Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-12-2019 17:08

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην τελετή στολισμού χριστουγεννιάτικου δέντρου με φωτογραφίες αγνοουμένων

Το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου για τους αγνοουμένους μας εδώ στην Πλατεία Ελευθερίας, συμβολίζει πάρα πολλά.

Πρώτα, ασφαλώς, το θλιβερό γεγονός ότι εξακολουθούμε, 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, να αναζητούμε αγνοουμένους μας.

Δεν υπάρχει προηγούμενο παρόμοιας υποκρισίας στον κόσμο: Η κατοχική δύναμη να εμπαίζει κυριολεκτικά τους πάντες για τις τεράστιες ευθύνες της για την εξαφάνιση τόσων ζωών. Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις, παρά τις αποφάσεις δικαστηρίων, παρά τα τόσα ψηφίσματα και τις αποφάσεις, η Τουρκία συνεχίζει να κωφεύει προκλητικά και να μην συνεργάζεται στον βαθμό που επιβάλλεται από τον ανθρωπιστικό κυρίως χαρακτήρα του προβλήματος.

Δεν επιτρέπει την πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του κατοχικού στρατού, δεν δίνει απαντήσεις στα σαφή ερωτήματα για τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής, και μόνο υπό περιορισμούς και προϋποθέσεις αφήνει να γίνονται εκταφές σε διάφορα σημεία των κατεχομένων.

Γιατί άραγε; Ασφαλώς γιατί επιδιώκει να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες και τις ενοχές της. Τα μεγάλα εγκλήματα της. Δεν λογαριάζει ούτε τον πόνο ούτε την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων, αυτών που σε όλα αυτά τα χρόνια ανεβαίνουν τον προσωπικό τους γολγοθά ζητώντας να πληροφορηθούν τα αυτονόητα: Τι έγιναν και πού είναι οι δικοί τους. Και γιατί η τόση ντροπή και η αναλγησία.

Το στόλισμα του δέντρου με τις φωτογραφίες αγνοουμένων συμβολίζει ακόμη την υποκρισία πολλών μεγάλων της γης, καθώς και το ανεκπλήρωτο δικό μας χρέος να μην φανούμε επιλήσμονες και να σταθούμε αντάξιοι της δικής τους μεγάλης θυσίας και προσφοράς.

Θέλω να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς, τον σεβασμό, την εκτίμηση και τη συμπαράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη διαβεβαίωσή του ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για την επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος.

Εξακολουθούν να αγνοούνται 814 συμπατριώτες μας από τις 1510 περιπτώσεις που καταχωρήθηκαν εξ αρχής στον σχετικό κατάλογο. Δηλαδή οι περισσότεροι, και θα κάνουμε ό,τι επιβάλλεται και είναι δυνατόν ώστε να λάμψει η αλήθεια για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Το απαιτεί αυτό η ιστορία, το απαιτούν οι συγγενείς, αρκετοί από τους οποίους ολοκληρώνουν τον δικό τους κύκλο ζωής και φεύγουν χωρίς καμιά απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα για τους αγαπημένους τους.

Ο πόνος τους είναι και δικός μας πόνος. Ευχόμαστε η γέννηση του Θεανθρώπου να φέρει σύντομα και το μήνυμα της ελπίδας για όλες τις περιπτώσεις των αγνοουμένων μας, όπως και την απαρχή του τέλους του δράματος των συγγενών τους.

Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα, κάθε οικογενειακή και προσωπική ευτυχία και ευχή όλων το 2020 να είναι η χρονιά απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας και ασφαλώς επίλυσης του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων μας.

Χρόνια Πολλά.

------------------------

(ΡΜ/ΜΓ/ΕΙ)