Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-12-2019 17:59

Επικήδειος εκλιπόντα Αρχιεπισκόπου πρώην Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κυριάκο Κούσιο, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Λονδίνο

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο. Τον επί τριάντα ολόκληρα χρόνια Ποιμενάρχη της εδώ Εκκλησίας μας. Τον άνθρωπο που όλοι αγαπήσαμε. Την ψυχή της Ορθοδοξίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον προσηνή, χαμηλών τόνων, παθιασμένο και γεμάτο από την Αγάπη του Θεού Ιεράρχη που επιτέλεσε μέχρι τέλους ακέραιο το καθήκον του απέναντι στην Εκκλησία, την Πολιτεία, την Κύπρο, τον Ελληνισμό.

Εξέφραζε αδιάκοπα τον μεγάλο προσωπικό του αγώνα για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, ζώντας συνεχώς με τον πόθο της απελευθέρωσης του νησιού μας. Γεννημένος το 1928 στον τουρκοκρατούμενο σήμερα Μαραθόβουνο της Επαρχίας Αμμοχώστου, βίωσε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Μαθητής στην Εμπορική Σχολή Λευκονοίκου και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στην Λευκωσία, βίωσε όλες τις ανησυχίες και μοιράστηκε τους οραματισμούς και τους πόθους της νεολαίας της εποχής του. Με την χειροτονία του σε διάκονο το 1953, τις σπουδές του ακολούθως στην Αθήνα και την εγκατάστασή του στο Λονδίνο, συνέβαλε όσο λίγοι στην ραγδαία επέκταση του έργου και της οργανωτικής δομής και διαχείρισης της αποστολής της εδώ Εκκλησίας. Τούτο αναγνωρίστηκε και εκτιμήθηκε από όλη την ομογένεια, με αποκορύφωμα την παμψηφεί εκλογή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Θυατείρων και της Μεγάλης Βρετανίας το 1988.

Επικεντρώθηκε στην παραγωγή ουσιαστικού έργου ιδρύοντας δεκάδες νέες ενορίες και Ιερούς Ναούς, προσφέροντας ουσιαστικό φιλανθρωπικό έργο. Με την ακάματη ενεργητικότητά του και την συνεχή παρουσία του σε όλες τις ενορίες, ενίσχυσε καταλυτικά την συνοχή των κοινοτήτων μας, προβάλλοντας παράλληλα το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα εδάφη μας. Πρωτοπόρησε στην συνεργασία με άλλους Αρχιερείς από όλα τα δόγματα, προωθώντας τον διαθρησκευτικό διάλογο και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των θρησκειών.

Σε έκφραση της αμέριστης αγάπης και εκτίμησης όλων μας στην Κύπρο, όπως και του συνόλου της όπου γης ομογένειάς μας, για την πεφωτισμένη, πλούσια και άκρως επιτυχή δραστηριότητά του, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη στις 28 Αυγούστου 2019, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία.

Θα τον θυμόμαστε και θα τον τιμούμε πάντοτε για την μεγάλη του προσφορά. Η σεμνότητα, το ήθος και η αγάπη για τον πλησίον που τόσο τον χαρακτήριζαν ας παραμείνουν βαθιά χαραγμένα μέσα μας, ως οδοδείκτες πορείας «για την Αποδημία μας», όπως τόσο χαρακτηριστικά αποκαλούσε τις εδώ κοινότητές μας.

«Και ο δίκαιος, μόλις σώζεται». Μόλις.

Καλό Παράδεισο, Σεβάσμιε Γέροντα.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Αιωνία σου η Μνήμη.

------------------------- 

ΡΜ/ΕΙ