Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2019 10:24

Ομιλία ΥΜΕΕ κ. Γιάννη Καρούσου σε Ημερίδα που διοργάνωσε το Κ.Σ. ΕΔΕΚ με τίτλο «Δίπλα στον Πολίτη»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών του τόπου μας.

Ένα από αυτά είναι προφανώς το κυκλοφοριακό.  Στην Κύπρο, ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των διακινήσεων, διενεργούνται με οχήματα ιδιωτικής χρήσης, ποσοστό που σπανίως συναντάται σε άλλες χώρες του κόσμου. Όπως διαφαίνεται από τα νούμερα αλλά και από το τι βιώνουμε καθημερινά ως πολίτες της Κύπρου, η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.

Στο υπουργείο, δεν μένουμε ασφαλώς, με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε καταστρώσει στρατηγική, πυλώνες πολιτικής και μεγάλο κατάλογο από δράσεις και έργα, μέσω των οποίων ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Δεν έχουμε άλλωστε, άλλη επιλογή.

 Προμετωπίδα της στρατηγικής μας αποτελεί η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας. H ανάπτυξη των δημόσιων μεταφορών, ο σχεδιασμός και υλοποίηση υποδομών για πεζούς και ποδηλάτες, η διερεύνηση της δυνατότητας και βιωσιμότητα δημιουργίας, μέσων σταθερής τροχιάς μεταξύ των πόλεων αλλά και συστημάτων τραμ, μέσα στις πόλεις. 

Κεντρικό στοιχείο στην όλη αυτή προσπάθεια θεωρούμε την ολιστική προσέγγιση, προωθώντας την ανάπτυξη και υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για κάθε πόλη καθώς και την ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για όλη την χώρα. Στοχεύουμε παράλληλα στην ουσιαστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας για τους ευάλωτους χρήστες, στη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας διακίνησης με λιγότερο αυτοκίνητο και στην επαναεξισορρόπηση και αναδιανομή  του οδικού χώρου μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς με προτεραιότητα στους πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες των δημόσιων μεταφορών. Πολύ σημαντικές είναι και οι επενδύσεις που  γίνονται στο οδικό δίκτυο, το οποίο θα πρέπει να εξυπηρετεί όλους του πιθανούς χρήστες (πεζούς, ΑμεΑ, ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές, χρήστες δημοσίων μεταφορών, οδηγούς και χρήστες Ι.Χ. μηχανοκίνητων οχημάτων). 

Σημαντικές είναι και οι δράσεις μας με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, καθώς και οι δράσεις για διαμόρφωση της κουλτούρας ενθάρρυνσης της χρήσης, φιλικών προς το περιβάλλον, μέσων κυκλοφορίας. 

Πρωταρχικός μας στόχος παραμένει φυσικά, η συνεχής ανάπτυξη της χώρας μας. Αυτή ωστόσο, θα πρέπει να προάγεται με βιώσιμο τρόπο, ούτως ώστε τα οφέλη να είναι τα μέγιστα, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η βιώσιμη κινητικότητα ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το πλαίσιο, διότι επιτυγχάνει εξοικονόμηση πόρων, εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αναζωογονεί την οικονομία και, πάνω από όλα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

 Στο Υπουργείο μας, προωθούμε ήδη ένα πακέτο δράσεων βιώσιμης κινητικότητας που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές περιλαμβάνουν, την υλοποίηση δράσεων του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας και την ανάπτυξη αντίστοιχων σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας για τις άλλες πόλεις της Κύπρου, με πρόσφατα ολοκληρωμένη τη μελέτη της Λεμεσού και τρέχουσα, τη μελέτη της Λάρνακας.

Όσον αφορά τις δημόσιες μεταφορές,  όπως γνωρίζετε, η σύμβαση παραχώρησης για παροχή υπηρεσιών Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών, για τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου και η σύμβαση παραχώρησης για παροχή υπηρεσιών Υπεραστικών Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών, κατακυρώθηκαν στην κοινοπραξία MLKP (Malta Lines and Kapnos Airport Shuttle Ltd), η οποία υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, στη βάση της βέλτιστης σχέσης, τιμής – ποιότητας.

Για τις συμβάσεις παραχώρησης που καλύπτουν τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, δεν έγινε κατακύρωση προσφορών για λόγους που αφορούν σε μη εγκυρότητα των προσφορών ή υπέρβαση του αριθμού των συμβάσεων, που μια εταιρεία δύναται να αναλάβει, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης.  Για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος των εν λόγω συμβάσεων, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα λάβει αποφάσεις, σύντομα.

Ευελπιστώ δε ότι με την κατακύρωση των συμβολαίων, θα ανοίξει μια νέα, σύγχρονη εποχή για τις δημόσιες μεταφορές στη χώρα μας. Στόχος είναι ασφαλώς η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στο Υπουργείο, θα πράξουμε το άπαν των δυνάμεων μας για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Σε αυτή την προσπάθεια προσβλέπουμε και στη δική σας βοήθεια και συνεργασία.

( ΔΚ )