Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-01-2020 13:58

Αρχίζει η κατασκευή του Φράγματος Τερσεφάνου για χρήση ανακυκλωμένου νερού - Υπογράφτηκε η Σύμβαση κατασκευής του Έργου

Σύμβαση για την κατασκευή του Φράγματος Τερσεφάνου υπογράφτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες. Το κόστος του Έργου ανέρχεται σε €11.216.700,00 και σκοπός του είναι η ταμίευση του ανακυκλωμένου νερού που παράγεται στον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων της Λάρνακας, για την άρδευση κτηνοτροφικών φυτών και δενδροκαλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή. 

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής το οποίο θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του ανακυκλωμένου νερού, όπως προβλέπεται από την αναθεωρημένη Στρατηγική για τη Διαχείριση των Υδάτων και την Αντιμετώπιση της Ανομβρίας, την οποία ενέκρινε τοΥπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο. Η έγκριση της εν λόγω Στρατηγικής αναγνωρίζει τη σημασία που έχει για την ασφάλεια της κοινωνίας και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, η διαμόρφωση στρατηγικών και η λήψη μέτρων ετοιμότητας, προσαρμογής και αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Στο πλαίσιο αυτό, πρώτιστο μέλημα της Στρατηγικής αποτελεί η διασφάλιση της συνεχούς επάρκειας νερού για όλες τις χρήσεις της κοινωνίας και της οικονομίας και η βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου της χώρας μέσω της κατασκευής έργων αξιοποίησης ανακυκλωμένου νερού.  

Τη Σύμβαση υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ Χαράλαμπος Χατζηπάκκος, και εκ μέρους του Αναδόχου Iacovou Construction LTD, ο Διευθυντής Προσφορών και Αγορών της Εταιρείας κος Νίκος Αγησιλάου. 

Το φράγμα Τερσεφάνου αποτελεί μέρος του ευρύτερου έργου χρήσης ανακυκλωμένου νερού Λάρνακας, συνολικού κόστους €25 εκατ., το οποίο προβλέπεται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Το ευρύτερο έργο περιλαμβάνει επίσης τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς ανακυκλωμένου νερού από τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας προς το φράγμα, καθώς και τα δίκτυα διανομής προς τις αρδευόμενες περιοχές, τα οποία θα προκηρυχθούν με διαγωνισμούς για την κατασκευή από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων σε επόμενο στάδιο.

(ΜΑΚ)