Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-04-2018 21:43

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ενόψει του δείπνου που θα έχει με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στις 16 Απριλίου. 

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έγινε απόψε συνάντηση του Προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Διαπραγματευτής. 

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το δείπνο που έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και γενικότερα για τις εξελίξεις που σημειώνονται αυτή τη στιγμή. Οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν απόψεις, εισηγήσεις. 

Ήταν μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων, με την έννοια ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προχωρώντας για τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί τη Δευτέρα, ήθελε να έχει τις απόψεις, τις εισηγήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών υπόψη του, και θεωρούμε ότι τώρα ο Πρόεδρος θα προχωρήσει στο δείπνο με αντικειμενικό σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».  

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρόλο που το δείπνο δεν έχει ατζέντα, εντούτοις, ο κ. Ακιντζί έχει θέσει τη δική του ατζέντα, ζητώντας να πάρει διευκρινίσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διάφορα ζητήματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το δείπνο είναι χωρίς ημερήσια διάταξη, διότι δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων. Έχει σκοπό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις -τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας ανάγνωση. Το δείπνο δεν έχει ημερήσια διάταξη και, όταν δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη, μπορεί να τεθούν ελεύθερα οποιαδήποτε θέματα. 

Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει κάποια ζητήματα στη συζήτηση που θα έχει με τον κ. Ακιντζί και προεξάρχον θέμα θα είναι η ανάγκη να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαμε μείνει, όπως ήταν και η κατεύθυνση που έδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ». 

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην περιοχή, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «οπωσδήποτε. Θα ήταν περίεργο να μην είχε συζητηθεί. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις, τα όσα συμβαίνουν στη Συρία, το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στους σχεδιασμούς που γίνονται αυτή την ώρα. Βεβαίως, όπως όλοι παρακολουθούμε, εξελίξεις υπάρχουν ανά πάσα στιγμή. Από την πλευρά μας ευχόμαστε να αποτραπεί περαιτέρω σύγκρουση. Μένει να δούμε τι γίνεται. Πάντως υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και υπήρξε και μια περιστασιακή σύντομη ενημέρωση και από τον Υπουργό Εξωτερικών». 

Ερωτηθείς αν αυτές οι εξελίξεις στην περιοχή μπορεί να επηρεάσουν και τις όποιες προοπτικές στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα, όλα επηρεάζουν και η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή μέρος της κρίσης στη Συρία. Όμως, η προσοχή είναι στραμμένη στη συζήτηση που θα γίνει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Ερωτηθείς αν κάποια χώρα έχει ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία την όποια στήριξη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε τοποθετηθεί. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος των σχεδιασμών που γίνονται από διάφορες χώρες, έστω και αν πρόκειται για φιλικές χώρες, κάποτε για κράτη μέλη, εταίρους μας στην ΕΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος αυτών των σχεδιασμών, ούτε ζητήθηκε [να είναι], ούτε υπάρχει κάποια ανάμειξη». 

(ΡΜ/ΕΑ/ΕΙ)