Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2019 12:09

Αναφορά ΠτΒ κ. Δημήτρη Συλλούρη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς και την επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ολομέλεια

Η ενάτη Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς με την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της Συνθήκης κατά της Διαφθοράς. Το σοβαρό έγκλημα της διαφθοράς αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς εντοπίζεται τόσο σε αναπτυγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, ως Βουλή των Αντιπροσώπων, να προβούμε σε όλες τις δέουσες ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και στη χώρα μας, ενισχύοντας με κάθε τρόπο τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την υπευθυνότητα και την απόδοση δικαιοσύνης, καθώς αποτελούν τα κύρια μέσα καταπολέμησης της διαφθοράς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις 10 Δεκεμβρίου τιμούμε την επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δυστυχώς, συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες καταπάτησης στοιχειωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων ανά το παγκόσμιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η πατρίδα μας, που εδώ και σαράντα πέντε χρόνια υφίσταται τα δεινά της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ανάμεσά τους και η καταπάτηση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, καθώς και του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης και εκλογής του τόπου διαμονής στο εσωτερικό της χώρας μας, που ρητά προνοούνται από τα άρθρα 17 και 13 της Διακήρυξης.

Ως νομοθετική εξουσία υποσχόμαστε να εργαστούμε για την επικράτηση μιας κοινωνικής και διεθνούς τάξης, μέσα στην οποία τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που προκηρύσσει η Διακήρυξη να μπορούν να πραγματώνονται σε όλη τους την έκταση. Ταυτόχρονα, καταδικάζουμε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων οπουδήποτε κι αν συμβαίνουν και ειδικότερα τις ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της πατρίδας μας, που καταστρατηγούν κάθε έννοια δικαίου, έννομης τάξης και σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου. 

(ΕΚ/ΕΙ)