Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2019 11:02

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, στην εκδήλωση πόντισης του σκάφους «ΕΛΠΙΔΑ»

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα εδώ για την πόντιση του σκάφους «ΕΛΠΙΔΑ», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών τεχνητών υφάλων στην Κύπρο. Το σκάφος «ΕΛΠΙΔΑ», μήκους 63 μέτρων, αποτελεί το μεγαλύτερο από τα πέντε σκάφη που τοποθετήθηκαν στη θάλασσα από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, για να αποτελέσουν μέρος τεχνητών υφάλων σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.

Η περιοχή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, είναι η έκτη που εγκαθιδρύεται στην Κύπρο ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Τεχνητών Υφάλων. Η τοποθέτηση του σκάφους «ΕΛΠΙΔΑ» σε βάθος 30 μέτρων εντός της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής τεχνητών υφάλων, σε μια περιοχή που έχει μελετηθεί και παρουσιάζει σχετικά περιορισμένους φυσικούς υφάλους και άλλα ενδιαιτήματα, αναμένεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία καταφυγίων, χώρων ανάπτυξης και διατροφής για πολλά είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας και κυρίως για τα ψάρια, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία και ανάπτυξη της βιοποικιλότητας στην περιοχή. 

Η προσέλευση στη σημερινή εκδήλωση πολλών ανθρώπων που αγαπούν τη θάλασσα και ιδιαίτερα τις καταδύσεις, με τα δικά τους σκάφη, αποτελεί απόδειξη ότι έργα σαν αυτό, αγκαλιάζονται από το κοινό και μπορούν να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, δημιουργούν ευκαιρίες αειφόρου ανάπτυξης, προωθώντας τον καταδυτικό τουρισμό και ενθαρρύνοντας την επιστημονική έρευνα.

Αυτή την περίοδο, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προωθεί έργα τεχνητών υφάλων και άλλα παρόμοιου τύπου έργα, συνολικού κόστους 2.2 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θάλασσα», για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Πρόκειται για έργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και προστασία της θαλάσσιας ζωής αλλά και στην ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Τεχνητών Υφάλων στη Λάρνακα, θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους όσοι αγαπούν και απολαμβάνουν τη θάλασσα. Θα προσφέρει επίσης κίνητρα για ήπια και εναλλακτική ανάπτυξη καθώς και για ψυχαγωγία. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματική και αειφόρο διαχείριση της περιοχής.

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους εμπνευστές και διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης και να ευχαριστήσω όλους όσοι έχουν συνεισφέρει στην υλοποίηση του έργου. Ιδιαίτερα θα ήθελα να  ευχαριστήσω το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και την Εταιρεία  Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, που συντόνισαν με επιτυχία την προσπάθεια για να εξευρεθεί το σκάφος «ΕΛΠΙΔΑ». Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας κατέβαλε επίμονες προσπάθειες για να αποκτηθεί και να μεταφερθεί το σκάφος στην Κύπρο.  Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους περισσότερους από 30 σε αριθμό υποστηρικτές και χορηγούς για την αγορά του σκάφους, στους οποίους περιλαμβάνονται τοπικές και άλλες αρχές του κράτους, εταιρείες και καταδυτικές σχολές.

Κλείνοντας, εύχομαι οι στόχοι που έχουν τεθεί με τη δημιουργία της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στον χώρο που βρισκόμαστε σήμερα και με την πόντιση του σκάφους «ΕΛΠΙΔΑ», να επιτευχθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

-------------------------

 ΜΑΚ/ΕΙ