Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-12-2019 09:36

Κοινή δήλωση Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη και Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης κ. Agila Salah Essa, χθες

Κατά τη σημερινή μας συνάντηση, συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου και ευρύτερου ενδιαφέροντος και συμφωνήσαμε στα ακόλουθα:

Υπογραμμίσαμε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Λιβύης, καθώς και την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο λαών μας.

Επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση των δύο Κοινοβουλίων στις αρχές του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Θέτουμε ως προτεραιότητα την εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου.

Εκφράζουμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη για επίτευξη ειρήνης και συμφιλίωσης, σύμφωνα με τους όρους εντολής του.

Δηλώνουμε ότι η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης «Εθνικής Συμφωνίας» της Λιβύης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στερείται νομικής βάσης, αφού παραβλέπει τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει τύχει της απαιτούμενης επικύρωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

Επιβεβαιώνουμε τη νομιμότητα της εκλελεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

Υπογραμμίζουμε την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και σταθερότητα στη Λιβύη.

Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη, που τυχόν υλοποίησή της θα αποτελεί απαράδεκτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της φίλης χώρας.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις κινήσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας, οι οποίες συμβάλλουν στην όξυνση των εντάσεων και στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

(ΣΧ)