Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-12-2019 16:29

Ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη Κουλτούρας Προστασίας και Προώθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη Κουλτούρας Προστασίας και Προώθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως έχει καθιερωθεί η 10η Δεκεμβρίου.          

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, την Αστυνομία Κύπρου και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Σε αυτή έλαβαν μέρος αξιωματούχοι της Κυβέρνησης, δικαστές, δικηγόροι, μέλη της Αστυνομίας και του Τμήματος Φυλακών, μέλη Κυβερνητικών Τμημάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Μύρων Νικολάτος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Λ. Σαββίδης, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Κύπρος Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δώρος Ιωαννίδης.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Λ. Σαββίδης, ανάφερε ότι «… σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξασφαλίζεται όχι μόνο από το Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά επίσης και μέσα από την καθημερινή πρακτική και δράση όλων των πολιτειακών οργάνων…». Σημείωσε δε ότι η προστασία, ο σεβασμός και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση και δέσμευση της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που προωθούνται στον τομέα της δικαιοσύνης με σκοπό την αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης και δικαστικής προστασίας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στη σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου καθώς και στην πρόσφατη λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, για σκοπούς ταχείας εκδίκασης υποθέσεων διεθνούς προστασίας, όπως απαιτεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επιπρόσθετα σημείωσε την προώθηση των νομοσχεδίων για ίδρυση ξεχωριστού Εφετείου και την επαναλειτουργία δύο τριτοβάθμιων ανώτατων δικαιοδοτικών οργάνων, του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς και για την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου.

Για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι αποτελεί ουσιώδες δικαίωμα του πολίτη και η διασφάλισή του, πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας γι’ αυτό και ενισχύεται συνεχώς η επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας για πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ο κ. Υπουργός έκανε, επίσης, αναφορά στις θετικές αλλαγές που άλλαξαν ριζικά τη φυσιογνωμία του σωφρονιστικού συστήματος. Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις συνθήκες κράτησης, στην προστασία των δικαιωμάτων και στην υιοθέτηση ανθρωποκεντρικών προσεγγίσεων στη μεταχείριση των κρατουμένων, με στόχο την αναμόρφωση των κρατουμένων και την ομαλή και παραγωγική επανένταξη τους στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Σημείωσε δε ότι ποσοστό γύρω στο 80% των κρατουμένων συμμετέχει στα προγράμματα των 7 σχολείων που λειτουργούν στις Φυλακές.

Αναφερόμενος στα θέματα ισότητας των φύλων και πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών σημείωσε την έναρξη υλοποίησης του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2019- 2023 που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) για την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Τέλος, ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ετοιμασία του Σχεδίου της Πρώτης Εθνικής Στρατηγικής η οποία είναι καρπός ευρείας σφαιρικής επιστημονικής μελέτης και διαβούλευσης.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Κύπρος Μιχαηλίδης, στο χαιρετισμό του ανάφερε ότι «ως Αστυνομία Κύπρου, αναλαμβάνουμε πλήρως τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για προώθησή τους». «Μεταξύ άλλων», συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, «προχωρήσαμε στη σύσταση και λειτουργία εξειδικευμένων γραφείων, τα οποία επιτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο σ’ ότι αφορά στον συντονισμό των δράσεων μας σε θέματα προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Ο Αρχηγός Αστυνομίας αναφέρθηκε στην ετοιμασία εγχειριδίων από πλευράς Αστυνομίας, που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα και ειδικότερα στα δικαιώματα των γυναικών-θυμάτων συντροφικής βίας, στο χειρισμό ανήλικων παραβατών και θυμάτων, στα δικαιώματα και προστασία Θυμάτων Εγκληματικότητας και στο χειρισμό και μεταχείριση κρατουμένων.

Αναφέρθηκε, επίσης, ενδεικτικά στην εισαγωγή πρόσθετων μαθημάτων στην Αστυνομική Ακαδημία και την ένταξη, σχετικής με τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεματικής ενότητας στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που παρακολουθούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όλοι οι δόκιμοι αστυνομικοί.

Επίσης, η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε βελτιωτικά έργα στα αστυνομικά κρατητήρια για περαιτέρω αναβάθμιση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης αλλά και πλήρη συμμόρφωση με τις συστάσεις Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών, καθώς και της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας τόνισε, επίσης, την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας και 14 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κλείνοντας, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι «το σύνολο των πιο πάνω δράσεων μας, αποδεικνύουν την προσήλωση της Αστυνομίας Κύπρου στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει στον τομέα αυτό».

-------------------------

ΕΙ