Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-12-2019 13:05

Υπ. Υγείας: Έμπρακτη η στήριξη της Κυβέρνησης στα δημόσια νοσηλευτήρια

Έμπρακτη και ουσιαστική είναι η στήριξη του Κράτους στα δημόσια νοσηλευτήρια, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για το έτος 2020. Ο κ. Ιωάννου έστειλε, παράλληλα, ξεκάθαρο μήνυμα προς την ΠΑΣΥΚΙ σε σχέση με την απόφασή της για λήψη δυναμικών μέτρων, ότι υπό καθεστώς απειλών, δεν λειτουργεί ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και ο ΟΚΥπΥ.

Ο Προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ παρουσιάζει αύξηση στα κονδύλια για τα αναπτυξιακά έργα, την αγορά νέου και την ανανέωση του υφιστάμενου εξοπλισμού, καθώς και την πρόσληψη προσωπικού για διοικητική στήριξη του Οργανισμού αλλά και για γραμματειακή υποστήριξη των ιατρών που υπηρετούν στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Πιο συγκεκριμένα, στον Προϋπολογισμό προβλέπεται η πρόσληψη 15 Διοικητικών Λειτουργών, 75 Γραφέων, 16 Λογιστικών Λειτουργών, καθώς και 14 Διασωστών/Πληρώματος Ασθενοφόρου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη στον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ για το 2019, ο οποίο κατατέθηκε για ψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων, περιλαμβάνονται 20 θέσεις Λειτουργών Πληροφορικής.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει €460 εκ. έξοδα και τα αντίστοιχα έσοδα. «Στον Προϋπολογισμό προβλέπονται 119 νέες θέσεις εργασίας, επιπλέον των περίπου 350 που έχουν εγκριθεί για το 2019, και αφορούν διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι από τις 119 θέσεις, που αφορούν και διοικητικό και λογιστικό προσωπικό, οι 75 αφορούν γραμματειακό προσωπικό, το οποίο θα στελεχώσει όλες τις Κλινικές στα δημόσια νοσηλευτήρια, που ήταν ένα πάγιο δικαιολογημένο αίτημα των γιατρών που χρειάζονταν γραμματειακή υποστήριξη για να διεκπεραιώνουν τις εργασίες τους. Με αυτή την πρόνοια θα ικανοποιηθεί και αυτό το αίτημα, για να μπορέσει και ο Οργανισμός να ανταπεξέλθει σε συνθήκες ανταγωνισμού ενόψει της 2ης φάσης του ΓεΣΥ», δήλωσε ο κ. Υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε σε άλλα σημαντικά Άρθρα του Προϋπολογισμού όπως η πρόνοια περίπου €25 εκ. για ανέγερση ή επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων, €15 εκ. για αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και άλλα περίπου €25 εκ. για συντηρήσεις υφιστάμενου εξοπλισμού. «Είναι τα πιο ψηλά κονδύλια που έχουν ποτέ προϋπολογιστεί είτε για αγορά εξοπλισμού είτε για αναβάθμιση και επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων και αυτό θεωρώ δείχνει, όπως και οι επιπλέον θέσεις εργασίας, έμπρακτα και ουσιαστικά τη στήριξη της Κυβέρνησης στα αυτόνομα πλέον νοσοκομεία, ενόψει του ανταγωνισμού στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Υγείας», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Κληθείς, ακολούθως, να σχολιάσει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΥΚΙ για λήψη μέτρων και σε ερώτηση εάν αυτό γίνεται διότι τα κίνητρα που δίνονται δεν είναι επαρκή, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε αρχικά ότι στον Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ περιλαμβάνονται και €11 εκ. για παροχή κινήτρων στους Προσωπικούς και τους Ειδικούς Ιατρούς, εκ των οποίων τα €9 εκ. είναι προϋπολογισμένα να δοθούν σε κίνητρα για τους Ειδικούς Ιατρούς, για τα οποία γίνεται διαβούλευση αυτή τη στιγμή και αφορούν κυρίως τα εξωνοσοκομειακά. «Άρα τα κίνητρα αυτά με την ενδονοσοκομειακή σε πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ το 2021, το ποσό αναμένεται ότι θα είναι και ψηλότερο», επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Σχολιάζοντας την εξαγγελθείσα απόφαση της ΠΑΣΥΚΙ για στάση εργασίας στις 13 Δεκεμβρίου και κλιμάκωση των μέτρων στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός αυτό, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι, εφόσον αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για τα κίνητρα, «θα έπρεπε να δοθεί χρόνος να ολοκληρωθεί ο διάλογος, να δοθεί πίστωση χρόνου στον νεοδιορισθέντα Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ που ανέλαβε μόλις πριν από δύο εβδομάδες και να μην χρησιμοποιούν αυτά τα μέτρα ως μοχλό πίεσης προς το ΔΣ του ΟΚΥπΥ, και κατ’ επέκταση στο Υπουργείο Υγείας, ενόψει των διαβουλεύσεων που γίνονται για τα κίνητρα». Ο κ. Υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι αυτή η απόφαση αποτελεί προσπάθεια να ασκηθεί πίεση και ξεκαθάρισε ότι «υπό καθεστώς είτε εκβιασμών είτε οτιδήποτε άλλο, δεν λειτουργούμε».

