Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-12-2019 20:10

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη στην παράσταση «Οι Κληρονόμοι», της Θεατρικής Ομάδας Κρατουμένων του Τμήματος Φυλακών

 

Η πρόσκληση της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών, για την οποία ευχαριστώ θερμά την Διευθύντρια κα Άννα Αριστοτέλους και η  αποδοχή της εκ μέρους μου, δεν έγινε από καθήκον. Αντιθέτως. Συνομιλώντας με την Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, εξαρχής αντιλήφθηκα το εξαίρετο έργο που παράγεται  εδώ και χρόνια και στον τομέα των Τεχνών και του  θεάτρου  στο  Τμήμα Φυλακών.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω τη σημερινή  παράσταση της Θεατρικής Ομάδας Κρατουμένων του Τμήματος Φυλακών με το έργο  «Οι Κληρονόμοι» του Μιχάλη Πιτσιλλίδη, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για ενίσχυση του Ταμείου Ευημερίας των Κρατουμένων. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Δήμο Λατσιών για τη φιλοξενία της θεατρικής παράστασης στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου και καλωσορίζω όλους, φίλους και συγγενείς των κρατουμένων, εκτιμητές και φίλους του θεάτρου, στη σημερινή παράσταση.

Η υψηλή ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στον τομέα της θεατρικής παιδείας των κρατουμένων αντικατοπτρίζεται και στο ότι το έργο που παρουσιάζεται απόψε από τη θεατρική ομάδα βραβεύτηκε από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ως μία από τις τρεις καλύτερες παραστάσεις στον 32ο διαγωνισμό Παγκύπριου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου από το σύνολο των 37 παραστάσεων που έλαβαν μέρος. Μάλιστα δυο κρατούμενοι ηθοποιοί που λαμβάνουν μέρος στην αποψινή παράσταση έλαβαν το βραβείο Α’ και Β’ Αντρικού Ρόλου, αντίστοιχα.

Τα ζητήματα των Φυλακών και των δικαιωμάτων των κρατουμένων βρίσκονται σταθερά τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της προσοχής, των δράσεων και των προτεραιοτήτων μας. Είναι γι’ αυτό που επιδιώξαμε και πετύχαμε καινοτόμες αλλαγές που έχουν κύριους άξονες τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και την ασφάλεια στις φυλακές. Επιχειρήσαμε και πετύχαμε την εγκαθίδρυση μιας νέας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης ως προς τη μεταχείριση των κρατουμένων, προσανατολισμένης στην τήρηση των αρχών της νομιμότητας, του ελέγχου, της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προσωπικότητας των κρατουμένων.

Κρίσιμος και καθοριστικός προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξε ο ρόλος και η συμβολή της Διεύθυνσης των Φυλακών, η οποία με συνέπεια και αφοσίωση  συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε οι Φυλακές να μην είναι ένας χώρος υποβάθμισης των δικαιωμάτων, αλλά ένας χώρος ασφάλειας, εγγύησης και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα  των κρατουμένων.

Αποτελεί προτεραιότητά μας η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση και συνεχής επιμόρφωση των κρατουμένων. Οι πολλές και αξιόλογες δράσεις που έχουν αναληφθεί στους τομείς της ενίσχυσης των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των κρατουμένων σε ένα σύνθετο, πολυπολιτισμικό, σωφρονιστικό περιβάλλον ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική επανένταξή τους, συμβαδίζει απόλυτα με τους στρατηγικούς μας στόχους ως προς τη λειτουργία και τις επιδιώξεις του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Η μαζική συμμετοχή των κρατουμένων στα εκπαιδευτικά προγράμματα, η ριζική αλλαγή της εικόνας και των πρακτικών των φυλακών τα τελευταία χρόνια δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε τυχαία. Αποδεικνύουν ότι για να μπορέσει το σωφρονιστικό μας σύστημα να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να λειτουργήσει η φυλακή ως τόπος αναμόρφωσης των κρατουμένων και προετοιμασίας για ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, είναι απαραίτητη η προγραμματισμένη και μεθοδική αλλαγή του  προσανατολισμού του θεσμού της φυλάκισης σε μέσο σωφρονισμού, αναμόρφωσης και επανακοινωνικοποίησης των κρατουμένων.

