Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-01-2020 10:58

Παγκόσμια Hμέρα Τελωνείων 2020

Η Παγκόσμια Ημέρα Τελωνείων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιανουαρίου με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων (ΠΟΤ) με σκοπό να προβάλει το έργο των τελωνειακών διοικήσεων σε διεθνές επίπεδο.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα είναι αφιερωμένη στη συμβολή των Τελωνείων για ένα βιώσιμο μέλλον, όπου οι κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές ανάγκες βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεών τους, με το σύνθημα: «Τελωνεία που προάγουν τη βιωσιμότητα για την Ανθρωπότητα, την Ευημερία και τον Πλανήτη».

Τα Τελωνεία από τη θέση τους, δηλαδή στα σύνορα, συμβάλλουν στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον για όλους με τους ακόλουθους τρόπους:

(α)Εξυπηρετούν την Ανθρωπότητα χτίζοντας μια ασφαλή και στέρεη κοινωνία\

Τα Τελωνεία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή κανονισμών για αντιμετώπιση τόσο των οικονομικών όσο και των κοινωνικών προκλήσεων που ταλανίζουν την ανθρωπότητα: προωθώντας την καινοτομία μέσω της αποτροπής της εισόδου/εισαγωγής στην αγορά ή της εξόδου/εξαγωγής προϊόντων που παραβιάζουν τις νομοθεσίες για απαγορεύσεις και περιορισμούς και της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, καταπολεμώντας το διεθνές οργανωμένο έγκλημα και τη τρομοκρατία και αναλαμβάνοντας δράσεις, μεταξύ άλλων, κατά της εμπορίας ανθρώπων, ναρκωτικών, όπλων και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

(β)Διασφαλίζουν την Ευημερία μειώνοντας τους φραγμούς για την ανάπτυξη

Το διεθνές εμπόριο αποτελεί καίριο παράγοντα στην υποστήριξη μιας ευημερούσας, βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας. Με τον εκσυγχρονισμό των τελωνειακών διαδικασιών, τα Τελωνεία  μπορούν να μειώσουν τον χρόνο και το κόστος της διασυνοριακής διακίνησης αγαθών και να ενθαρρύνουν τις εμπορικές και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Τα Τελωνεία, μέσω της αύξησης της αποτελεσματικότητάς τους στα σύνορα και κατ’ επέκταση της ανταγωνιστικότητας του εμπορίου, συμβάλλουν στην ενίσχυση της διακυβέρνησης και της σταθερότητας. Τα Τελωνεία,  αναλαμβάνοντας αυστηρή δράση κατά της εμπορικής απάτης και της φοροδιαφυγής, διασφαλίζουν τα έσοδα του κράτους που είναι απαραίτητα για τη χρηματοδότηση των δημοσίων υποδομών και υπηρεσιών.

(γ)Προστατεύουν τον Πλανήτη διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά του για τις επόμενες γενιές

Τα Τελωνεία συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, μέσω της εφαρμογής πολυμερών περιβαλλοντικών συμφωνιών. Στους στόχους των συμφωνιών αυτών περιλαμβάνονται: η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου επικίνδυνων αποβλήτων και των ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του  όζοντος, η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου απειλούμενων ειδών. και η πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών στα φυτά και στα ζώα.

(ΣΣ/ΣΧ)