Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-12-2019 19:51

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Φώτο Φωτιάδη «Απόσταγμα ζωής. Επιστολές- Κείμενα-Αρθρογραφία»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και θεωρώντας το ως ελάχιστο χρέος και οφειλόμενη τιμή απέναντι στον άνθρωπο Φώτο Φωτιάδη, που αποδέχθηκα την πρόσκληση να χαιρετίσω την παρουσίαση του βιβλίου «Απόσταγμα ζωής. Επιστολές- Κείμενα - Αρθρογραφία».

Ενός βιβλίου, το οποίο διαρθρώνοντας το περιεχόμενο του σε έξι κεφάλαια, συγκεντρώνει στις σελίδες του 105 δείγματα της πλούσιας επιστολογραφίας, κειμενογραφίας και αρθρογραφίας που συνέταξε ο Φώτος Φωτιάδης.

Τα εν λόγω ανθολογημένα κείμενα, απόσταγμα του επτά και πλέον δεκαετιών προσωπικού αρχείου που διέθετε ο πολυγραφότατος Φώτος Φωτιάδης, κάνουν κοινωνό τον κάθε αναγνώστη της ξεχωριστής έφεσης και του συγγραφικού και λογοτεχνικού ταλέντου που τον χαρακτήριζε.

Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτουν το υψηλό ενδιαφέρον που τον διέκρινε, αλλά και τον δικό του τρόπο προσέγγισης όσον αφορά θέματα που άπτονται, πέραν του επιχειρηματικού, του εθνικού, κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού γίγνεσθαι εντός και εκτός των στενών ορίων της πατρίδας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο το εύρος των θεμάτων με τα οποία καταπιάστηκε στα κείμενα του όσο και η τεκμηριωμένη άποψη, οι νουθεσίες, οι προτάσεις και οι εισηγήσεις τις οποίες κατέθετε με παρρησία, αναδεικνύουν τη χαρισματική και προικισμένη προσωπικότητα του Φώτου Φωτιάδη.

Προσωπικότητα, βαθιά καλλιεργημένη, στην οποία συνέκλιναν τα χαρακτηριστικά της ευγένειας, της ευφυΐας, του ήθους, της συνέπειας και της αγωνιστικότητας, συνδυασμένα με τη διορατικότητα, σοβαρότητα και την κριτική σκέψη.

Είναι ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά και η ευρεία επιστημονική του κατάρτιση, που καθόρισαν την υποδειγματική πορεία της ζωής του και τα οποία αναμφίβολα τον ανάγουν σε Ηγέτη του κυπριακού επιχειρείν και της αναπτυξιακής πορείας της πατρίδας μας.

Και είναι αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά και οι βαθιές ανθρωπιστικές αρχές, αξίες και ιδανικά, ως επίσης ο γνήσιος πατριωτισμός του, που τον οδήγησαν ως ενεργό πολίτη να μετατρέψει την καταξίωση σε αδιάλειπτη προσφορά στην κοινωνία και την πατρίδα.

Κυρίες και κύριοι,

Πέραν της καθολικά γνωστής αφειδώλευτης φιλάνθρωπης δράσης, αλλά και της στενά συνδεδεμένης με την προαγωγή του πολιτισμού και της παιδείας δραστηριότητάς του, θα παραμείνει στη μνήμη μας ως ο απαρασάλευτα προσηλωμένος ευπατρίδης στην προσπάθεια της ορθής προβολής του Κυπριακού ζητήματος και των δίκαιων αιτημάτων του Κυπριακού Ελληνισμού όσον αφορά την εξεύρεση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Φίλες και φίλοι,

Αναντίλεκτα, τόσο το παρόν πόνημα όσο και το σύνολο της συγγραφικής του δημιουργίας, καθιστά παράλληλα ξεκάθαρη την πολυποίκιλη προσφορά του στον τόπο, ως αποτέλεσμα της γνήσιας και ανιδιοτελούς του φιλοπατρίας.

Πολυποίκιλη προσφορά, η οποία αναδεικνύει το μεγαλείο της ξεχωριστής αυτής μορφής, δικαιολογώντας απόλυτα την εκτίμηση και το σεβασμό όλων των συμπατριωτών μας προς το πρόσωπο του Φώτου Φωτιάδη.

Πολυποίκιλη προσφορά, η οποία επιτρέπει στα παιδιά του Γιολάντα, Παύλο, Ιλόνα, Αλέξη και Καρολίνα να νιώθουν δικαίως περήφανοι.

Δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ τον επιμελητή της παρούσας έκδοσης, Καθηγητή Πέτρο Παπαπολυβίου, ως επίσης τους υπόλοιπους των συνεργατών του, οι οποίοι μας δίδουν τη δυνατότητα διατρέχοντας τις σελίδες του, να αντλήσουμε παραδείγματα ως πηγή έμπνευσης για τη δική μας πορεία ζωής και την επιτέλεση του δικού μας καθήκοντος προς την πατρίδα.

Είμαι πεπεισμένος ότι, τόσο η άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση του κύριου Παπαπολυβίου όσο και η τοποθέτηση του κυρίου Μπαμπινιώτη που ακολουθούν, σε συνδυασμό με τη στενή σχέση και των δύο με το Φώτο Φωτιάδη, θα μας επιτρέψουν να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο στο χαρακτήρα και τη δραστηριότητά της εμβληματικής αυτής μορφής του Κυπριακού επιχειρείν.

Σας ευχαριστώ.

--------------------

ΡΜ/ΕΙ