Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-01-2020 16:26

Γραπτή Δήλωση Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη

Έκδοση Ευρωπαϊκών Κυβερνητικών Ομολόγων

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ολοκλήρωση της έκδοσης των δύο ομολόγων, του 10ετούς ύψους €1,0 δις και του 20ετούς ύψους €750 εκ. σε καθεστώς χαμηλών επιτοκίων, με τις ενδεικτικές αποδόσεις να διαμορφώνονται μέχρι αυτή τη στιγμή στα 0,73% για το 10ετές και 1,33% για το 20ετές.

Η συνολική προσφορά έχει ξεπεράσει τα 13 δις, τη μεγαλύτερη προσφορά στην ιστορία των εκδόσεων αυτών, καθώς έχει επιτευχθεί υπερκάλυψη περίπου επτά φορές το ποσό που ζητήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ισχυρή εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία από τις διεθνείς αγορές.

Με την έκδοση των δύο ομολόγων, εξασφαλίζεται το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του 2020, σε καθεστώς χαμηλών επιτοκίων.

Παράλληλα, αποπληρώνεται πρόωρα το δάνειο διάσωσης του ΔΝΤ, αποδεικνύοντας ότι η Κύπρος μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές.

Είναι, επίσης, σημαντικό να επισημανθεί ότι, με την αποπληρωμή εξοικονομούνται, τόκοι πέραν των 15 εκ. ενώ αποφεύγεται και ο συναλλαγματικός κίνδυνος.

Επιπρόσθετα, επιτυγχάνεται η στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διατήρηση ρευστών διαθέσιμων ικανών να καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων 12 μηνών, ανά πάσα στιγμή στη διάρκεια του έτους.

Η αποπληρωμή του δανείου προς το ΔΝΤ, αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στις αγορές κεφαλαίου, ενισχύοντας την αξιοπιστία των επενδυτών προς την Κυπριακή Δημοκρατία και επισφραγίζοντας συνάμα την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της απευθείας από τις αγορές.

Στόχος μας, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της σταθερότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μας.

________________

/ΣΧ