Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-01-2020 15:53

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στη συνέντευξη Τύπου «Δρόμος Υγείας 2020»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με θέμα τον Παγκύπριο Σχολικό Αγώνα Δρόμου «Δρόμος Υγείας 2020», ο οποίος διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας και τον Radisson Blu Διεθνή  Μαραθώνιο Λάρνακας, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, στο Παραλιακό Μέτωπο Λάρνακας στις Φοινικούδες.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών Γυμνασίων,  Λυκείων και Τεχνικών Σχολών προς ένα υγιή τρόπο ζωής μέσω της φυσικής δραστηριότητας. Οι συμμετοχές αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τις χίλιες διακόσιες (1.200). Πρόκειται  για μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις μαθητικού πληθυσμού για αγωνιστική δραστηριότητα. Η δράση αυτή εντάσσεται στη θεματική ενότητα «κοινωνική διάσταση του αθλητισμού με βασικό στόχο την υγεία των πολιτών» του Εθνικού Σχεδιασμού για τον Αθλητισμό.

Ο «Δρόμος Υγείας 2020» είναι η 1η Παγκύπρια διοργάνωση του Ετήσιου Προγραμματισμού Σχολικών Αγώνων 2019-2020. Ο συγκεκριμένος προγραμματισμός περιλαμβάνει αγωνιστική δράση σε περιφερειακό, παγκύπριο, πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών να βιώσουν τα οφέλη του αθλητισμού, καθώς και να διεκδικήσουν διακρίσεις.

Ο αθλητισμός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διαχρονικές αξίες με μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις. Η αναγκαιότητα της αθλητικής αγωγής και του αθλητικού ιδεώδους προβάλλει ακόμα πιο έντονα σήμερα. Η εξέλιξη του πολιτισμού και η ανάδειξη των ανθρωπιστικών αξιών συνδέονται άμεσα με την αύξηση της συμμετοχής των παιδιών-πολιτών στις αθλητικές δραστηριότητες. Ο αθλητισμός επιδρά στα θετικά χαρακτηριστικά του αθλούμενου, διορθώνει τα αρνητικά, αυξάνει τη δημιουργικότητά του και τονώνει την αυτοπεποίθησή του, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία του.

Έχει γίνει πλέον συνείδηση σ’ όλους μας ότι η άθληση πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής δραστηριότητας του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι αφενός μέσο παιδείας που διδάσκει τον σεβασμό, την αυτοπειθαρχία, τις αρχές του τίμιου αγώνα, το ομαδικό πνεύμα, την καταπολέμηση του ρατσισμού και αφετέρου μέσο πρόληψης σοβαρών σωματικών και ψυχικών παθήσεων.  

Το ΥΠΠΑΝ στηρίζει και αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάπτυξη του αθλητισμού σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θεωρούμε υποχρέωσή μας ως Υπουργείο, να στρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές στην άθληση, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή τους ως μία μορφή ενασχόλησης, που θα έχει ως στόχο την επίτευξη των παραπάνω.

Ευχαριστώ θερμά τους συνεργάτες μας σ’ αυτή τη διοργάνωση: τον Δήμο Λάρνακας, τον Radisson Blu, την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας.

Ευχαριστώ, επίσης, όλους όσοι συμβάλουν στη διεκπεραίωση της διαδικασίας, καθώς και στην προετοιμασία και διεξαγωγή του αγώνα.

ΙΠ