Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-01-2020 14:00

Πρόσθετα μέτρα για πάταξη της διαφθοράς στον χώρο του ποδοσφαίρου και επανέναρξη Πρωταθλήματος, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

 Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη

Σύσκεψη η οποία οδήγησε στην επανέναρξη των ποδοσφαιρικών αγώνων Πρωταθλήματος και Κυπέλλου, πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη το πρωί της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου 2020, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Στη σύσκεψη παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Κύπρος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) κ. Γιώργος Κούμας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου κ. Γιώργος Πάπουτσος και μέλη του Συνδέσμου.

Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Σαββίδης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Επαναρχίζει το Πρωτάθλημα, επαναρχίζει το Κύπελλο. Χαιρετίζω την απόφαση του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου και θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες τόσο προς τον Πρόεδρο και τα στελέχη της ΚΟΠ, τον Αρχηγό Αστυνομίας και τους επιτελείς της Αστυνομίας, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου, για την εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε, η οποία οδήγησε στην επίλυση του προβλήματος και την επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Ακούσαμε τους διαιτητές. Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι καταδικάζουμε για ακόμη μία φορά την άνανδρη επίθεση εναντίον του διαιτητή. Θέλω να σας πω ότι διαβεβαιώσαμε τους διαιτητές ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους, για να τους παρέχει τη δυνατή ασφάλεια που μπορεί να τους παρέχει, όπως την ζήτησαν.

Λάβαμε κάποιες αποφάσεις, τις οποίες διαβιβάσαμε στην ηγεσία των διαιτητών και αυτές αποτέλεσαν τον πυρήνα πάνω στον οποίο συμφωνήθηκε η επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Κατ’ αρχήν, αποφάσισε ο Αρχηγός Αστυνομίας τον διορισμό του Ανώτερου Αστυνόμου στο Αρχηγείο Αστυνομίας κ. Χριστόφορου Μαυρομάτη, ως σημείο επαφής της Αστυνομίας, τόσο με τους διαιτητές όσο και με όλους όσοι έχουν πληροφορίες για θέματα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, ο οποίος θα λαμβάνει άμεσα πληροφορίες, τόσο για σκοπούς προστασίας των διαιτητών όσο και για θέματα υποβολής καταγγελιών / κατάθεσης πληροφοριών για χειραγώγηση. Σκοπός, είναι η άρση της οποιασδήποτε αμφιβολίας για την εχεμύθεια και προστασία του καταγγέλλοντος.

Επιπλέον, θέτουμε σε εφαρμογή την υπηρεσία «Red Button», στον τηλεφωνικό αριθμό 1460. Οποιοδήποτε πολίτης μπορεί να καλέσει την υπηρεσία και είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να θέσει εις γνώση των αστυνομικών Αρχών τα όποια στοιχεία ή πληροφορίες έχει που αφορούν σε θέματα χειραγώγησης ποδοσφαιρικού αγώνα, απόπειρας χειραγώγησης ποδοσφαιρικού αγώνα ή οποιουδήποτε θέματος διαφθοράς.

Επιπλέον, και επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι άτομο που θα θέλει να δώσει πληροφορίες ενδεχομένως να θέλει να βεβαιωθεί, προτού προχωρήσει, ότι αυτές θα είναι ανώνυμες, σε συνεννόηση και πάλι με τον Αρχηγό Αστυνομίας συμφωνήθηκε ότι, εάν οποιοδήποτε πολίτης ή ενδιαφερόμενος έχει οποιοδήποτε θέμα που θέλει να θέσει υπόψη των Άρχων, είτε αυτό αφορά σε διαφθορά είτε σε αθέμιτο πλουτισμό κάποιου ο οποίος ενδεχομένως να εμπλέκεται σε στήσιμο αγώνων, θα μπορεί να θέσει το εν λόγω θέμα και μέσω απευθείας επαφής με τον οποιονδήποτε Αστυνομικό ή Αξιωματικό της Αστυνομίας νιώθει άνετα ότι μπορεί να μιλήσει με πλήρη εχεμύθεια, παγκυπρίως. Θα δώσει οδηγίες ο Αρχηγός Αστυνομίας σε όλα τα μέλη της Αστυνομίας να δέχονται τέτοιες πληροφορίες από άτομα τα οποία τους τις εμπιστεύονται και στη συνέχεια, αυτές θα διαβιβάζονται απευθείας στον κ. Μαυρομάτη για περαιτέρω χειρισμό.

Αυτά είναι τα μέτρα τα οποία αποφασίσαμε.

