Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-01-2020 14:53

Δηλώσεις του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σάββα Περδίου για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού

Κατατέθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η τελική έκδοση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Περδίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα καταθέσαμε την τελική έκδοση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού μέχρι το 2030. Εκκρεμεί η συνάντηση μας με τη Βουλή στις 21 του μηνός, όπου θα δώσουμε όλες τις λεπτομέρειες».

Πρόσθεσε ότι οι πέντε πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής είναι: πρώτος πυλώνας να καταστεί η Κύπρος ολόχρονα τουριστικός προορισμός, δεύτερος πυλώνας από τον τουρισμό να έχουν οφέλη όχι μόνο οι παραλιακές περιοχές, αλλά και τα ορεινά, η ύπαιθρος και οι ακριτικές περιοχές. Τρίτος πυλώνας είναι η καθιέρωση της Κύπρου ως ποιοτικού προορισμού, δηλαδή, αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Ανέφερε ακόμη ότι παρά τα μεγάλα βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος κατατάσσεται στην 44η παγκοσμίως, ως τουριστικός προορισμός.

«Έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε ώστε η Κύπρος ανταγωνιστικά να ενταχθεί στις 30 καλύτερες χώρες του κόσμου», σημείωσε.  

Πρόσθεσε ότι τέταρτος πυλώνας είναι η Κύπρος να γίνει πιο «έξυπνη» όσον αφορά την ψηφιακή τεχνολογία και τη χρήση της, για να λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με τον τουρισμό, ενώ ο πέμπτος πυλώνας, είπε, αφορά την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη. «Πρέπει να ενισχύσουμε την εικόνα της χώρας ως προορισμού που νοιάζεται για αυτά τα θέματα», σημείωσε ο κ. Περδίος.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει πλάνο με πάρα πολλές δράσεις ανά έτος, υπογραμμίζοντας πως «ευελπιστούμε ότι σε πορεία δεκαετίας, ο τουρισμός μας θα είναι σε θέση να προσθέσει ακόμη ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ ανά έτος στην οικονομία της χώρας. Μέχρι τώρα προσφέρει 2,9 δις ευρώ».

Κληθείς να αναφερθεί στις ενδείξεις για την επόμενη τουριστική περίοδο, με δεδομένη την απουσία της αεροπορικής εταιρείας Thomas Cook, του Brexit, αλλά και της υπόθεσης με τη 19χρονη Βρετανίδα, ο κ. Περδίος είπε ότι έχει καλυφθεί το κενό από την απουσία της εταιρείας, ενώ το Brexit «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να μας έχει επηρεάσει. Οπωσδήποτε είναι κάτι που παρακολουθούμε συνεχώς».

Αναφερόμενος στο περιστατικό με τη Βρετανίδα, ο κ. Περδίος είπε ότι «θεωρώ ότι είναι νωρίς ακόμη να πούμε εάν μας έχει επηρεάσει ή αν θα μας επηρεάσει. Αυτό που έχει σημασία είναι να παρακολουθούμε το θέμα, κάτι που συμβαίνει συνεχώς». Πρόσθεσε ότι το Υφυπουργείο είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους φορείς τουρισμού «και βλέπουμε πώς πάνε οι κρατήσεις».

Είπε ακόμη ότι «οι ενδείξεις είναι πως θα βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα και φέτος, ίσως και το 2021», ενώ ερωτηθείς είπε ότι αναμένεται αύξηση τουριστών από τη Γερμανία της τάξης του 20%.

Τέλος, είπε ότι «η νέα Εθνική Στρατηγική Τουρισμού θα δώσει το στίγμα ότι η Κύπρος έχει πλάνο και θα δείξει στους εταίρους μας ποιες μορφές τουρισμού μπορούμε να προσελκύσουμε και ότι μπορούν να βασιστούν πάνω μας για την ανάπτυξη του τουρισμού».

(ΡΜ/ΜΓ)