Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-01-2020 08:27

Συνάντηση Ομάδας Φίλων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στο πλαίσιο των εορτασμών της 75ης επετείου του ΟΗΕ και των 50χρονων της Διοίκησης του Ειδικού Αστυνομικού Σώματος των Ιταλών Καραμπινιέρων για την Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (TPC), οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ιταλίας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβεις κα Mariangela Zappia και κ. Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, συνδιοργάνωσαν συνάντηση της Ομάδας Φίλων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η συνάντηση έγινε στις 8 Ιανουαρίου 2020 το πρωί, στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ιταλίας με θέμα συζήτησης την εξεύρεση περαιτέρω πρωτοβουλιών για τη στήριξη της εφαρμογής των υφιστάμενων διεθνών νομικών μέσων, με ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Ομάδα Φίλων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2018, με πρωτοβουλία της Κύπρου και της Ιταλίας με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της ανάγκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, την πρόληψη της καταπολέμησης σε όλες τις μορφές εμπορίας πολιτιστικών αγαθών και συναφών παράνομων δραστηριοτήτων, την κοινή χρήση καλών πρακτικών και διεθνοποίησης τους καθώς και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ νομικών πηγών. Ήδη η Ομάδα περιλαμβάνει μέλη από όλες τις περιφερειακές ομάδες. 

Στην εναρκτήρια δήλωση της η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ιταλίας, τόνισε ότι κατά τη συζήτηση θα δοθεί έμφαση στη συγκέντρωση πληροφοριών και αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με παράνομες δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την ανάκτηση των κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των διεθνών οργανισμών, κρατικών αρχών και  όλων των ενδιαφερομένων φορέων που εμπλέκονται άμεσα με δράσεις που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ομάδα Φίλων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έχει εμβαθύνει την εκτίμηση για την σημασία της συνεχούς ανταλλαγής εμπειριών και ορθών πρακτικών μεταξύ των διεθνών παραγόντων, καθώς και την ανάγκη κοινής στρατηγικής μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρέσβης κ. Μαυρογιάννης, χαρακτήρισε την πολιτιστική κληρονομιά ως το ίχνος και την πεμπτουσία της διαχρονικής ανθρώπινης παρουσίας στον κόσμο και ως την πολύμορφη έκφραση της αποκρυπτογράφησης του απείρου. Αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους και τις παρουσιάσεις τους, σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και συλλογικά ο εντοπισμός των νομικών κενών και της υποστήριξης της εφαρμογής του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. 

Τόνισε ότι η εμπειρογνωμοσύνη και η εμπειρία των ομάδων που εργάζονται επί τόπου, είναι υψίστης σημασίας για την προώθηση ισχυρών συνεργασιών μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών επιβολής νόμων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών και περαιτέρω  συνέργειας και συμπληρωματικότητας. Τόνισε την κρίσιμη σημασία της συνεχούς επαγρύπνησης στον τομέα αυτό. 

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, πέρα από την εν πάση περιπτώσει απαιτούμενη σε όλες τις περιπτώσεις προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς,  κινητής και ακίνητης, στη δράση που απαιτείται σε περιπτώσεις ενόπλων συγκρούσεων, ασύμμετρων απειλών και κοινής εγκληματικής αρχαιοκαπηλίας, καθώς και στη σχέση ανάμεσα στις διάφορες μορφές απειλών  και κινδύνων.

Υπενθύμισε την υπογραφή της Σύμβασης της Λευκωσίας για Αδικήματα που Αφορούν την Πολιτιστική Κληρονομιά, μια πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία είναι η μόνη διεθνής συνθήκη που αφορά την ποινικοποίηση για αδικήματα που σχετίζονται με την καταστροφή, βλάβη, παράνομη διακίνηση και εμπορία πολιτιστικών αγαθών. 

Στη συνάντηση μίλησαν επίσης ο Γενικός Διοικητής της ΤPC Στρατηγός Robert Riccardi,  o Αστυνομικός Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στο Τμήμα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων κ. Luis Carrilho, ο κ. Edmund Fitton-Brown της Ομάδας Παρακολούθησης 1267 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  και ο Νομικός Σύμβουλος της Ερευνητικής Ομάδας του ΟΗΕ για την προώθηση της λογοδοσίας για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το Da’esh/ISIL κ. Jonathan Agar. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, αντιπρόσωποι του Ιράκ, Ελλάδας, Υεμένης, Γερμανίας, Πορτογαλίας, Ρωσίας, Ουγγαρίας, Γαλλίας, Περού, Κατάρ, Ρωσίας, ΗΠΑ καθώς και εκπρόσωποι της ΟΥΝΕΣΚΟ και της Interpol.

(ΜΓ)