Σημείωσε δε πως ο Οργανισμός σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη Συντεχνία πριν από δύο βδομάδες είχε ζητήσει πίστωση χρόνου για να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κινήτρων μέχρι τον Ιανουάριο. Ανέφερε επίσης πως η Συντεχνία ζήτησε το σχέδιο να της δοθεί εντός Δεκεμβρίου μετά την προγραμματισθείσα συνεδρία του ΔΣ του ΟΚΥπΥ στις 12 Δεκεμβρίου. «Άρα δεν αντιλαμβάνομαι την ενέργεια αυτή και εν πάση περιπτώση, η ενέργεια αυτή -όπως έχω τονίσει και στην επιστολή μου-, το μόνο που κάνει είναι να αμαυρώνει την εικόνα των δημόσιων νοσηλευτηρίων και είναι και μια συνέχεια της προσπάθειας εκ μέρους της Συντεχνίας της πρακτικής για εκμηδένιση του έργου που γίνεται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Θεωρώ ότι όλη αυτή η κινδυνολογία, η οποία στην ουσία δεν υφίσταται και προκαλώ τον οποιοδήποτε να πάει στα νοσοκομεία να δει το έργο που γίνεται, το μόνο που κάνει είναι να προκαλεί αναστάτωση τόσο στους ασθενείς και να μειώνει την εμπιστοσύνη των ασθενών στο έργο που επιτελούν οι γιατροί στο τέλος της ημέρας, αλλά το χειρότερο είναι ότι προκαλεί αχρείαστη αναστάτωση στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια, με αποτέλεσμα να υπάρχει και φυγή γιατρών. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν κάθε βδομάδα κινδυνολογούν ότι καταρρέουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και ότι υπάρχουν προβλήματα, ποιος εργαζόμενος στα δημόσια νοσηλευτήρια δεν θα προβληματιστεί και να κοιτάξει το μέλλον του κάπου αλλού; Άρα πρέπει να προβληματιστούν και οι ίδιοι για τις παραιτήσεις που πιθανόν να έχουν στις παραιτήσεις -όντως υπάρχει πρόβλημα παραιτήσεων των γιατρών-, και σε μια προσπάθεια συναίνεσης να προσέλθουν στον διάλογο, να βρεθούν οι λύσεις όσον αφορά στα οικονομικά κίνητρα, που ούτως ή αλλιώς έχει προϋπολογιστεί ένα σημαντικό ποσό που δείχνει και την πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου», τόνισε ο κ. Υπουργός.

Ερωτηθείς εάν αναμένει ότι με το ποσό που έχει εγκριθεί στον Προϋπολογισμό για το 2020 για τα οικονομικά κίνητρα θα ανασταλεί η απόφαση για απεργιακά μέτρα και θα αποτραπεί η φυγή γιατρών, ο κ. Ιωάννου απάντησε ότι δεν μπορεί να προκαταβάλει την όποια απόφαση της Συντεχνίας, προσθέτοντας πως εάν κρίνει κανείς από τα αιτήματα που υπέβαλε η Συντεχνία πριν από έναν μήνα, υπάρχει απόσταση, αφού τα ποσά που ζήτησαν είναι πολύ υψηλότερα. «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ, όμως, οφείλει να λάβει υπόψη του όχι μόνο τα κίνητρα που θα δώσει, αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι θα ήταν πολύ εύκολο να δοθούν τα ποσά που ζητά η Συντεχνία από τον Οργανισμό, ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η βιωσιμότητα του Οργανισμό στη συνέχεια. «Το Διοικητικό Συμβούλιο (σ.σ. του ΟΚΥπΥ) λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο: να δοθούν τα κίνητρα που θα συγκρατήσουν και θα προσελκύσουν γιατρούς, από τη μια, αλλά και θα διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού», είπε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν δοθεί αρκετά στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια, όπως είναι οι αναβαθμίσεις στις Κλίμακες από Α11 σε Α13 και από Α13 σε Α15 -στη βάση της Συμφωνίας που υπογράφηκε στο Προεδρικό το 2017. Έχουν δοθεί και είχε χαιρετιστεί από τις Συντεχνίες, πριν από έναν χρόνο ακριβώς, 50% αύξηση στις υπερωριακές αποζημιώσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια οι απολαβές των γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν αυξηθεί πολύ. Σίγουρα μπορεί να μην είναι ακόμα ικανοποιητικές σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, για αυτό και επεξεργάζονται (σ.σ. ο ΟΚΥπΥ) τα κίνητρα. Αλλά θεωρώ ότι μια πιο σωστή στάση εκ μέρους των Συντεχνιών, θα ήταν να εξαντλήσουν τον διάλογο με σύνεση. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν μιλούμε για μια τέτοια μεταρρύθμιση και για να μπορέσει να προχωρήσει και να υπάρχει αποτέλεσμα, χρειάζεται συνεργασία και κατανόηση από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια. Δυστυχώς, βλέπω μετά λύπης μου τους τελευταίους μήνες ότι αυτό δεν υφίσταται στον βαθμό που θα έπρεπε».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόθεση να προσκληθεί η ΠΑΣΥΚΙ και οι άλλες συντεχνίες για διάλογο για να αποφευχθεί η στάση εργασίας, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι αυτό εναπόκειται στον ΟΚΥπΥ, ως η εργοδοτική Αρχή. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, ο Οργανισμός επεξεργάζεται το σχέδιο κινήτρων που θα δοθεί και, αφού τεθεί ενώπιον του ΔΣ του Οργανισμού στις 12 Δεκεμβρίου και εγκριθεί, θα κοινοποιηθεί στις συντεχνίες. «Το πώς θα το χειριστεί είναι καθαρά θέμα του εργοδότη και των εργοδοτουμένων. Εάν υπάρξει πρόβλημα μετά από αυτό, τότε πολύ πιθανόν να παρέμβουμε και σαν Υπουργείο Υγείας για να δούμε πώς μπορεί να αποφευχθεί είτε κλιμάκωση των μέτρων ή οτιδήποτε άλλο», ανέφερε, διαμηνύοντας για ακόμα μια φορά ότι «υπό καθεστώς απειλών, δεν λειτουργούμε, ούτε εγώ προσωπικά ούτε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας».

(MKY)