Νοείται βεβαίως ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει να παρέχει τα μέτρα ασφάλειας σε κρίσιμους αγώνες στους διαιτητές, στην έκταση που κάποιος διαιτητής νιώθει οποιαδήποτε ανασφάλεια θα μπορεί να ζητήσει την ιδιαίτερη προστασία της Αστυνομίας και στα κρίσιμα παιχνίδια, θα υπάρχει πλήρης συνεννόηση για μεγαλύτερη ασφάλεια των διαιτητών.

Θέλω να επαναλάβω για να γίνει ξεκάθαρο ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι η πλήρης πάταξη της διαφθοράς. Το ποδόσφαιρο πρέπει να καθαρίσει από αυτούς τους ολίγους που το αμαυρώνουν, είτε αυτοί είναι παράγοντες, είτε αυτοί είναι διαιτητές, είτε αυτοί είναι ποδοσφαιριστές, είτε είναι οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν πολλοί έντιμοι άνθρωποι που υπηρετούν το ποδόσφαιρο και τιμούν το άθλημα. Υπάρχουν όμως και οι ολίγοι, αυτοί που δυστυχώς το μολύνουν και δεν μπορεί κανένας μας να πει με την οποιαδήποτε πειστικότητα ότι δεν υπάρχει κανένας παράγοντας, ή δεν υπάρχει κανένας διαιτητής, ή δεν υπάρχει κανένας ποδοσφαιριστής που να εμπλέκεται στο στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων, δεδομένου ότι είχαμε αυτόν τον τεράστιο αριθμό των 85 ‘κόκκινων’ φακέλων που ήρθαν τα τελευταία χρόνια.

Καλώ τα Σωματεία της Ομόνοιας Λευκωσίας, της ΑΕΛ – σήμερα είδα [δηλώσεις] και εκ μέρους του Διγενή Μόρφου, – καλώ την ΚΟΠ, καλώ όλες τις Διοικήσεις των Ομάδων, καλώ τον Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών, τον Σύνδεσμο Διαιτητών, όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους και τον κάθε φίλαθλο και πολίτη που ενδέχεται να κατέχει οποιαδήποτε  στοιχεία που θα βοηθήσουν στο έργο μας, να τα καταθέσει, είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, με τον τρόπο που έχω αναφέρει. Όποιος αγαπά το ποδόσφαιρο, τώρα είναι η ώρα να μιλήσει, κύριοι. Πρέπει να σταματήσει η ένοχη σιωπή.

Καλώ, τέλος, για μια ακόμη φορά και τη Βουλή να ψηφίσει χωρίς άλλη καθυστέρηση  τον Νόμο που επιτρέπει από την Αστυνομία την παρακολούθηση των ιδιωτικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε περιπτώσεις ασφάλειας του Κράτους ή σοβαρών ποινικών αδικημάτων. Ελπίζω ότι μετά τις πολλές ταλαιπωρίες που υπέστη το νομοσχέδιο αυτό και τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, τελικά, αυτή την Παρασκευή θα ψηφιστεί, γιατί είναι ένα απαραίτητο όπλο για την πάταξη του σοβαρού εγκλήματος.

Είναι, επίσης, καιρός να προχωρήσει και μια άλλη πρόταση Νόμου που εκκρεμεί στη Βουλή και είναι αυτή που αφορά στην ταυτοποίηση των χρηστών καρτών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας (soeasy). Δυστυχώς, με την κατάχρηση που γίνεται στον θεσμό αυτό – με το να αγοράζει κάποιος ανώνυμα την κάρτα από το περίπτερο – χρησιμοποιείται δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε απαράδεκτο βαθμό αυτή η ανωνυμία στο να στέλλονται απειλητικά μήνυμα, στο να στέλλονται εξυβριστικά μηνύματα και γενικά, στο να ενθαρρύνεται η παρανομία. Οπότε, καλώ επίσης τη Βουλή να προχωρήσει και με την προώθηση αυτής της πρότασης Νόμου.

Ολοκληρώνοντας, ευχαριστώ ξανά τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, τον Σύνδεσμο Διαιτητών Κύπρου και όσους παρευρέθηκαν σήμερα για την εποικοδομητική τους στάση, που βοήθησε να επαναρχίσει το κυπριακό Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, αλλά και για τη δέσμευση για συνεργασία,  για να καθαρίσει το ποδόσφαιρό μας από τα αποστήματα.»

Από πλευράς του, Πρόεδρος της ΚΟΠ εξέφρασε ικανοποίηση για την επανέναρξη του πρωταθλήματος και ευχαρίστησε το Κράτος και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, που από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας και του οποίου η συνδρομή ήταν μέγιστη.

(MΛ)