Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-12-2019 18:11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην τελετή εγκαινίων του Ιατρικού Κέντρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Έγκωμης

Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση για την τέλεση των εγκαινίων του πρώτου Πανεπιστημιακού Κέντρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που έχει δημιουργηθεί από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, από τον Ιούνιο του 2019, έχει εισαχθεί στην Κύπρο, μέσω του προσωπικού ιατρού, ο θεσμός της οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για το σύνολο του πληθυσμού. Στόχος είναι η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία των νοσημάτων, που δεν χρήζουν δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας περίθαλψης. Ο οικογενειακός ιατρός αποτελεί το κύριο συστατικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία βεβαίως, είναι και ο κύριος πυλώνας του οργανωμένου συστήματος υγείας.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η Ιατρική Σχολή πρωτοπορώντας έχουν δημιουργήσει αυτό το πρότυπο Πανεπιστημιακό Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών τόσο της μεγάλης οικογένειας του Πανεπιστημίου, όσο και του ευρύτερου τοπικού πληθυσμού. Το Kέντρο έχει στελεχωθεί από προσωπικούς γιατρούς από την Κύπρο, αλλά και συμπατριώτες μας με πολύχρονη πείρα στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας. Μια ομάδα με εξαίρετους επιστήμονες, που είμαι βέβαιος ότι θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ολιστικής και τεκμηριωμένης προσέγγισης στην πρακτική της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το Kέντρο θα λειτουργήσει επίσης και ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό πλαίσιο για τα προγράμματα της Ιατρικής Σχολής.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι τα νομοσχέδια που αφορούσαν το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων ήταν από τα σημαντικότερα που τέθηκαν ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση.

Για να οδηγηθούν τα εν λόγω νομοσχέδια προς την τελική οδό της ψήφισής τους σε νόμους, προηγήθηκε επίπονη δουλειά και συνεργασία μεταξύ όλων των πλευρών στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Σημειώνω, ότι είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω και κατ’ ιδίαν συναντήσεις για συζήτηση του όλου θέματος με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και με την Κοινωνική Συμμαχία για το ΓεΣΥ, η οποία αποτελείται από την ομοσπονδία των ασθενών, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις οργανώσεις καταναλωτών και συνταξιούχων καθώς και τις οργανώσεις αναπήρων. 

Ειδικότερα, την επιτροπή απασχόλησαν σοβαρά ζητήματα για τα οποία είχαν κατατεθεί διϊστάμενες απόψεις. Η επιτροπή, στην προσπάθειά της για επίτευξη συγκλίσεων στα διάφορα ζητήματα, κάλεσε επανειλημμένα τον αρμόδιο Υπουργό να διαβουλευθεί περαιτέρω με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο ματαίωσης των προσπαθειών για προώθηση της μεταρρύθμισης.  Πράγματι, στο τελικό στάδιο της μελέτης των προτεινόμενων νομοθετημάτων και έπειτα από διαβουλεύσεις του Υπουργού Υγείας με τις εμπλεκόμενες οργανώσεις επήλθε συμφωνία επί εργασιακών ζητημάτων σε καθεστώς αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Περαιτέρω, έπειτα από τη διεξαγωγή εκ νέου διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, σε σχέση με το φλέγον θέμα του ύψους των εισφορών που καταβάλλει ο καθένας από εμάς για τη λειτουργία του ΓεΣΥ, έγινε κατορθωτή η επίτευξη συμφωνίας την οποία συνυπέγραψε το κράτος με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, πλην της ΟΕΒ. Τέλος, ο Υπουργός Υγείας διαβίβασε στο Υπουργικό Συμβούλιο θέση που υποβλήθηκε από βουλευτές και εξασφάλισε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, για συμπερίληψη πρόνοιας στο νομοσχέδιο για την αυτονόμηση, σύμφωνα με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στο κράτος να καλύπτει διά χρηματοδότησης τυχόν ελλείμματα του οργανισμού για τα πέντε πρώτα χρόνια που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά την εισαγωγή και λειτουργία της εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας του Γενικού Συστήματος Υγείας.   

Σήμερα και μετά από ενέργειες και επισημάνσεις ατόμων ή και ιδρυμάτων όπως εσείς, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον έλεγχο του ΓεΣΥ ούτως ώστε το Γενικό Σύστημα Υγείας να λειτουργήσει, να λειτουργήσει βιώσιμα και να λειτουργήσει σωστά. Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εκφράζω κάθε ετοιμότητα να συμβάλω σε αυτές τις προσπάθειες.

Το ΓεΣΥ, αποτελεί πλέον μία ζώσα πραγματικότητα και η πρωτοβουλία σας για ίδρυση του Ιατρικού Κέντρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, έρχεται να ενισχύσει και να αναβαθμίσει ένα σύστημα στο οποίο όλοι μας έχουμε εναποθέσει πολλές ελπίδες.  Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια.

---------------------------------

(ΜΓ/ΕΙ)