Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-12-2019 12:43

Εναρκτήρια τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή τους έξι μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ

Θα ήθελα αρχικά να σας καλωσορίσω στη σημερινή διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών από την εφαρμογή της 1ης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας, που άλλαξε ριζικά το σκηνικό στην Υγεία μετά από πολλές δεκαετίες ατέρμονων συζητήσεων.

Το ΓεΣΥ είναι λοιπόν γεγονός έξι και πλέον μήνες τώρα, με την υπομονή και την επιμονή που δείξαμε όλοι, Κυβέρνηση, κοινωνία και εμπλεκόμενοι φορείς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα και κύρια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του οποίου η στήριξη ήταν σε όλα τα στάδια της υλοποίησης καίρια ειδικά την περίοδο που προηγήθηκε της 1ης Ιουνίου 2019 και συνεχίζει να είναι καθοριστική. Θερμές ευχαριστίες οφείλω να δώσω, μέσω των παρευρισκόμενων σήμερα εδώ, προς όλους τους παρόχους που έδειξαν την απαραίτητη θέληση και υπομονή για την εφαρμογή του Σχεδίου, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες της έναρξής του, βοηθώντας έτσι στη βελτίωση και τη σταδιακή ομαλοποίησή του.

Φίλες και φίλοι,

Παρακολουθούμε όλοι την εξέλιξη της λειτουργίας του ΓεΣΥ από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα. Είναι από όλους μας παραδεκτό ότι ιδιαίτερα οι πρώτες εβδομάδες έναρξης του νέου Συστήματος ήταν δύσκολες και πολύ απαιτητικές, μέχρι όλοι, πάροχοι και δικαιούχοι, να εξοικειωθούν με τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν. Με την πάροδο του χρόνου και με την τριβή που αποκτούν όλοι με το Σύστημα, η κατάσταση αλλάζει προς το θετικό.

Δεν επιθυμώ να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Εξάλλου, έχω παραδεχθεί, όπως και ο ΟΑΥ, πολλές φορές δημόσια ότι υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια προβλήματα και δυσκολίες. Τα έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη και διεξοδικά όλο αυτό το διάστημα και δεν θα ήθελα να επανέλθω. Γνωρίζετε ότι για πολλά από αυτά έχουν ήδη δοθεί οι λύσεις και για ορισμένα άλλα, πιο περίπλοκα, έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για τη διόρθωσή τους.

Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι υπήρξε γρήγορη αντίδραση από πλευράς ΟΑΥ, ο οποίος προχώρησε στην εφαρμογή περιορισμών και πρωτοκόλλων για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα άμεσα και πριν λάβουν τέτοιες διαστάσεις που θα απειλούσαν τους σχεδιασμούς. Όπως είπα και προηγουμένως, δεν επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε και να μηδενίσουμε όσα έγιναν μέχρι τώρα.

Μεγάλη συμβολή στην επιτυχή αντιμετώπιση των περισσότερων δυσκολιών που ανέκυψαν, διαδραμάτισαν όλοι όσοι με πλαισιώνουν σήμερα. Έχοντας την πεποίθηση ότι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσουμε τις όποιες αδυναμίες του Συστήματος, είναι η ανατροφοδότηση που έχουμε από εκείνους που το βιώνουν και το υπηρετούν καθημερινά, προχώρησα στη σύσταση μιας άτυπης Επιτροπής με καθαρά συμβουλευτικό ρόλο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους φορείς που εμπλέκονται. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω διότι οι μέχρι τώρα υποδείξεις και οι εισηγήσεις σας επί διαφόρων πτυχών του Συστήματος, αποδείχθηκαν καθοριστικές για την καλύτερη κατανόηση των δυσκολιών και στην ταχύτερη επίλυσή τους.

Κυρίες και Κύριοι,

Το ΓεΣΥ δεν σχεδιάστηκε εν μια νυκτί ούτε και εφαρμόζεται για να ναυαγήσει. Εξάλλου, μετά από τη θέρμη, με την οποία το αγκάλιασαν οι πολίτες, θα ήμασταν αυτόχειρες αν το αφήναμε να καταρρεύσει και να επανέλθουμε στην προηγούμενη τάξη πραγμάτων. Η αποδοχή της οποίας έτυχε το νέο Σύστημα Υγείας από τους πολίτες, σίγουρα μας χαροποιεί, αλλά την ίδια ώρα μας καθιστά υπεύθυνους και υπόλογους απέναντί τους. Βλέποντας πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα των ασθενών, τις εξοικονομήσεις που έφερε στον οικογενειακό προϋπολογισμό, την καθολική ασφάλιση και την ισότιμη πρόσβαση που έδωσε σε όλους τους πολίτες, χωρίς περιορισμούς, δεν μπορούμε παρά να πεισμώσουμε, να σκύψουμε τα κεφάλια και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ και την ομαλοποίηση της λειτουργίας του.

Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής ειδικά απέναντι στους πολίτες και να τους πω ότι η μετάβαση από το παλιό στο νέο Σύστημα θα πάρει χρόνο. Όσο και να επιθυμούμε οι αλλαγές να λειτουργήσουν με τον βέλτιστο τρόπο αμέσως, αυτό δεν είναι εφικτό, λαμβάνοντας υπόψη τις παθογένειες που για χρόνια υπήρχαν στο προηγούμενο Σύστημα και που δεν είναι εύκολο να τις εξαλείψουμε αμέσως, για να βοηθήσουμε το καινούργιο να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί πλήρως.

Για αυτό, καλώ όλους να δείξουν την ίδια κατανόηση και υπομονή όπως είχαν όταν τον περασμένο Ιούνιο, ο αριθμός των γιατρών που είχαν συμβληθεί ήταν διψήφιος, ενώ σήμερα ξεπερνά τους 1,800, ή όταν αναζητούσαν γιατρό σε βασικές ειδικότητες στην πόλη τους και δεν υπήρχε, ενώ σήμερα υπάρχει επαρκής αριθμός Ειδικών Ιατρών παγκύπρια, ή όταν κάποιοι μόλις δύο μήνες πριν κινδυνολογούσαν ότι το ΓεΣΥ θα λειτουργούσε χωρίς Παιδιάτρους, ενώ σήμερα η συμμετοχή τους πλησιάζει τους 180.

Θα μπορούσα να απαριθμώ επιχειρήματα που διαψεύστηκαν για ώρα. Αντ’ αυτού θα αρκεστώ μόνο να επαναλάβω την προσήλωση τόσο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας όσο και τη δική μου στην επιτυχία του ΓεΣΥ και να διαβεβαιώσω όλους τους δικαιούχους και τους εμπλεκόμενους φορείς ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε το άπαν των δυνάμεών μας για τη σωστή εφαρμογή του, κάτι που θα μας επιτρέψει να είμαστε περήφανοι για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουμε στους πολίτες μας.

Προτού δώσω τον λόγο στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, θα ήθελα να ευχαριστήσω την αγαπητή Σόφη και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών τόσο για τη σημερινή φιλοξενία όσο και για τη συνεχή στήριξη στις ενέργειές μας.

(ΜΚΥ)