Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-04-2018 15:26

Ανακοίνωση του Τμήματος Δασών για τη θνησιμότητα ψαριών στον ταμιευτήρα του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας

 Αναφορικά με τη θνησιμότητα ψαριών στον ταμιευτήρα του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας και σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης, το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημερώνει ότι την Τρίτη 3 Απριλίου 2018 διεξήχθη σύσκεψη με συμμετοχή των αρμόδιων Τμημάτων και Υπηρεσιών, με σκοπό τη συζήτηση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις εξειδικευμένες εξετάσεις και αναλύσεις.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από την εν λόγω σύσκεψη είναι:

  • Οι βιολογικές και βιοχημικές αναλύσεις που έγιναν από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και από το Γενικό Χημείο του Κράτους καταδεικνύουν την ύπαρξη ευτροφισμού στο νερό του ταμιευτήρα.
  • Οι βακτηριολογικές εξετάσεις που έγιναν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν έχουν καταδείξει την παρουσία οποιουδήποτε παθογόνου παράγοντα που να επηρεάζει την υγεία των ψαριών.
  • Δείγματα νεκρών ψαριών έχουν αποσταλεί από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Ιταλία και αποκλείστηκε ιογενής ασθένεια των ψαριών (Εαρινή Ιαιμία των κυπρίνων).
  • Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών θα προχωρήσει σε επαναληπτική δειγματοληψία και σε επιπλέον αναλύσεις, ώστε να εξεταστούν οι επιπτώσεις του ευτροφισμού στην ποιότητα του νερού του ταμιευτήρα.
  • Για την οριστική επίλυση του προβλήματος, το Τμήμα Δασών θα εξετάσει το ενδεχόμενο εκπόνησης μελέτης ολιστικής διαχείρισης του ταμιευτήρα.

 Το Τμήμα Δασών προτρέπει το κοινό που επισκέπτεται το Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας να αποφεύγει, στο παρόν στάδιο, την επαφή με το νερό της λίμνης, μέχρι νεότερης ανακοίνωσης.

(ΜΛ/ΕΙ)