Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-12-2019 12:32

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής προέβη σήμερα, Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2019, σε δηλώσεις στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το κείμενο των ερωταπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

Ερώτηση: Έχετε κάποια σχόλια για την κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση από το ΑΚΕΛ;

Απάντηση: Για μένα είναι ύψιστης σημασίας να υπάρχει διάλογος και προσπάθεια συναίνεσης σε όλα, αν είναι δυνατόν, τα θέματα. Εκεί όμως που δεν υπάρχει δυνατότητα να φτάσουμε σε συνεννόηση/ομοφωνία, εμείς θα προχωρήσουμε με τις δικές μας εισηγήσεις. Από εκεί και πέρα θα κριθούμε όλοι από τους πολίτες και ο καθένας θα αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

Ερώτηση: Δεδομένων των αντιδράσεων σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, πιστεύετε μπορεί να προχωρήσει το θέμα;

Απάντηση: Συνυπολογίζουμε τις αντιδράσεις που έχουν γίνει και δεν τις υποβαθμίζουμε. Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν έχω ακούσει επιχειρήματα επί της πρότασης μεταρρύθμισης απ’ όσους αντιδρούν. Έχω ακούσει απλώς τη βούληση και τη θέλησή τους να μην ενταχθούν στα συγκεκριμένα σχήματα συνενώσεων εκφράζοντας καθαρά τοπικιστικές θέσεις. Αυτές οι απόψεις είναι απόλυτα σεβαστές. Εμείς θα κάνουμε συζήτηση με όλους και θα συνεχίσουμε αυτό που ξεκίνησε. Εκείνο όμως που θα ήθελα να πω είναι ότι ο ΔΗΣΥ δεν είπε ποτέ ότι οι συγχωνεύσεις των δήμων ήταν αυτοσκοπός.

Οι συγχωνεύσεις των δήμων είναι το όχημα για να μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη μέρα και να υλοποιήσουμε την πεμπτουσία αυτής της πρότασης της μεταρρύθμισης, η οποία λέει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις βιώσιμες μονάδες της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα μπορούν να δώσουν στους πολίτες ποιοτικότερες υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος. Έχει γίνει μια μελέτη από τεχνοκράτες, πάρα πολλές συζητήσεις, εξαντλητικός διάλογος και δημόσια διαβούλευση. Δίνεται στις τοπικές αρχές ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων αρμοδιοτήτων απόλυτα εναρμονισμένος με τους πόρους τους οποίους υπερδιπλασιάζουμε προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επισημαίνω ότι σήμερα η χορηγία είναι περίπου 60.000.000 ενώ με τη νέα πρόταση θα φτάσει τα 107.000.000 και δίνονται στις τοπικές αρχές σημαντικότατες αρμοδιότητες που ενδιαφέρουν πρώτα απ’ όλα τους πολίτες. Θα υπάρχει ενιαία αρχή ανάπτυξης: κάθε πολίτης θα ξέρει ότι θα επισκεφθεί έναν δήμο και θα τελειώσει στον δήμο για την έκδοση της άδειας για την κατοικία του. Ιδρύουμε Δημοτική Αστυνομία για να τελειώσει αυτό το αλαλούμ της παραπομπής των αδικημάτων είτε στην Αστυνομία είτε στην τοπική αρχή. Μεταφέραμε και δίνουμε σημαντικότατο ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση για θέματα κοινωνικής πολιτικής. Υπάρχει η αναγκαιότητα να δημιουργηθούν στις τοπικές μικρές κοινωνίες νηπιαγωγεία και κέντρα στήριξης ατόμων τρίτης ηλικίας και για όλα αυτά υπάρχουν και οι ανάλογοι πόροι, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Με πολύ σεβασμό λοιπόν στις αντιδράσεις, επιτρέψτε μου να πω ότι θα συνεχίσουμε να συζητούμε με τους φίλους της τοπικής αυτοδιοίκησης σε μια προσπάθεια να απαντήσουμε ή να εξουδετερώσουμε αυτές τις αντιδράσεις και από εκεί και πέρα θέλω να ελπίζω ότι με την ολοκλήρωση των δύο νομοσχεδίων που βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία –και σας διαβεβαιώνω ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, την ερχόμενη Δευτέρα έχω προκαθορισμένη συνάντηση για να δούμε σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε- θα μπορέσουμε πριν από τα Χριστούγεννα να ολοκληρωθεί η επεξεργασία για να φτάσουν τα νομοσχέδια στη Βουλή. Τα νομοσχέδια είναι τρία, το ένα ήδη βρίσκεται στη Βουλή και έχει μελετηθεί εξαντλητικά. Αν αργήσουμε και αφήσουμε τον χρόνο να παρέλθει και αργήσουμε να μπούμε σε συζήτηση στο Κοινοβούλιο, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να φτάσουμε λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές και να έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιφυλάξεις των κομμάτων ενόψει βουλευτικών εκλογών.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις εισηγήσεις να γίνουν δημοψηφίσματα;

