Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-01-2020 08:48

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του Άδωνι Χριστοφόρου

Λονδίνο, 16 Ιανουαρίου 2020

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης «Φωτογραφίες – Ντοκουμέντα από την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου», του Άδωνι Χριστοφόρου, που διοργανώνει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε συνεργασία με τους απόδημούς μας της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου. Ευχαριστώ θερμά το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για την πολύ τιμητική πρόσκληση, η οποία μου δίνει τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή με την ιδιαιτέρως δυναμική κυπριακή ομογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η έκθεση του Άδωνι Χριστοφόρου, σε κάθε της κομμάτι, αποτυπώνει βαθιά την ταραγμένη ιστορία του πολύπαθου νησιού μας, αλλά και στιγμές που χάραξαν ανεξίτηλα την ύπαρξη του κυπριακού Ελληνισμού. Οι ιστορικές φιγούρες και τα ντοκουμέντα που προβάλλονται, αποτελούν παρακαταθήκη για τον τόπο μας και καθοδήγηση για τις επόμενες γενιές.

Η φωτογραφία άλλωστε, είναι αυτή που αιχμαλωτίζει τη στιγμή και τη διατηρεί για μια ζωή. Είτε καλή είναι αυτή η στιγμή είτε κακή, αποτελεί μέρος της ζωής μας, των αναμνήσεών μας, της πατρίδας  και της ιστορίας μας. Η φωτογραφία εξουδετερώνει τη λήθη, κρατώντας ζωντανές στο πέρασμα του χρόνου τις στιγμές που οφείλουμε να έχουμε πάντα στο κάδρο της ζωής μας.

Η ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης και των διδαγμάτων της, αποτελούν αδήριτη ανάγκη για την πατρίδα μας. Είναι για αυτό τον λόγο που προσδίδουμε σε αυτή την καλλιτεχνική έκφραση, την πρέπουσα σημασία.

Η έκθεση φωτογραφίας του Άδωνι Χριστοφόρου, αποτελεί μια ιστορική μαρτυρία του τόπου μας. Αποτυπώνει, μέσα από τον φακό του, στιγμές της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας από την ανεξαρτησία μέχρι τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974. Εισβολή, η οποία δυστυχώς, κρατά ακόμα την πατρίδα μας, μοιρασμένη.

Θέλω, με την ευκαιρία, να σας επαναβεβαιώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμβιβάζεται με την κατοχή και τα διαχωριστικά συρματοπλέγματα, αλλά ούτε και με τη συνεχιζόμενη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της. Το σημερινό status quo είναι και απαράδεκτο και παράνομο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού.

Δεν διαπραγματευόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε με οιανδήποτε λύση ή διευθέτηση, η οποία δεν θα διασφαλίζει την επιβίωση και το μέλλον όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ώστε μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου να καταλήξουμε σε μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών, των αξιών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία λύση έντιμη, δίκαιη, αξιοπρεπή και βιώσιμη η οποία θα διασφαλίζει πως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, θα οδηγεί σε ένα νέο καθεστώς πλήρως απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Σε αυτή την προσπάθεια, καθοριστικός είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ομογένεια. Οι συμπατριώτες μας, όλοι εσείς, που ζείτε και εργάζεστε στο εξωτερικό, αποτελείτε αναπόσπαστο κομμάτι του διαρκούς αγώνα για επανένωση του τόπου μας.

Θέλω λοιπόν, να σας απευθύνω τις πιο θερμές ευχαριστίες της Κυβέρνησης αλλά και της Πολιτείας, για το έργο που επιτελείτε, εδώ και δεκαετίες. Η Κυπριακή ομογένεια όπου και εάν δραστηριοποιείται  συνιστούσε ανέκαθεν βασικό και άκρως δυναμικό πυρήνα ενημέρωσης, διαφώτισης και επιρροής για θέματα που αφορούσαν το κυπριακό πρόβλημα.

Ιδιαίτερα εσείς οι απόδημοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχετε βοηθήσει καταλυτικά στην προώθηση και προβολή των δίκαιών μας θέσεων και είστε οι καλύτεροι των πρέσβεών μας στη δεύτερή σας πατρίδα. Συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας για την επίτευξη μιας διαρκούς και μόνιμης λύσης του Κυπριακού.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά τόσο τη Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, την αγαπητή φίλη Σόφη Μιχαηλίδου, όσο και τους λειτουργούς του Γραφείου της, για την εξαίρετη αυτή πρωτοβουλία. Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών έχει επιφορτιστεί με το εξαιρετικά σημαντικό και δύσκολο έργο της καταγραφής της ιστορίας του τόπου μας. Έργο το οποίο φέρνει εις πέρας με μεγάλη επιτυχία. Είμαι βέβαιος, αγαπητή Σόφη ότι θα συνεχίσετε να αναπτύσσετε και να αξιοποιείτε αποτελεσματικά τον αρχειακό θησαυρό που έχετε στα χέρια σας, προβάλλοντας τη χώρα μας με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνω και στην Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου για τη συνεισφορά της σε αυτή την προσπάθεια.

Καταληκτικά εύχομαι στον φίλο Άδωνι, ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και διακρίσεις και να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα στέκεται πάντοτε αρωγός σε κάθε ανάλογη προσπάθεια προώθησης του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας.

(ΔΚ/ΕΧ/ΕΙ)