Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-12-2019 09:09

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε σε δημόσια διαβούλευση με παιδιά μέλη της Παιδοβουλής

Πλειάδα θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους σε τομείς όπως η παιδεία και η υγεία ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή, δημόσια διαβούλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με παιδιά, μέλη της Παιδοβουλής, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη δημόσια διαβούλευση συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννης Γιαννάκη και η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Δέσπω Μιχαηλίδου - Λιβανίου.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι Υπουργοί και η Επίτροπος απάντησαν σε δεκάδες ερωτήσεις των παιδιών.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις εξετάσεις τετραμήνων, ο Πρόεδρος είπε ότι η Κύπρος παρά τις μεγάλες δαπάνες για την εκπαίδευση, όπου είναι πρώτη στην Ευρώπη, είναι η τελευταία σε μαθησιακά αποτελέσματα. «Αυτό έπρεπε να προβληματίσει και εσάς και εμάς. Εμάς μας προβλημάτισε διότι θέλουμε να εφαρμοστεί ένα σύστημα που να αξιολογεί τον μαθητή όχι μέσα από την παπαγαλία. Η βαθμολογία της γραπτής εξέτασης περιορίζεται στο 40 τοις εκατόν και το υπόλοιπο είναι αξιολόγηση της δράσης, της προσωπικότητας, των παρεμβάσεων».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι γίνεται μια επιστημονική έρευνα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για να «παρακολουθήσουμε τεκμηριωμένα τι θα συμβαίνει διότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι το όφελος των μαθητών».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος είπε ότι εκτιμά πως υπάρχει μια ανησυχία περισσότερο για τους βαθμούς. «Αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί, αλλά αυτό που πρέπει να ανησυχεί τα παιδιά αυτή τη στιγμή είναι εάν το πρόγραμμα αυτό μελετήθηκε σωστά ώστε να αλλάξει την παθογένεια. Όλοι θέλουμε αλλαγή, αλλά δεν γίνεται να συζητούμε για αλλαγή, χωρίς να αλλάξουν τα πράγματα».

Σε άλλη ερώτηση για τις εξετάσεις τετραμήνων και της διδακτέας ύλης, ο κ. Προδρόμου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο είναι για χάρη των μαθητών και των μαθητριών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα εάν κάνετε εξετάσεις ανά τετράμηνο ή οκτάμηνο ή στο τέλος του χρόνου. Αυτό το σύστημα δεν το έχουμε εφεύρει στην Κύπρο. Πάρα πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Είναι πολύ δυσάρεστο ότι έχουμε στοχοποιήσει ένα θέμα που πραγματικά δεν είναι το κύριο, το ποια, δηλαδή, θα είναι η συχνότητα των εξετάσεων.

Όσον αφορά την ύλη, αυτή έχει μειωθεί. Δεν έχει αυξηθεί.

Θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι ποιος είναι ο αντικειμενικός σκοπός. Ο αντικειμενικός σκοπός είναι τελειώνοντας το Λύκειο – και οι εξετάσεις ανά τετράμηνο εφαρμόζονται τώρα για την πρώτη και δευτέρα τάξη Λυκείου, μετά θα εφαρμοστεί και στην τρίτη Λυκείου – οι νέοι να είναι εφοδιασμένοι με όσα χρειάζονται και εμείς ως πολιτεία έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να έχετε αυτά που απαιτούνται στη σημερινή εποχή, για να πετύχετε στη ζωή σας και να έχει όφελος η κοινωνία μας.

Το τί διδάσκεται στα σχολεία καθορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια για το τι πρέπει να ξέρει ένας νέος στη σημερινή εποχή που είναι απαιτητική, αλλά δίδει και περισσότερες ευκαιρίες.

Είναι εύκολο να πούμε για λιγότερη και λιγότερη ύλη για να είμαστε όλοι ήσυχοι, αλλά στο τέλος η ζημιά θα είναι δική σας.

Ένα άλλο αντικειμενικό κριτήριο είναι τι ζητούν τα πανεπιστήμια. Θα ήταν ανεύθυνο για μια πολιτεία να δίνει απολυτήρια Λυκείου που να υπολείπονται αυτού που χρειάζεται ο νέος για να παρακολουθήσει στο πανεπιστήμιο. Τα προβλήματα θα τα βρει μπροστά του και θα είναι άδικο».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να αποδραματοποιήσουμε τη συζήτηση. Δεν είναι το ζήτημα μας τα τετράμηνα, είναι να οργανώσουμε καλά τις εξετάσεις. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά, ούτε οι εκπαιδευτικοί ήταν απολύτως προετοιμασμένοι. Πολλοί ενέσπειραν ερωτηματικά και ζιζάνια και δαιμόνια ότι δεν θα γίνει και θα καταργηθεί. Πιθανώς να τρέχουν κάποιοι εκπαιδευτικοί για την ύλη διότι τώρα γίνονται οι εξετάσεις από Δευτέρας. Εδώ είμαστε, θα δούμε την εφαρμογή. Θα γίνει τεκμηριωμένη έρευνα, θα δούμε τα αποτελέσματα, θα πάρουμε διορθωτικά μέτρα αν χρειάζονται. Εσείς, όμως, να είστε βέβαιοι ότι το κύριο βάρος της αξιολόγησης σας δεν είναι οι εξετάσεις, αλλά η συμμετοχή στη διδασκαλία, το ενδιαφέρον, οι πρωτοβουλίες».   

Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι ο θεσμός της παρουσίας των συμβούλων στα δημοτικά σχολεία έχει προταθεί ως πιλοτικό πρόγραμμα από το Παρατηρητήριο για τη Βία και μελετάται από το Υπουργείο.

Στη διαβούλευση απαντήθηκαν, επίσης, από τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας πολλές ερωτήσεις αναφορικά με θέματα των αρμοδιοτήτων τους σε σχέση με τους νέους.

(ΡΜ/ΕΚ/ΕΙ)