Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-01-2020 19:37

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στον Αγώνα Δρόμου 5 χιλ. «Μάρκου Δράκου»

Με αισθήματα τιμής και υπερηφάνειας βρίσκομαι σήμερα στη σεμνή εκδήλωση, για να τιμήσουμε τη μνήμη του ήρωα Μάρκου Δράκου. Συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές που συμμετείχαν στον αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων που διοργανώνει το Τμήμα Εργαζόμενης Νεολαίας ΣΕΚ Λευκωσίας – Κερύνειας προς τιμήν του ήρωα της ΕΟΚΑ και μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΣΕΚ, Μάρκου Δράκου.

Γεννημένος το 1932, έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Λεύκα. Αποφοίτησε το 1949 από την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ και προσλήφθηκε ως λογιστής στην Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία.

Η δίψα του για προσφορά στην κοινωνία και τον συνάνθρωπό του, τον ώθησε να εμπλακεί από νωρίς στην ευρύτερη κοινωνική και συνδικαλιστική δράση και το 1952 εντάχθηκε στην Παγκύπρια Εθνική Οργάνωση Νεολαίας και ένα χρόνο αργότερα στη Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ).

Την ίδια χρονική περίοδο η κυπριακή κοινωνία σειόταν συθέμελα από τις αλλεπάλληλες εκδηλώσεις ενάντια στην αποικιοκρατική εξουσία, ενώ ταυτόχρονα  εκτελούνταν μυστικά όλες οι διεργασίες για την ανάληψη ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και ένωση με τη μητέρα Ελλάδα.

Ο Μάρκος Δράκος ως οραματιστής και ανήσυχος νέος συμμετείχε ενεργά σε αυτές τις εκδηλώσεις, που τον οδήγησαν μαζί με άλλα στελέχη της ΣΕΚ, να ενταχθεί στην ΕΟΚΑ, στην οποία έκτοτε αφιερώθηκε ολοκληρωτικά και αναδείχθηκε ως ένα από τα επίλεκτά της μέλη.

Ο αρχηγός Διγενής διαβλέποντας τις ικανότητες, τη μαχητικότητα και τα ηγετικά καθήκοντα του νεαρού Μάρκου Δράκου, του ανέθεσε την οργάνωση και εκτέλεση διάφορων δολιοφθορών. Έτσι, την 1η Απριλίου 1955, ημέρα έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ηγήθηκε ομάδας ανδρών που ανατίναξε την Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία, στις 25 Μαΐου ηγήθηκε της απόπειρας εναντίον του Άγγλου Κυβερνήτη στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» και στις 19 Ιουνίου την οργάνωση βομβιστικής επίθεσης στον αστυνομικό σταθμό της Πύλης Κερύνειας στη Λευκωσία.

Στις 30 Ιουνίου του ίδιου έτους, συνελήφθη από τις Αρχές και εγκλείστηκε αρχικά στις Κεντρικές Φυλακές και στη συνέχεια στο Φρούριο της Κερύνειας. Όμως, στις 23 Σεπτεμβρίου, μαζί με άλλους συγκρατούμενους του, δραπέτευσε και κατέφυγε στα βουνά του Κύκκου. Μετά τη δραπέτευσή του επικηρύχθηκε με το ποσό των πέντε χιλιάδων λιρών. Εκεί, οργάνωσε την πρώτη ανταρτική ομάδα της περιοχής με την επωνυμία «Ουρανός».

Η ομάδα του Μάρκου Δράκου ανέλαβε δεκάδες επιχειρήσεις- ενέδρες- δολιοφθορές εναντίον των Άγγλων, όπως η αιματηρή σύγκρουση στο Μερσινάκι στο δρόμο Ξερού- Πόλης Χρυσοχούς, κοντά στους αρχαίους Σόλους στις 15 Δεκεμβρίου 1955, όπου έπεσε μαχόμενος ο Χαράλαμπος Μούσκος και συνελήφθησαν οι μάρτυρες της αγχόνης, Χαρίλαος Μιχαήλ και Ανδρέας Ζάκος.

