Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2019 20:00

Χαιρετισμός τoυ Επιτρόπου Προεδρίας κ Φώτη Φωτίου στην ετήσια συνεστίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και των Φίλων του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ Επαρχίας Αμμοχώστου

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συνάντηση μας αυτή, και είναι με βαθειά εκτίμηση για το πολύ αξιόλογο έργο του Μελάθρου Αγωνιστών της ΕΟΚΑ που ανταποκρίθηκα στην ευγενική σας πρόσκληση να παραστώ και να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή εκδήλωση.

Θα ήθελα, πριν προχωρήσω, να ευχαριστήσω θερμά και από πλευράς μου για την φιλοξενία τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Nissi Beach», τομεάρχη της ΕΟΚΑ κύριο Παύλο Παυλάκη για όλη τη στήριξη και τη βοήθεια του.  

Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ εκπροσωπούν μια λαμπρή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας που έχει να κάνει με το ηρωικό ξεσηκωμό του λαού μας για την αποτίναξη του αποικιακού ζυγού και την ελευθερία του τόπου μας. Δεν επιτεύχθηκε, βέβαια, ο πρωταρχικός στόχος του απελευθερωτικού αγώνα, η ένωση με την Ελλάδα, αλλά το τέλος του θρυλικού εκείνου αγώνα σήμανε τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας  που, με τα τρωτά, έστω, και τις αδυναμίες της, αποτελεί σήμερα, με τη διεθνή αναγνώριση της οποίας χαίρει και την ιδιότητα του πλήρους και ισότιμου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πιο σημαντικό μας όπλο στον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση του νησιού μας.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Ο στόχος της απελευθέρωσης είναι πάνω απ’ όλα. Το χρέος μας προς όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια μας, είναι ιερό και οφείλουμε, δίχως άλλο, να το φέρουμε σε πέρας. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αποδειχθούμε επιλήσμονες και κατώτεροι της δικής τους προσφοράς και θυσίας.

Εσείς, οι αγωνιστές το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό και το απαιτείτε δικαιωματικά απ’ όλους τους άλλους.

Δεν προσφέρατε μόνο στη διάρκεια του αγώνα, προσφέρατε και προσφέρετε και στη συνέχεια. Η δημιουργία του Μελάθρου με τις πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του, αποτελεί ένα τρανταχτό δείγμα της μεγάλης αγάπης που τρέφετε για το λαό και την ιδιαίτερη μας πατρίδα.

Δεκάδες χιλιάδες είναι εκείνοι που δέχθηκαν ήδη τις υπηρεσίες αυτές για τις οποίες το Μέλαθρο Αγωνιστών έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του Κυπριακού Ελληνισμού, των Αποδήμων μας, καθώς και όλου του ιατρικού κόσμου.

Άρχισε τη λειτουργία του πριν από 28 χρόνια ως στέγη ηλικιωμένων με 88 κλίνες για τη φροντίδα και περίθαλψη ηλικιωμένων και πασχόντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, των στενών τους συγγενών, των εθελοντών μαχητών του 1963-64, των συζύγων των πεσόντων και αγνοουμένων του 1974 και των συζύγων των πεσόντων και αγνοουμένων Ελλαδιτών.

Πολύ σύντομα, όμως, οι υπηρεσίες του αναβαθμίστηκαν σημαντικά με τη λειτουργία του ως Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης που είναι ευρωπαϊκού επιπέδου και το μοναδικό στην Κύπρο με τόση εξειδίκευση και σύγχρονο εξοπλισμό.

Και σήμερα, το Μέλαθρο Αγωνιστών επεκτείνεται και αναβαθμίζεται περισσότερο με τη Νέα Πτέρυγα Αποκατάστασης, τη Πτέρυγα Απόδημου Ελληνισμού, η οποία θα ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες με πιο ποιοτική ακόμα προσφορά.

Το κράτος έχει συνεισφέρει σημαντικά για τη δημιουργία της νέας πτέρυγας, πέραν της ετήσιας χορηγίας του προς το Μέλαθρο, αυτό όμως, λαμβάνοντας υπόψη πως διαφορετικά τα χρήματα αυτά θα ξοδεύονταν για μετάβαση των ασθενών στο εξωτερικό.

Εκφράζουμε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για την μεγάλη προσφορά του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ το οποίο με την Μονάδα Αποκατάστασης και τις άλλες υπηρεσίες του, αγκαλιάζει το σύνολο του Κυπριακού Ελληνισμού  και καλύπτει ένα πολύ ζωτικό τομέα της δημόσιας υγείας. Αυτό καταδεικνύεται και από τη συνεχή διεύρυνση της στενής συνεργασίας του με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, όπως και με την όλο και μεγαλύτερη εξυπηρέτηση που προσφέρει στο ευρύτερο κοινό.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο δώρο προς την κοινωνία μας που όλοι εκτιμούμε και οφείλουμε να στηρίξουμε.

Θερμά συγχαίρω και ευχαριστώ και προσωπικά τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μελάθρου κύριο Θεοφάνη Παναγιώτου και, στο πρόσωπο του, όλα τα μέλη του Συμβουλίου, τους πρωτεργάτες και τους συνεχιστές του μεγάλου αυτού έργου, όπως και τους Φίλους του Μελάθρου για την πολύτιμη επίσης δική τους συμβολή, καθώς και όλους τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές, το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και τους άλλους εργαζομένους για το ζήλο και τη δική τους αφοσίωση του στο έργο και την προσφορά του Μελάθρου.

Εύχομαι ό,τι καλύτερο για όλους σας.

____________ 

ΡΜ/ΕΙ