Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-01-2020 19:19

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Κούσιου στην παρουσίαση του βιβλίου του Σάββα Καλεντερίδη με τίτλο: «Νικόλαος Κατούντας- Ο Λεωνίδας της Κερύνειας»

Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι στην παρουσίαση του βιβλίου του εκδότη και συγγραφέα κ. Σάββα Καλεντερίδη, με τίτλο: «Νικόλαος Κατούντας- Ο Λεωνίδας της Κερύνειας».

Η αποψινή εκδήλωση διοργανώνεται με τη συνεργασία του Δήμου Αραδίππου, του Κυπριακού Κέντρου Μελετών και των εκδόσεων Ινφογνώμων και πραγματοποιείται με την παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων, που θα διανθίσουν την παρουσίαση του εξαιρετικού αυτού βιβλίου, φωτίζοντας ακόμα περισσότερο τις αρετές και τα χαρίσματα της προσωπικότητας του, Νικόλαου Κατούντα, μα κυρίως τον αδιαμφισβήτητο ηρωισμό του.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που επαναφέρει στη μνήμη τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974, με όλα τα συνεπακόλουθα και τις ανυπολόγιστες και καταστροφικές συνέπειες που βιώνουμε μέχρι σήμερα, το οποίο όμως αναδεικνύει μία λαμπρή μορφή, ένα ανυπέρβλητο παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας. Τον σπουδαίο και ατρόμητο υπολοχαγό, Νικόλαο Κατούντα από την Πάτρα, ο οποίος μετατέθηκε στην Κύπρο το 1973 και υπηρετούσε ως διοικητής του 31ου Λόχου Κρούσεως της 33ης Μοίρας Καταδρομών και του οποίου το όνομα συγκαταλέγεται μέχρι σήμερα στον μακρύ και τραγικό κατάλογο των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής.

Ένας νέος άνθρωπος, άξιος οικογενειάρχης – σύζυγος, και πατέρας δύο μικρών κοριτσιών- ο οποίος σε ηλικία 31 ετών, προικισμένος με τα ηθικά εφόδια της ανδρείας, του θάρρους και της γενναιότητας πολέμησε με όλες του τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή, αντιμετωπίζοντας με αγωνιστικότητα την αριθμητική υπεροχή του Τούρκου εισβολέα. Όλοι όσοι τον γνώρισαν, αλλά κυρίως οι στρατιώτες, που αξιώθηκαν και είχαν την τιμή να πολεμήσουν υπό τις διαταγές του Νικόλαου Κατούντα, επιβεβαιώνουν το ήθος του ανδρός, το πνεύμα θυσίας, τη φιλαλληλία και τη λεβεντιά που επέδειξε κατά τη διάρκεια των μαχών, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κύριο όγκο της τουρκικής αποβατικής δύναμης στα ιερά χώματα της Κερύνειας.   

Το εγχείρημα να μελετηθεί σε βάθος και να καταγραφεί σε βιβλίο η σύντομη- μα τόσο ουσιαστικά γεμάτη ζωή του λοχαγού Νικόλαου Κατούντα, ο οποίος μετά την εισβολή προήχθη επ’ ανδραγαθία σε αντισυνταγματάρχη πεζικού, ενώ με Προεδρικό Διάταγμα της 12ης Δεκεμβρίου 2008 προήχθη στο βαθμό του αντιστράτηγου, είναι ομολογουμένως πολύ σημαντικό και άξιο επαίνου.

Η παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου, τη δεδομένη στιγμή, αποκτά πρόσθετη αξία, αφού η πατρίδα μας παραμένει ακόμα υπό κατοχή, γύρω μας επικρατεί μια διάχυτη ηθική κρίση αξιών και θεσμών και οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε πολιτικό επίπεδο, τόσο σε εσωτερικούς τομείς όσο και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι πολλαπλές και ζωτικής σημασίας για το μέλλον του τόπου μας. Και ακριβώς η αξία του συγκεκριμένου βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι αφενός εμπλουτίζει τεκμηριωμένα την καταγραφή της σύγχρονης Ιστορίας μας αφετέρου προβάλλει υγιή πρότυπα απλών ανθρώπων, που με την ανιδιοτέλεια και τη φιλοπατρία τους αναδείχθηκαν σε μορφές  ηρωικές, οι οποίες, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα παραμένουν ζωντανές και ικανές να φωτίζουν και να καθοδηγούν με το παράδειγμά τους όλους εμάς, καθώς και τις επερχόμενες γενιές.

Δράττομαι της ευκαιρίας στο σημείο αυτό, για να καλωσορίσω στην Κύπρο την οικογένεια του ήρωα στην οποία εκφράζω τον απεριόριστο σεβασμό της κυπριακής πολιτείας για τη γενναιόδωρη προσφορά, το θάρρος, την αρετή και την τόλμη που επέδειξε ο λατρευτός σύζυγος και πατέρας, υπερασπιζόμενος τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού.     

Θα ήθελα καταλήγοντας να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στον συγγραφέα του βιβλίου κ. Σάββα Καλεντερίδη για το άρτιο και επιτυχημένο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έκδοσης, καθώς και για το σύνολο του πνευματικού του έργου.

Συγχαίρω, επίσης, τον Δήμο Αραδίππου, το Κυπριακό Κέντρο Μελετών και τις εκδόσεις Ινφογνώμων για τη συνεργασία και τη συμβολή τους στη διοργάνωση, όπως επίσης, τον κ. Ανδρέα Μορφίτη που θα συντόνιζε απόψε την εκδήλωση αλλά ωστόσο δεν μπόρεσε να είναι απόψε μαζί μας. Τέλος, τα  θερμά μου συγχαρητήρια εκφράζω στον στρατηγό ε.α. κ. Φοίβο Κλόκκαρη, στον δημοσιογράφο, φίλο κ. Λάζαρο Μαύρο και στον έφεδρο Καταδρομέα κ. Όμηρο Φωτιάδη, οι οποίοι τιμούν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους την εκδήλωση, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρωθεί με κάθε επιτυχία.

------------------------

ΡΜ/ΕΙ

Σχετικά Ανακοινωθέντα