Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-12-2019 18:06

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στο ΑΚΕΛ

Λίγους μόνο μήνες αφότου η Κυβέρνηση εξήγγειλε τη νέα στεγαστική πολιτική με αυξημένες παροχές και δικαιώματα και στους πρόσφυγες, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνεχίζοντας τη μηδενιστική και ισοπεδωτική του κριτική ισχυρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι πρόσφυγες αφέθηκαν στο έλεος του θεού.

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο το Υπουργείο Εσωτερικών, υπεύθυνα και με τη συμβολή τεχνοκρατών, αξιολόγησε τη μέχρι τότε στεγαστική προσφυγική πολιτική η οποία έδινε τη δυνατότητα, είτε εξασφάλισης διαμερίσματος σε προσφυγικό συνοικισμό, είτε παραχώρησης ποσού 25,000 ευρώ, ή οικιστικού οικοπέδου για ανέγερση κατοικίας.

Κρίνοντας ότι οι ανάγκες στέγασης έχουν διαφοροποιηθεί μετά από τόσες δεκαετίες, το ΥΠΕΣ προχώρησε σε μια ολιστική όσο και σύγχρονη αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης.

Ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες, με το νέο σχέδιο βελτιώσαμε τα κριτήρια παραχώρησης ενίσχυσης, με κυριότερο την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά τρόπο που αυξάνει δραστικά τον αριθμό των δικαιούχων.

Πρόσθετα το μέγιστο ποσό για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας από 25,000 ανήλθε στις 40,000 ευρώ.

Η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης δίνει σήμερα στους πρόσφυγες ένα πρόσθετο δικαίωμα, αφού τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν την προσφυγική χορηγία για αγορά κατοικίας σε προνομιακή τιμή μέσα από τα επιδοτούμενα σχέδια του ΚΟΑΓ.

Το ΑΚΕΛ αγνοεί ότι ήδη έχουν υλοποιηθεί έργα συντήρησης ύψους 140 εκατομμυρίων με την επιδιόρθωση 45 πολυκατοικιών και 187 κατοικιών ενώ υπάρχει προς διάθεση ετήσια δαπάνη 16 εκατομμύριων για ανάγκες επιδιόρθωσης, συντήρησης και βελτίωσης πρόσθετων πολυκατοικιών στους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Επιπρόσθετα θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ήδη είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται σύντομα η διαδικασία αποτίμησης της στατικής επάρκειας των προσφυγικών πολυκατοικιών για τους οποίους κανένας δεν ενδιαφέρθηκε στο παρελθόν. Προγραμματίζεται δε η στατική ενίσχυση 18 υφιστάμενων πολυκατοικιών με κόστος 7,2 εκατομμυρίων από φέτος μέχρι το 2023.

Την ίδια ώρα ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση 109 ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες προσφυγικών συνοικισμών και είναι σε εξέλιξη η προσθήκη άλλων 38.  

Τηρώντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η διακυβέρνηση ΑΚΕΛ, ολοκληρώνονται εντός του 2020 όλοι οι διαχωρισμοί των οικοπέδων που παραχωρήθηκαν σε δικαιούχους πριν το 2012.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας αυτοί έχουν εκδοθεί εξ’ ολοκλήρου σε όλους τους προσφυγικούς συνοικισμούς, έκτος μερικών εξαιρέσεων, το σύνολο δε των εκδοθέντων τίτλων ανέρχεται στις 11,203 και αφορά 2,663 οικιστικές μονάδες σε κυβερνητικούς οικισμούς και 8,540 σε συνοικισμούς αυτοστέγασης.

Τα δε εκδοθέντα πιστοποιητικά μίσθωσης που εκδόθηκαν ανέρχονται σε 5,096.

Η δαπάνη για επιδιορθώσεις ή βελτιώσεις σε Τ/Κ υποστατικά ανήλθε μόνο κατά την φετινή χρονιά στα 6,2 εκατομμύρια. 

Στις αξιοσημείωτες επιδόσεις της φετινής χρονιάς, καταγράφεται και η εξέταση 1,270 υποθέσεων στην Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων που αντιστοιχούν σε στεγαστική βοήθεια ύψους 27,4 εκατομμυρίων.

Η αποτυχημένη στεγαστική πολιτική των προηγούμενων διακυβερνήσεων αισίως «πέτυχε» να δημιουργήσει 1638 δικαιούχους των διαφόρων στεγαστικών σχεδίων με καθυστερήσεις στις αποπληρωμές τους για οφειλές που ξεπερνούν τα 134,7 εκατομμύρια. Δυστυχώς σήμερα, εκατοντάδες οικογένειες και νέοι άνθρωποι προικοδοτήθηκαν με ΜΕΔ αφού ούτε με 25,000 ευρώ μπορείς να κτίσεις σπίτι αλλά ούτε και με την παραχώρηση οικοπέδου.

Εμείς κοιτάζοντας μπροστά και αξιολογώντας τις ανάγκες των πολιτών του σήμερα, πρόσθετα από τη βοήθεια στα θέματα απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας, προχωρήσαμε στην επιδότηση 4,500 δικαιούχων εκτοπισθέντων, αυξάνοντας μόνο μέσα στη φετινή χρονιά και το επίδομα ενοικίου κατά 25 %.

Αυτό είναι άραγε το κούρεμα των προσφυγικών χορηγιών που υπαινίσσεται ο ΓΓ του ΑΚΕΛ;

Ζητά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επαναφορά των σχεδίων ανέγερσης πολυκατοικιών. Εμείς απαντούμε πως οι σύγχρονες ανάγκες στέγασης εξυπηρετούνται σήμερα με νέες προσεγγίσεις.

Με παραγωγή προσιτής κατοικίας και την δημιουργία αγοράς προσιτού ενοικίου. Με επιδότηση ενοικίου. Με νέα στοχευμένα και απλοποιημένα στεγαστικά σχέδια που στηρίζουν τις ακριτικές και τις ορεινές περιοχές αλλά και τους πρόσφυγες μας.

------------------------- 

ΡΜ/ΕΙ