Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-01-2020 14:09

Τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την πορεία μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης ενημέρωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

 Τον Πρόεδρο και τα  μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την πορεία μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης ενημέρωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020.

Σε δηλώσεις του, στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από την ολοκλήρωση της ενημέρωσης και ευχαριστώντας τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Σαββίδης υπογράμμισε πως τόσο για την Κυβέρνηση όσο και τον ίδιο, η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα. «Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτό το τεράστιο όραμα, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο για την κυπριακή κοινωνία όσο και για την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό», είπε.

Πρόσθεσε δε, πως συμμεριζόμενος πλήρως τις απόψεις του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρωνα Νικολάτου ότι η ανεξαρτησία, η αμεροληψία και η εντιμότητα του Δικαστικού Σώματος είναι δεδομένα και πως έτσι θα πρέπει να παραμείνουν και στο μέλλον, πολλές φορές ο ίδιος μίλησε «για το πόσο υπερήφανοι νιώθουμε για την ποιότητα των Δικαστών μας και για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την οποία πρέπει να διασφαλίσουμε ως κόρη οφθαλμού, γιατί χωρίς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να υπάρξει κράτος δίκαιου ούτε μπορεί να υπάρξει ένα ευνομούμενο κράτος.»

«Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όλους τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι οποίοι έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον κατά την παρουσίαση που προηγήθηκε και να διαβεβαιώσω ότι στηριζόμαστε και στη δική τους σκληρή δουλειά, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα, αυτήν τη μεγάλη μεταρρύθμιση», σημείωσε ο κ. Υπουργός.

Ερωτηθείς για το πότε οι πολίτες θα δουν αυτή την αλλαγή, ο κ. Σαββίδης υπέδειξε πως «γίνονται πολλά, με το Ανώτατο Δικαστήριο να έχει ήδη προχωρήσει κατά πολύ τη διαδικασία πρόσληψης 32 νέων Δικαστών». Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι στις επόμενες εβδομάδες το Ανώτατο Δικαστήριο θα είναι σε θέση να διορίσει και κάποιους νέους Δικαστές και απ’ εκεί θα δούμε κάποια βελτίωση. «Επίσης, έχουν διορίσει Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου ως υπεύθυνο για την παρακολούθηση των καθυστερημένων υποθέσεων και ήδη, αρχίζουν και ετοιμάζονται στατιστικές, και μπαίνει πρόγραμμα για να δοθεί προτεραιότητα στις καθυστερημένες υποθέσεις, ώστε σταδιακά να καλύψουμε τις παλαιότερες υποθέσεις, μέχρι να προσληφθούν και νέοι Δικαστές στην πορεία», σημείωσε.

Ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε ακόμη πως «έχουμε νομοσχέδιο στη Βουλή που αυξάνει τις κλίμακες δικαιοδοσίας των Επαρχιακών Δικαστών, ώστε να δοθεί περισσότερη ευελιξία στους περισσότερους σε αριθμό Επαρχιακούς Δικαστές και Ανώτερους Επαρχιακούς Δικαστές για να μπορούν να εκδικάζουν περισσότερες υποθέσεις. Γίνεται μια τεράστια δουλεία από το Ανώτατο Δικαστήριο για τη σύνταξη Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, με σκοπό να αντικατασταθούν με νέους οι απηρχαιωμένοι Θεσμοί που είχαμε από την περίοδο της Αγγλοκρατίας. Έχουν ήδη εγκριθεί κατ’ αρχήν από το Ανώτατο Δικαστήριο και μεταφράζονται τώρα στα Ελληνικά. Πιστεύω ότι θα αρχίσουμε σύντομα να βλέπουμε απτά αποτελέσματα, και με την ψήφιση των Νόμων – στη βάση και ενημέρωσης από την Επιτροπή Νομικών της Βουλής ότι αυτό θα γίνει πριν από το Πάσχα – εκτιμώ πως θα δούμε και την ουσιαστική βελτίωση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Υπουργός.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρωνας Νικολάτος σημείωσε πως η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης «είναι ένα εξαιρετικό έργο στο οποίο, τόσο η Εκτελεστική όσο και η Δικαστική εξουσία, αποδίδουν τεράστια σημασία. Ο σκοπός μας είναι να επιταχυνθεί η δικαστική διαδικασία, ώστε οι υποθέσεις να δικάζονται ταχύτερα, αλλά, ταυτόχρονα, να παραμείνει το υψηλό επίπεδο και η ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης μας και ακόμη περισσότερο, να βελτιωθεί αν είναι δυνατόν.

Βεβαίως, η ανεξαρτησία, η αμεροληψία και η εντιμότητα του Δικαστικού Σώματος είναι δεδομένα και έτσι θα πρέπει να παραμείνουν και στο μέλλον.

Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Υπουργό, ο οποίος πάντοτε επιδεικνύει εξαιρετικό ζήλο στα θέματα της μεταρρύθμισης, με σκοπό όπως είπαμε, την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης», είπε ο κ. Νικολάτος.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως παρακάθισε στην τακτική συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής Μεταρρύθμισης, για εξέταση διαφόρων θεμάτων που σχετίζονται με την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης.

(ΜΛ)