Απάντηση: Θέση της Κυβέρνησης είναι ότι τα δημοψηφίσματα είναι υπεκφυγή αυτών που δεν θέλουν ν’ αναλάβουν την ευθύνη. Βεβαίως και το δημοψήφισμα είναι μια δημοκρατικότατη έκφραση βούλησης του πολίτη για το τι θέλει και τι όχι. Βεβαίως προνοείται και στην υφιστάμενη νομοθεσία αλλά και σε αυτήν που φέρνουμε η δυνατότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων για εκείνες τις κοινότητες που θα είναι όμορες (θα έχουν δηλαδή κοινό σύνορο με κάποιον δήμο) ν’ αποφασίσουν αν θα ενταχθούν στα νέα σχήματα ώστε σε κάποια στιγμή να δούμε όλη την Κύπρο να είναι δημαρχούμενη.

Εντούτοις, αν σήμερα αρχίσουμε τα δημοψηφίσματα –και είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος με την κατά πλειοψηφία απόφαση της Ένωσης Δήμων να μην γίνουν δημοψηφίσματα-, μπορεί να συμβεί το εξής πολύ απλό: δύο δήμοι ή δύο κοινότητες να διαφωνήσουν μέσω ενός δημοψηφίσματος και αυτό θα καταστρέψει το σύνολο της προσπάθειας. Έχουμε χρησιμοποιήσει κοινότητες για να συνενώσουμε δήμους που δεν είναι όμοροι. Αντιλαμβάνεστε ότι στο ενδεχόμενο μια κοινότητα να τοποθετηθεί αρνητικά τότε καταρρέει ολόκληρος ο σχεδιασμός. Επομένως, σ’ αυτό τον πρώτο χρόνο της δημιουργίας αυτού του μοντέλου της μεταρρύθμισης επιβάλλεται να μην υπάρξουν δημοψηφίσματα, να συγκροτήσουμε μ’ αυτό τον επιστημονικό τρόπο, με τον οποίο έχει διεξέλθει και η μελέτη, το μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και βεβαιότατα με πολλή διαφάνεια και δημοκρατία θα θέλαμε να δούμε να συμβαίνουν μέσω δημοψηφισμάτων περαιτέρω συνενώσεις.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις στο θέμα της Αραδίππου;

Απάντηση: Από όσους ενδεχομένως εκφράζουν διαφορετική άποψη για τη συγκεκριμένη πρόταση, θα ήθελα να ακούσω εξηγήσεις επί της πρότασης, και όχι επί των συμφερόντων σε τοπικιστικό χαρακτήρα γιατί διαφωνούν. Εκείνοι οι  οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες δηλώνουν έτοιμοι ν’ αναλάβουν το φορτίο και το βάρος ότι αν μείνουν εκτός μεταρρύθμισης θα είναι βιώσιμοι ή θα συνεχίσει το κράτος να τους επιδοτεί; Θυμίζω τα πρόσφατα παραδείγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας: η Κυβέρνηση πριν ένα χρόνο περίπου αποπλήρωσε 174.000.000 χρέη στους δήμους επειδή δεν ήταν βιώσιμοι και δεν θέλαμε να κουβαλήσουν στην πλάτη τους αυτό το δυσβάσταχτο χρέος ταυτόχρονα με τη μεταρρύθμιση. Μόλις πρόσφατα πληρώθηκαν πολλά εκατομμύρια (πέραν των 27 εκατομμυρίων) στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για οφειλές για θέματα ύδρευσης διότι δεν μπορούσαν να τα πληρώσουν οι τοπικές αρχές. Ο κόσμος που μας ακούει ξέρει ότι τα χρήματα αυτά δεν βρέθηκαν ως δια μαγείας αλλά είναι λεφτά των φορολογουμένων. Αυτοί λοιπόν που διαφωνούν με τη μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξηγήσουν αν αυτή τους η απόφαση συνειδητά σημαίνει ότι θα ήθελαν να μείνουν εκτός μεταρρύθμισης και να αναλάβουν την ευθύνη για τη βιωσιμότητα του δήμου.

Ερώτηση: Έχουμε απάντηση από τη Νομική Υπηρεσία για το αν μπορεί να επεκταθεί η θητεία των υφιστάμενων δημάρχων μέχρι τις ευρωεκλογές;

Απάντηση: Υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας αλλά επειδή τη θέλουμε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη θα επανέλθουμε όταν την έχουμε με γραπτή τοποθέτηση.

(ΝΝ/ΜΓ/ΕΙ)