Τον Ιανουάριο του 1957, οι Άγγλοι μετά από πληροφορίες ανέλαβαν ευρείες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Μαραθάσα, αναγκάζοντας τον Μάρκο Δράκο και την ομάδα του να μετακινηθούν προς τη Σολιά. Σταθμό στην ιστορία αποτελεί το βράδυ της δεκάτης ογδόης Ιανουαρίου 1957. Κοντά στον Καλοπαναγιώτη, μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο Μάρκος Δράκος προσπαθώντας να σπάσει τον κλοιό των Άγγλων και σε ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε, δέχτηκε δεκάδες σφαίρες στο κορμί του, περνώντας στην αθανασία και στην αιωνιότητα.

Ο Μάρκος Δράκος με το ψευδώνυμο «Λυκούργος» αναδείχθηκε ως πρότυπο αγωνιστή που ενέπνευσε τους συναγωνιστές του με τη μαχητικότητα και τις οργανωτικές του ικανότητες, το ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και ως πρότυπο ανδρείας που αψήφησε τον φόβο. Ένας πραγματικός αγωνιστής, προσηλωμένος στα ελληνικά ιδανικά και αξίες, ξεπέρασε τα ανθρώπινα όρια και προσέφερε τη ζωή του, θυσία στον αγώνα για ελευθερία της Κύπρου, εξασφαλίζοντας δικαίως μια θέση στο Πάνθεο των Ηρώων του Ελληνικού Έθνους.

Φίλες και φίλοι,

Η παρακαταθήκη αρετής, ήθους, λεβεντιάς και μαχητικότητας που άφησε πίσω του ο Μάρκος Δράκος, είναι το καλύτερο μπόλιασμα για το ηθικό και το αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας, ώστε να εξασφαλίσουμε τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Πράγματι, οι συνθήκες που διέρχεται σήμερα η Κύπρος απαιτούν αναδρομή στο παρελθόν ως μήνυμα αφύπνισης, και εγρήγορσης. Οφείλουμε, λοιπόν, με σύνεση και σωφροσύνη να επιδιώξουμε μια λύση που να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική  ακεραιότητα της Κύπρου.

Αμετάθετος στόχος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, παραμένει η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Αυτό που απαιτούμε, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στη βάση του ειρηνικού διαλόγου, είναι η αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου και η παύση της καταπάτησης ακόμα και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Κύπρο, από την Τουρκία. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο η λύση να απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται με αποφασιστικότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλώντας συνάμα όλες τις δυνάμεις να συμβάλουν ενωμένοι για να πετύχουμε το στόχο μας.

Οι παράνομες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας την τελευταία περίοδο με την προσπάθεια διαστρέβλωσης των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας, δεν υποβοηθούν στην έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Για να έχουμε πρόοδο, απαιτείται η Τουρκική και Τουρκοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψουν τη λογική της έντασης και των παράνομων επεμβάσεων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενισχύουμε  συνεργασίες με χώρες της περιοχής αλλά και με χώρες  που έχουν συμφέροντα και ρόλο να διαδραματίσουν στην περιοχή. Αυτές οι συνεργασίες, αποκλιμακώνουν την ένταση και προσδίδουν αποτέλεσμα στις προσπάθειες για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας.

Σήμερα, αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, στον ήρωα, που μετουσίωσε τον λόγο σε πράξη. Έχουμε χρέος να τιμήσουμε τη θυσία του και να πορευτούμε, υπεύθυνα, αδιαίρετα και μονιασμένα, μετατρέποντας την Κύπρο σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Στη μνήμη του καταθέτουμε τις δάφνες της αγάπης και της ευγνωμοσύνης μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά, όλους όσοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο στη επιτυχή διεξαγωγή της σημερινής εκδήλωσης. Από τέτοιες εκδηλώσεις λαμβάνουμε δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Συγχαρητήρια και πάλι στους αθλητές.

Σας ευχαριστώ.

------------------------

ΕΙ