Η τέχνη, η μουσική, ο χορός, το θέατρο, έχουν ξεχωριστή θέση στις φυλακές. Η  συμμετοχή των κρατουμένων στα πολιτιστικά δρώμενα βοηθούν στην  καλλιέργεια του ήθους του πνεύματος και της ομαδικότητας. Οι πολλαπλές δράσεις πολιτισμού στις φυλακές  χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Ανακουφίζουν, απαλύνουν τις δυσκολίες του εγκλεισμού, κάνοντας τον χρόνο της φυλακής λιγότερο οδυνηρό.

Εκδηλώσεις και παραστάσεις όπως η σημερινή συντείνουν τα μέγιστα στην ενδυνάμωση της επαφής και επικοινωνίας των κρατουμένων με την κοινωνία και στο ξεπέρασμα στερεότυπων αντιλήψεων για τη φυλάκιση και τους κρατούμενους.

Βοηθούν τους κρατούμενους να στοχαστούν, να συνομιλήσουν με τους γύρω τους, να προσεγγίσουν με κριτική διάθεση το παρελθόν, τις επιλογές, τις εμπειρίες ή τις πράξεις τους. Κυρίως, όμως, τους βοηθούν  να ξεκινήσουν μια νέα πορεία έκφρασης και αντίληψης για την ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους.

Μέσα από το χτίσιμο και την παρουσίαση μιας θεατρικής  παράστασης θα κάνουν μια αναδρομή στο παρελθόν, θα προσεγγίσουν τα λάθη τους, θα ανακαλύψουν ταλέντα και δεξιότητες, θα δουν τον εαυτό τους ευάλωτο και ταυτόχρονα δυνατό για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της ζωής και να εφοδιαστεί με γνώση, δύναμη και εμπειρίες για το μέλλον που τους περιμένει.

Η σημερινή παράσταση δεν  αποτελεί  μόνο δείγμα της αξιόλογης και ποιοτικής θεατρικής δουλειάς που γίνεται στις φυλακές. Αποτελεί και δείγμα της εξωστρέφειας των Φυλακών και σε αυτήν την προσπάθεια έχουν συμβάλει πολλαπλά όλοι οι συντελεστές αλλά κυρίως οι ίδιοι οι κρατούμενοι με την αφοσίωσή τους και την προσπάθεια που καταβάλλουν κάθε μέρα.  

Ευχαριστώ και συγχαίρω όλους τους συντελεστές της παράστασης, όλους τους ανθρώπους των Φυλακών που έκτισαν και στήριξαν το σπουδαίο αυτό θεατρικό εγχείρημα. Τη σκηνοθέτιδα κα Ζωή Κυπριανού, τους ηθοποιούς, τους τεχνικούς και όλους τους συντελεστές της παράστασης.  Ευχαριστώ ιδιαίτερα  τη Διεύθυνση των Φυλακών που με ζήλο και αφοσίωση επενδύει στην παιδεία των κρατουμένων, η οποία επιτυγχάνεται μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, των τεχνών και της ενεργού συμμετοχής των κρατουμένων στα πολιτιστικά δρώμενα.

Η υψηλής ποιότητας θεατρική παράσταση που θα παρακολουθήσουμε σήμερα, καρπός πρωτίστως της προσπάθειας των κρατουμένων, αποδεικνύει ότι η τέχνη, το θέατρο  και ο πολιτισμός στις φυλακές αφυπνίζει και μεταστρέφει τους ανθρώπους που ακολούθησαν αδιέξοδες πορείες και προφέρει ευκαιρία για αναστοχασμό και αναμόρφωση. Η λυτρωτική επίδραση της καλλιτεχνικής δημιουργίας απαλύνει τον πόνο της κράτησης και χτίζει διαύλους επικοινωνίας με τους συγκρατούμενους και τον έξω κόσμο.

Ας ευχαριστήσουμε λοιπόν όλους τους συντελεστές και ας απολαύσουμε την παράσταση που αρχίζει.

(ΜΛ)