Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-01-2020 16:16

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα θέσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του, πολύ έντονα το θέμα της νέας παραβίασης από την Τουρκία και θα ζητήσει την πιο ενεργό ανάμιξη και δραστηριοποίηση της ΕΕ, όχι μόνο για το θέμα αυτό, αλλά και για όλα τα θέματα που απασχολούν την Ανατολική Μεσόγειο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργο Λιλλήκα, στα Γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών, ο κ. Κούσιος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, με τον οποίον, όπως είπε, τους συνδέει μια παλιά φιλία.

«Είχαμε την ευκαιρία με τον κ. Λιλλήκα να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και τη νέα έκνομη επέμβαση της Τουρκίας στο τεμάχιο 8. Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε, σε μια πολύ παραγωγική συνομιλία, τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Κυβέρνησης με τα κόμματα, με την αντιπολίτευση και εξέφρασα για ακόμα μια φορά τον σεβασμό μας προς όλα τα πολιτικά κόμματα.

Εξέφρασα τον σεβασμό μας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε σαν ένα βασικό πυλώνα της δημοκρατίας. Χωρίς τα κόμματα δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία.

Η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση είναι όχι μόνο σεβαστή, αλλά και επιθυμητή. Είναι επιθυμητή, διότι διατηρεί την Κυβέρνηση σε κατάσταση εγρήγορσης για την εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του τόπου και του λαού μας.  

Έχουμε συμφωνήσει με τον φίλο Γιώργο Λιλλήκα να διατηρήσουμε μια επαφή για να ανταλλάσσουμε απόψεις και με πολλή χαρά θα το πράξουμε».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με τη διάσκεψη για τη Λιβύη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «χαιρετίζουμε την επίτευξη συμφωνίας στο πρόβλημα της Λιβύης, χαιρετίζουμε την κατάπαυση του πυρός, είναι μια θετική εξέλιξη. Μια έκρυθμη κατάσταση, όπως έτεινε να εξελιχθεί στη Λιβύη, δεν βοηθά καθόλου την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ευελπιστούμε ότι με το εμπάργκο όπλων και τη λειτουργία της τεχνικής επιτροπής θα μπορέσει να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός και να δοθεί η ευκαιρία της ολοκλήρωσης της τελικής συμφωνίας η οποία θα τεθεί και ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για έγκριση.

Ως χώρα της περιοχής, ως χώρα ειρήνης και σταθερότητας, θα θέλαμε να δούμε τη θετική εξέλιξη της λύσης του λιβυκού προβλήματος και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε ό,τι μπορούμε.

Είμαστε χώρα σταθερότητας, είμαστε χώρα ειρηνική και δεν είναι δυνατόν να έχουμε οποιαδήποτε άλλη θέση, παρά την απαλλαγή της περιοχής από οποιεσδήποτε ενέργειες που την απειλούν».

Κληθείς να σχολιάσει τις παράνομες, προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστό και από τη δήλωση της Προεδρίας ότι, είμαστε έντονα ενοχλημένοι από τη νέα έκνομη ενέργεια της Τουρκίας με την επέμβαση στο τεμάχιο 8. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει γίνει ο πειρατής της Μεσογείου και της Ανατολικής Μεσογείου. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν σέβεται ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τα ψηφίσματα των ΗΕ, αλλά και δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την ΕΕ ούτε και άλλες χώρες οι οποίες έχουν επανειλημμένως καταδικάσει τις έκνομες της προσπάθειες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Αγγλίας, και γνωρίζετε και τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει σήμερα στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ, όπου θα θέσει πολύ έντονα το θέμα της νέας παραβίασης από την Τουρκία και θα ζητήσει την πιο ενεργό ανάμιξη της ΕΕ, όχι μόνο για το θέμα της νέας απαράδεκτης και παράνομης ενέργειας της Τουρκίας, αλλά για την ανάμιξη, την πιο έντονη δραστηριοποίηση της ΕΕ σε όλα τα θέματα που απασχολούν την Ανατολική Μεσόγειο».

------------------------ 

ΡΜ/ΕΙ