Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-01-2020 12:41

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Παναγιώτη Σεντώνα και του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου κ. Πέτρου Δημητρίου.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι «συνεχές το ενδιαφέρον του Προέδρου και της Κυβέρνησης για το μεγάλο θέμα των αγνοουμένων μας.

Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, στην παρουσία του Προέδρου και μελών της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, να ανασκοπήσουμε τη μέχρι τώρα κατάσταση, να δούμε πόσο αποτελεσματικό είναι το σχέδιο δράσης που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από λίγους μήνες, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ασφαλώς δώσει οδηγίες όπως συνεχίσουμε την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο μαρτυριών, έρευνας και αξιολόγησης μαρτυριών, διότι ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας.

Τα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια είναι φτωχά και αυτό επειδή η Τουρκία δεν συνεργάζεται σε ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα, δεν δίνει πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού, εκείνα που χρειάζεται η ΔΕΑ για να εντοπίσει τους δικούς μας ανθρώπους, τους μεγάλους ομαδικούς τάφους.

Γι’ αυτό, μέσα από το Σχέδιο Δράσης, αλλά και μέσα από αυτά που έχουμε συζητήσει σήμερα με τον Πρόεδρο και τους συγγενείς, θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες και σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, στα ΗΕ, ώστε να πειστεί και να πιεστεί η Τουρκία να συνεργαστεί σε αυτό το μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα.

Ασφαλώς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και ενισχύουμε όλες τις Υπηρεσίες μας, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και στο θέμα της έρευνας και της αξιολόγησης μαρτυριών».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Οργάνωσης κ. Νίκος Σεργίδης είπε ότι «είχαμε μια εις βάθος ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών και του Επιτρόπου Προεδρίας.

Έχουμε δει τα προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως στη ΔΕΑ, έχουμε προβληματιστεί για τα φτωχά αποτελέσματα της ΔΕΑ και έχουμε δει πιθανούς τρόπους να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση.

Και ο Πρόεδρος και οι αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν αναλάβει να προωθήσουν ενέργειες, ώστε να φτάσουμε σε καλύτερο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, μας δόθηκε η ευκαιρία να θέσουμε στον Πρόεδρο και ορισμένα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως γέροντες γονείς αγνοουμένων. όπως είναι η φροντίδα σε γηροκομεία κλπ, στα οποία ο Πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έδωσε οδηγίες για να επιλυθούν άμεσα».

(ΡΜ/ΕΚ)