Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-12-2019 18:02

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο 3ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου

Όλοι εμείς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο 3ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, είμαι βέβαιος πως συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η αλληλεγγύη προς τα ζώα είναι ένδειξη της ηθικής και του επιπέδου μιας κοινωνίας.

Η ευημερία των ζώων είναι ζήτημα που τίθεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προωθεί και υλοποιεί σταδιακά όλες τις πολιτικές και δράσεις που έχουν εξαγγελθεί μέσω του Προγράμματος  Διακυβέρνησης. Η καλή μεταχείριση των ζώων δεν μπορεί παρά να είναι μια συλλογική προσπάθεια, καθώς αποτελεί μέρος του συνόλου των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κοινωνικό ζήτημα που μας αγγίζει όλους.

Φίλες και φίλοι,

Θεώρησα χρέος μου να χαιρετίσω το σημερινό Συνέδριο, πρωτίστως για να εκφράσω κατ’ ιδίαν την εκτίμησή μου και τις ευχαριστίες μου προς τον αγαπητό Κυριάκο Κυριάκου, τόσο για την προσωπική μέχρι σήμερα δράση του, όσο και για τη δράση του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου του οποίου είναι Πρόεδρος. Μέσα από τις διαχρονικές εισηγήσεις και την εποικοδομητική κριτική του Κόμματος για τα Ζώα, από την ίδρυσή του το 2014, ο Κυριάκος Κυριάκου υποβοηθά την Κυβέρνηση και τις διάφορες υπηρεσίες να διαμορφώνουν καταλληλότερα προγράμματα και στοχευμένες δράσεις για την προστασία των ζώων. Άλλωστε, η εμπειρία που απέκτησε μέσα από την πολύχρονη παρουσία του στην πρώτη γραμμή προάσπισης των ζώων είναι πολύτιμη.

Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία αυτή, να σας αναφέρω πολύ επιγραμματικά τις βασικότερες δράσεις που προωθήσαμε το τελευταίο διάστημα μέσα από το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων που έχουμε εξαγγείλει και το οποίο εκτιμώ ότι συνεισφέρει στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που μέχρι σήμερα παρατηρούνται στα θέματα ευημερίας των ζώων.

Σε μια ένδειξη αναγνώρισης του πολύτιμου έργου των φιλόζωων εθελοντών, έχουμε αυξήσει την κρατική χορηγία προς τις φιλοζωικές οργανώσεις, από 50.000 σε 100.000 ευρώ ετησίως και εξασφαλίσαμε μείωση του κτηνιατρικού τέλους έκδοσης πιστοποιητικού (Traces) για τις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων στο εξωτερικό. 

Με στόχο τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων γάτων, θεσμοθετήσαμε Ετήσιο Παγκύπριο Σχέδιο Στειρώσεων Γάτων με προϋπολογισμό 75.000 ευρώ. Σας ενημερώνω ότι στην 1η φάση, μέχρι στιγμής, έχουν στειρωθεί σε παγκύπριο επίπεδο περίπου 800 γάτες.

Σημαντικά μέτρα έχουν ληφθεί και για τους σκύλους, με στόχο τη μείωση των εγκαταλειμμένων ζώων. Συγκεκριμένα:

- εφαρμόσαμε Παγκύπριο Σχέδιο Σήμανσης και Εγγραφής Σκύλων, το οποίο παρέχει κίνητρα στους ιδιοκτήτες σκύλων για σήμανση των ζώων τους.

- προωθήσαμε τροποποίηση στη διαδικασία ταυτοποίησης και αδειοδότησης των σκύλων που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι,

- καταργήσαμε την έντυπη εγγραφή των σκύλων στο εθνικό μητρώο σκύλων, η οποία σήμερα γίνεται ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, προχωρούμε σε νομικές ρυθμίσεις για ενδυνάμωση του περί Σκύλων Νόμου. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ολοκληρώσει μια ευρεία δημόσια διαβούλευση και το διαμορφωμένο νομοσχέδιο θα προωθηθεί για νομοτεχνικό έλεγχο.

Είμαι δε στην ευχάριστη θέση να αναφερθώ και στην έγκριση από τη Βουλή πρόσφατα, νέων Κανονισμών που ρυθμίζουν την κράτηση των σκύλων και γατών σε εκτροφεία, ξενοδοχεία, καταφύγια και χώρους κράτησης αδέσποτων ζώων. Σε συνέχεια της εξέλιξης αυτής, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο επιπρόσθετη χορηγία ύψους 100.000 ευρώ, η οποία θα κατανεμηθεί στα καταφύγια αδέσποτων ζώων, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις  απαιτήσεις των νέων κανονισμών.

Ένα εξίσου σημαντικό βήμα είναι η έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου που καταθέσαμε στη Βουλή για την ενδυνάμωση της λειτουργίας της Παγκύπριας και των Επαρχιακών Επιτροπών Ευημερίας Ζώων, την απαγόρευση της πρόσδεσης των σκύλων, την αύξηση των χρηματικών ποινών σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώου και την απαγόρευση της κράτησης θαλάσσιων θηλαστικών σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Συνεχίζουμε, σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, την προσπάθεια για όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση και άλλων σημαντικών νομοθεσιών που αποσκοπούν στην περαιτέρω ρύθμιση επιμέρους θεμάτων, όπως η πώληση και κατοχή ζώων συντροφιάς και η λειτουργία ζωολογικών κήπων.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι προσπάθειες καταβάλλονται και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Γεωργίας προχώρησε στη δημιουργία μιας σειράς τηλεοπτικών σποτ για θέματα υπεύθυνης κατοχής ζώων, κάποια από τα οποία θα αξιοποιηθούν σύντομα και από το Υπουργείο Παιδείας  ως υλικό για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Κλείνοντας, επιθυμώ να συγχαρώ το Κόμμα για τα Ζώα για την εγκαθίδρυση του θεσμού των Φιλοζωικών Βραβείων, αλλά και όλους τους βραβευθέντες για τη διαχρονική και ουσιαστική συνεισφορά τους στα θέματα ευημερίας και προστασίας των ζώων. Η συνεισφορά αυτή αναγνωρίζεται από όλους και είναι πολύτιμη για τον τόπο μας. Θα ήθελα, επίσης,  να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για το κοινωφελές έργο που επιτελεί το φιλοζωικό κίνημα στη χώρα μας και να επαναλάβω ότι σας θεωρούμε απαραίτητους συνεργάτες στην προώθηση των θεμάτων προστασίας και ευημερίας των ζώων. Ευχαριστώ ξανά τον Πρόεδρο και τη Γραμματεία του Κόμματος για τα ζώα της Κύπρου για την πρόσκληση στο σημερινό Συνέδριο και εύχομαι καλή συνέχεια στον κοινό μας αγώνα.

Σημείωση: Τον χαιρετισμό εκφώνησε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής.

(ΜΑΚ)