηλιάνας Σίππη και της Πόλας Κυριακίδου στο γραφείο μου, δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να λειτουργήσω. Τις ευχαριστώ από βάθους καρδίας για την αφοσίωση και την υπομονή τους.

Εκτός όμως από τους άμεσους συνεργάτες στο γραφείο μου, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, φίλο Πέτρο Δημητρίου και τους συνεργάτες του. Όπως επίσης και τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου, τον αγαπητό Κυριάκο Κούρο και τα άλλα στελέχη στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου, με τα οποία είχαμε στενή συνεργασία, την Έλενα Μηνά, τη Φιλίππα Καρσερά, τον Δημήτρη Μιχαηλίδη. Ειλικρινείς ευχαριστίες οφείλω και στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και μέχρι πρότινος Διευθυντή Προσωπικού που εκτιμούν τον νευραλγικής σημασίας ρόλο που παίζει, τον φίλο Θεοδόση Τσιόλα, τον επίσης καλό φίλο και πολύτιμο συνεργάτη ενός ευρύτατου φάσματος, τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, Παντελή Παντελίδη.

Τέλος –που δεν τις αφήνω στο τέλος, αλλά θα μπορούσαν να είναι και οι πρώτες- θερμότατες ευχαριστίες απευθύνω στις γνώριμές μου από τα παλιά, την Έλενα και την Κίκα Αταλιώτη, που πάντα έβαζαν σε μια τάξη και σειρά τις πολύβουες δραστηριότητες γύρω από το γραφείο του Προέδρου και μας βοηθούσαν να συντονιστούμε.

Ευχαριστώ και όλους τους άλλους εδώ στο Προεδρικό. Τους φίλους μας που μας εξυπηρετούσαν και μας τροφοδοτούσαν ακούραστα από την καντίνα, την Προεδρική Φρουρά και όλους τους άλλους στο τεχνικό προσωπικό.

Φεύγοντας όμως νιώθω ήσυχος γιατί καλωσορίζω ως νέο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο τον φίλτατο, έγκριτο και πολύπειρο νομικό -και όχι μόνο-, τον Κυριάκο Κούσιο.

Εύχομαι, Κυριάκο, να έχεις την επιτυχία για την οποία εγώ είμαι ήδη σίγουρος, κρίνοντας από τα όσα ξέρω, για την προσωπικότητα και τα προσόντα, τον χαρακτήρα σου και από τη μέχρι τώρα δράση σου στα κοινά.

Το ίδιο εύχομαι και για τον στενό συνεργάτη του, τον Παναγιώτη Σεντώνα, τον νέο Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Έναν από τους πιο σοβαρούς, σεμνούς, αλλά και με πολιτική συγκρότηση και ευαισθησία εκπροσώπους της νεότερης γενιάς δημοσίων προσώπων.

Σας εύχομαι καλό δρόμο, υπομονή και επιτυχία, αντίστοιχη με αυτή της Κυβέρνησης που θα εκπροσωπήσετε. Χαίρομαι που θα έχουμε οπωσδήποτε και συνεργασία από τη νέα θέση στην οποία κλήθηκα να υπηρετήσω».

Από την πλευρά του ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μεγάλη τιμή που μου έχει κάνει να με διορίσει στη νευραλγική θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Θέλω επίσης να τον ευχαριστήσω διότι διόρισε στη θέση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου έναν σεμνό, ικανό νέο τον οποίο διαβεβαιώ ότι η συνεργασία μας θα είναι σταθερή και παραγωγική για το καλό της προβολής του έργου της Κυβέρνησης.

Είναι βαρύ το χαρτοφυλάκιο και στηρίζομε πολύ στη βοήθεια που θα έχω από εσάς κ. Προδρόμου στα πρώτα βήματα.

Ο πήχης έχει ψηλώσει πολύ από τους ανθρώπους, αγαπητούς φίλους, προσωπικότητες που υπηρέτησαν στη θέση αυτή, όπως ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόδρομος Προδρόμου, αλλά θα σταθώ ιδιαίτερα και θα δώσω και ένα μήνυμα στον φίλτατο Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος περνώντας από αυτό το Γραφείο υπηρέτησε την Κυβέρνηση του με τον καλύτερο τρόπο.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι, όπως και ο Πρόεδρος ανέφερε στην ομιλία του προηγουμένως, θα επιδιώξω να έχουμε αγαστή συνεργασία με όλα ανεξαίρετα τα πολιτικά κόμματα, δεν θα υπάρξουν διακρίσεις. Θέλω να διαβεβαιώσω επίσης ότι στο μέτρο του δυνατού θα χρησιμοποιούνται ήπιοι τόνοι και θα συμβάλουμε στον πολιτικό πολιτισμό. Αν θα ήθελα με κάτι να συνδεθεί το όνομα μου όταν φύγω από αυτή τη θέση είναι με τον πολιτικό πολιτισμό.

Θέλω επίσης να διαβεβαιώσω τη δημοσιογραφική οικογένεια ότι θα έχουν δύο συνεργάτες για να εκπληρώσουν και αυτοί και εμείς το έργο μας που στο τέλος της ημέρας είναι να μεταφέρουμε την ενημέρωση και πληροφόρηση στον λαό. Και για αυτό χρειάζεται η μεταξύ μας συνεργασία και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε σωστή επικοινωνία και αγαστή συνεργασία προς όφελος του τόπου».

Ο κ. Κούσιος ευχήθηκε, τέλος, καλή επιτυχία στην κα Κλέλια Βασιλείου στα νέα της καθήκοντα.

Από την πλευρά της η κα Βασίλειου ευχαρίστησε το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου και όλους τους συνεργάτες του Γραφείου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη συνεργασία και την εργασία τους που, όπως είπε, είχαν ως μοναδικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον.

Πρόσθεσε ότι «η είδηση όπως καταγράφεται, η ανακοίνωση όπως αποτυπώνεται ήταν σαφέστατο σε όλους μας ότι το άκουσμα της αφορά ανθρώπους. Η κάθε μας λέξη από τη θέση του Γραφείου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αφορά τη ζωή των ανθρώπων και στα αυτιά τους ακούγεται συνήθως δέκα και 50 φορές πιο δυνατή από όσο εμείς μπορούμε να αντιληφθούμε. Πάντα εμείς σεβόμασταν τις λέξεις, οι δηλώσεις μας κινούνταν σε αυτό το επίπεδο ακριβώς, θέλοντας έτσι να είμαστε όσο πιο ωφέλιμοι γίνεται στο κοινωνικό σύνολο. Αυτός ήταν ο γνώμονας μας».

Ευχήθηκε, τέλος, κάθε επιτυχία στον κ. Κούσιο και στον κ. Σεντώνα.

Από την πλευρά του ο νέος Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό του, σημειώνοντας ότι θα υπηρετήσει με απόλυτη ευσυνειδησία και υπευθυνότητα «διότι αναγνωρίζω ότι οι πολίτες σήμερα αναζητούν τη λογοδοσία και έχουμε ευθύνη να παρέχουμε τη σωστή πληροφόρηση στους συμπολίτες μας και να δομούμε μαζί τους μια αμφίδρομη σχέση που να βασίζεται στην αλήθεια και την υπευθυνότητα».

Πρόσθεσε ότι «χαίρομαι που θα συνεργαστώ με έναν εξαίρετο, έγκυρο επαγγελματία όπως είναι ο κ. Κούσιος και είμαι βέβαιος ότι θα εξελίξουμε μια όμορφη, αρμονική σχέση για να υπηρετήσουμε το καθήκον που σήμερα μας ανέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Προδρόμου και την κα Βασιλείου και τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα. 

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)